Μακέτα του ανακαινισμένου Φλάκτουρμ IV, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψής του από δέντρα, θάμνους και αναρριχώμενα φυτά | NH Hotel Group
Επικαιρότητα

Πώς είναι να πίνεις κοκτέιλ στην ταράτσα ενός καταφυγίου των Ναζί;

Σύντομα, επισκέπτες και κάτοικοι του Αμβούργου θα το μάθουν, καθώς ολοκληρώνονται οι εργασίες για την ανέγερση πενταόροφου ξενοδοχείου πάνω από αντιαεροπορικό πύργο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Protagon Team

Θεόρατο και πανάσχημο. Ετσι περιγράφει ο Ντέιβιντ Κρόσλαντ, ανταποκριτής των Times στη Γερμανία, το καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρίσκεται στο κέντρο του Αμβούργου και το οποίο πρόκειται να καλυφθεί από δέντρα, θάμνους και αναρριχώμενα φυτά, ώστε να προσελκύσει τουρίστες.

Το Φλάκτουρμ IV, που χτίστηκε από αιχμαλώτους εργάτες το 1942 στην κεντρική συνοικία του Ζανκτ Πάουλι, παρείχε καταφύγιο σε έως και 25.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών, ενώ τα αντιαεροπορικά πυροβολούσαν τα συμμαχικά αεροπλάνα από την οροφή του, ύψους 35 μέτρων.

Η χρήση αυτή όμως αναμένεται να ξεθωριάσει. Σύντομα θα ολοκληρωθεί η «ανακαίνιση», στην οποία ιδιωτική πρωτοβουλία έχει επενδύσει 60 εκατ. ευρώ. Ακόμα πέντε όροφοι έχουν χτιστεί στην κορυφή της χαλύβδινης κατασκευής για να στεγάσουν ένα ξενοδοχείο 134 δωματίων, καθώς και μια αίθουσα συναυλιών, ένα μουσείο για την ιστορία του κτιρίου και ένα δημόσιο roofgarden. Από εκεί οι επισκέπτες θα βλέπουν «πιάτο» όλο το Αμβούργο.

Γύρω από την πρόσοψή του δημιουργείται ένα μονοπάτι για να μπορούν οι επισκέπτες να περπατούν μέχρι τον κήπο. Κισσός, κληματίδες, ορεινά πεύκα και ιβηρικές δάφνες είναι μεταξύ των 4.700 δέντρων, θάμνων, αναρριχώμενων φυτών και 16.000 πολυετών φυτών κήπου που φυτεύονται στο εξωτερικό των νέων ορόφων. Ολα έχουν επιλεγεί με κριτήριο την αντοχή τους στο κλίμα που επικρατεί σε αυτό το ύψος.

Η συγκεκριμένη μετατροπή θα μελετηθεί ως προς τον αντίκτυπό της στο τοπικό περιβάλλον, στο πλαίσιο ενός πενταετούς προγράμματος, με σκοπό να προσφέρει πληροφορίες για παρόμοιες μετατροπές προσόψεων.

Το ίδιο το καταφύγιο, που έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενο μνημείο το 2009, δεν θα αλλάξει χρήση και θα συνεχίσει να φιλοξενεί συναυλιακό χώρο. Την ίδια εποχή οι Ναζί είχαν χτίσει ακόμα έναν γιγάντιο αντιαεροπορικό πύργο. Πέρα από τον κύριο σκοπό τους, τα κτίσματα εξυπηρετούσαν και τη ναζιστική προπαγάνδα, καθώς έμοιαζαν με απόρθητα φρούρια. Ο άλλος πύργος, ο Φλάκτουρμ VI, στη συνοικία Βίλχελμσμπουργκ, στεγάζει σήμερα διάφορες πράσινες μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Ο Γενς Κέρσταν, γερουσιαστής Περιβάλλοντος του Αμβούργου, δήλωσε, σύμφωνα με τους Times: «Η πράσινη μετατροπή του γκρίζου καταφυγίου δείχνει ήδη ότι η πόλη πρόκειται να αποκτήσει ένα ακόμη αξιοθέατο… Η προστιθέμενη αξία του πρασινίσματος των κτιρίων θα γίνει ορατή και απτή».

Ωστόσο, η Ενωση Προστασίας της Φύσης και της Βιοποικιλότητας, μια γερμανική ομάδα προστασίας της Φύσης, επέκρινε το έργο ως ένα «εντελώς τεχνητό σύστημα, που μπορεί να διατηρηθεί μόνο με μια τεράστια προσπάθεια συντήρησης». Τα δέντρα και οι θάμνοι είναι άγνωστες λέξεις για τους «άγριους» κατοίκους της πόλης, συμπλήρωσε η Ενωση, προσθέτοντας ότι ένα κουτί στο οποίο φώλιαζαν γεράκια αφαιρέθηκε και δεν αντικαταστάθηκε.