Περαστικοί μπροστά από το κτίριο του Fox News, στη Νέα Υόρκη | REUTERS/Eduardo Munoz
Επικαιρότητα

Πώς μπορεί να βγει κερδισμένο το Fox News από την αλλαγή στον Λευκό Οίκο

Ως αντιπολίτευση, το δεξιό κανάλι θα βρει διάφορους στόχους στην πολυσυλλεκτική κυβέρνηση Μπάιντεν για τις επιθέσεις του, ώστε να ανεβάσει τα ποσοστά τηλεθέασης και τα κέρδη του
Protagon Team

Στροφή 180 μοιρών θα κάνει το Fox News στην κάλυψη του Λευκού Οίκου, μετά τις 20 Ιανουαρίου, όταν πλέον ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το κανάλι που στήριξε με κάθε τρόπο τον Ντόναλντ Τραμπ, όσο κανένα άλλο αμερικανικό ΜΜΕ, θα ανήκει πλέον στην αντιπολίτευση, κάτι που, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, μάλλον θα το βοηθήσει να κερδίσει χρήματα και τηλεθεατές.

Οταν βγήκε ο Τραμπ, κανάλια φιλικά προς τους Δημοκρατικούς, όπως το CNN και το MSNBC, κέρδισαν ποσοστά σε τηλεθέαση και χρήματα από περισσότερες διαφημίσεις. Επίσης, αντίστοιχα έντυπα, όπως το Atlantic, το Nation και το New Yorker, αύξησαν τις πωλήσεις τους.

Δεν είναι βεβαια, η πρώτη φορά που το δεξιό (έως ακροδεξιό) Fox News θα επιτίθεται στον Λευκό Οίκο και κυβερνητικά στελέχη. Το έκανε κατά κόρον με τη Χίλαρι Κλίντον, «όχι μόνο γιατί ήταν φιλελεύθερη, αλλά και προφανώς επειδή υπήρχε σεξισμός και μισογυνισμός (στο Fox)», λέει στον Guardian η Χέδερ Χέντερσοτ, καθηγήτρια κινηματογράφου και μίντια στο MIT, όπου διδάσκει μάθημα για τα συντηρητικά και δεξιά ΜΜΕ.

Το έκανε φυσικά και με τον Μπαράκ Ομπάμα, καθώς το γεγονός ότι είναι Αφροαμερικανός τον έκανε κεντρικό στόχο του Fox News, προσθέτει.

Τώρα με τον Μπάιντεν, το κανάλι θα δυσκολευτεί να είναι τόσο αρνητικό, καθώς είναι ένας 78χρονος λευκός, μετριόφρων πολιτικός, εξηγεί.

Και έτσι, θα βρουν άλλους στόχους, οι οποίοι στη νέα πολυφυλετική και πολυσυλλεκτική κυβέρνηση, δεν είναι και λίγοι. Καταρχάς, η Κάμαλα Χάρις: μαύρη και γυναίκα και, στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τις επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια για τη Γερουσία, αυτή που με την ψήφο της θα δίνει όλες τις νίκες στους Δημοκρατικούς.

«Κάθε φορά που θα γίνεται αυτό, η Χάρις θα είναι το κόκκινο πανί για το Fox», λέει η Χέντερσοτ.

Επίσης, αν εγκριθούν, ο Λόιντ Οστιν θα είναι ο πρώτος μαύρος υπουργός Αμυνας, η Τζάνετ Γιέλεν, η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών, ο Πιτ Μπούτιτζιτζ, ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος υπουργός στα χρονικά κλπ. Οι στόχοι είναι πολλοί.

Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πάντα και οι γυναίκες βουλευτές της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, προσφιλείς στόχοι του Fox News από την ημέρα που εξελέγησαν: Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, η Ιλχάν Ομάρ κ.ά.

Οι συντηρητικοί «προωθούν την ιδέα ότι ο Μπάιντεν θα είναι μαριονέτα άλλων, όπως η Κάμαλα Χάρις, ο Μπέρνι Σάντερς, η Οκάσιο-Κορτέζ, στους οποίους είναι πιο εύκολο να επιτεθούν και είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να βλέπουμε», επισημαίνει ο Μάθιου Γκερτζ, ερευνητής στο παρατηρητήριο για τα ΜΜΕ, «Media Matters for America»

Το Fox News βοήθησε να μεγαλώσει το Κίνημα του Τσαγιού, το 2010, το αρχικό όχημα για τους ακροδεξιούς που βρίσκονταν στο περιθώριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη, το 2012 έγινε η είδηση-ναυαρχίδα του καναλιού, που συνέχισε να την προβάλει με κάθε τρόπο -και να επιτίθεται στην Κλίντον- ακόμα και όταν η επιτροπή του Κογκρέσου, που ελέγχονταν από Ρεπουμπλικανούς βουλευτές, απεφάνθη ότι η κυβέρνηση δεν είχε κάνει κανένα λάθος.

«Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Στα πρώτα χρόνια του Ομπάμα, το κανάλι προωθούσε ακραίες συνωμοσιολογικές θεωρίες μέσω των σχολιαστών του. Εκεί νομίζω ότι θα ξαναγυρίσει», λέει ο Γκερτζ και προσθέτει: «Θα βρίσκει συνέχεια σκάνδαλα, σαν την κάλυψη της Βεγγάζης, θα παίρνει ένα γεγονός και θα το παρουσιάζει επί μήνες και χρόνια και θα λέει ότι η κυβέρνηση των Δημοκρατικών ευθύνεται για φρικτές πράξεις».

Η Χέντερσοτ πάντως, προβλέπει ότι το Fox θα κερδίσει από την αλλαγή κυβέρνησης. «Τα πολιτικά μίντια, μικρά και μεγάλα, όσο πιο αντιπολιτευτικά είναι, τόσο περισσότερα οικονομικά οφέλη έχουν. Το Fox News θα είναι αντιπολίτευση αλλά θα εξακολουθεί να προβάλει και τον Τραμπ, ο οποίος δεν πρόκειται να εξαφανιστεί και θα παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον αληθινό πρόεδρο, που βρίσκεται στην εξορία».