Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τονίζουν σε ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις από την Αθήνα ότι η επίσκεψη του σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Ελλάδα είναι το πρώτο ταξίδι του στην Ευρώπη μετά από την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι του 2018, που προκάλεσε παγκόσμιο σάλο.
Η Wall Street Journal σχολιάζει ότι «η απομόνωση του πρίγκιπα έχει αμβλυνθεί τους τελευταίους μήνες με τις επισκέψεις στη Σαουδική Αραβία από τους ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας, τους οποίους ακολούθησε ο Πρόεδρος Μπάιντεν ο οποίος χαιρέτησε τον 36χρονο βασιλιά με μια γροθιά έξω από το παραθαλάσσιο παλάτι του και πέρασε περίπου δύο ώρες μαζί του συζητώντας όσα ο Μπάιντεν αποκάλεσε “σημαντικές υποθέσεις”». Η επίσκεψη Μπάιντεν αποτέλεσε στροφή 180 μοιρών καθώς ο αμερικανός Πρόεδρος είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα αντιμετωπίσει τη Σαουδική Αραβία ως «παρία».
Ερμηνεύοντας αυτή την εξέλιξη με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (καθώς Μακρόν και άλλοι ηγέτες της δύσης ανοίγουν πλέον την πόρτα στη Σαουδική Αραβία) η WSJ σημειώνει ότι η επιστροφή του Σαουδάραβα πρίγκιπα στη διεθνή σκηνή, τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία Κασόγκι, οφείλεται στον αντίκτυπο που έχουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας για τον πληθωρισμό σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
«Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και οι Σαουδάραβες έκαναν ελάχιστα για να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο παρά τις εκκλήσεις από τη Δύση» αναφέρει η WSJ.
Στα ρεπορτάζ σημειώνονται οι διμερείς συμφωνίες Αθήνας-Ριάντ στους τομείς της τεχνολογίας, της άμυνας, της εμπορικής ναυτιλίας και της παραγωγής τροφίμων, ότι οι δύο χώρες συνέστησαν επιχειρηματικό Συμβούλιο, καθώς επίσης ότι η Ελλάδα δάνεισε στην Σαουδική Αραβία συστοιχία πυραύλων Patriot για την προστασία των εγκαταστάσεών της από τις επιθέσεις πυραύλων και drones από τους αντάρτες Houthi της Υεμένης.
Παράλληλα, τονίζεται ότι Ελλάδα και Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να συνεργαστούν πάνω στο σχέδιο ενός χερσαίου και υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς δεδομένων, ύψους 800 εκατ. δολαρίων, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2025 και θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ψηφιακό κόμβο που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία. Η ανταπόκριση του Associated Press θυμίζει επίσης ότι οι δύο χώρες προέβησαν το 2021 σε κοινές ασκήσεις στα ανοιχτά της Κρήτης.
Οι Financial Times σημειώνουν ότι παρά τις ανησυχίες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενδεικτικό της επιθυμίας των δυτικών ηγετών να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τη Σαουδική Αραβία -που αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγό πετρελαίου- είναι και το γεγονός ότι ο σαουδάραβας Πρίγκιπας θα συναντήσει εκ νέου και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Δύση εστιάζει στο γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία αποτελεί τον de facto ηγέτη του ΟΠΕΚ και ότι μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι μόνες πετρελαιοπαραγωγές χώρες που μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή, ρίχνοντας έτσι την τιμή του μαύρου χρυσού.
Το Aljazeera σημείωσε από την πλευρά του ότι ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αντάλλαξε πρόσφατα επισκέψεις και με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώνονται μετά από τη δύσκολη περίοδο που ακολούθησε τη δολοφονία Κασόγκι.
«Οραμά» του οι ουρανοξύστες στην έρημο
Σε ό,τι αφορά τα σχέδια του Σαλμάν, η βρετανική Telegraph γράφει ότι o σαουδάραβας Πρίγκιπας φιλοδοξεί να συνδέσει την οικονομία της χώρας του και με άλλες δραστηριότητες πέραν του πετρελαίου και να «ανοίξει» τη χώρα σε ξένους. Μάλιστα, σημειώνει ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα μίλησε για ένα φιλόδοξο σχέδιο κατασκευής δίδυμων οριζόντιων ουρανοξυστών στην έρημο για τη στέγαση 9 εκατομμυρίων ανθρώπων, στο πλαίσιο της οικοδόμησης μιας φουτουριστικής πόλης με την ονομασία NEOM η οποία θα περιορίσει τη χρήση του αυτοκινήτου και θα συνδέει τους κατοίκους με τη φύση…
Ιδού και ένα από τα βίντεο που αποσκοπούν στην προώθηση του «οράματος» του σαουδάραβα πρίγκιπα για την νέα πόλη: