Επικαιρότητα

Πώς ακριβώς νομοθετούν;

O βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης αποκάλυψε γκάφα στον μαθηματικό τύπο για το φορολογικό νομοσχέδιο. Κάτοχος του 50% των μετοχών εταιρίας με κέρδος 100.000 ευρώ με τη διάταξη του νομοσχεδίου θα πρέπει να πληρώσει εισφορές για 200.000 ευρώ κέρδος!
Τάσος Τέλλογλου

Η δικαστικός στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν απελπισμένη: «Μαθαίνω ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκάδες παρατηρήσεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου του κ. Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό αλλά καμία δεν περιελήφθη στο προς ψήφιση κείμενο. Κάντε κάτι!» Ο τόνος ήταν επιτακτικός λες και ήμουν κρατικό όργανο.

Το πρωί της Μ. Τρίτης μίλησα με φίλους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. «Εσείς τι κάνατε;», τους ρώτησα. «Μην ασχολείσαι, έχουμε βρει τη λύση. Δεν μας φέρνουν στοιχεία οπότε γράφουμε κάθε φορά ό,τι συνιστούμε στη Βουλή σύμφωνα με τις παραδοχές του «επισπεύδοντος υπουργείου». Ωραία. Το πρόβλημα είχε αρχίσει από το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης όταν δεν ήταν σε θέση το «επισπεύδον υπουργείο» να υπολογίσει πόσο θα κοστίσει και από πού θα αντληθούν οι πόροι. Ετσι φτιάχτηκε η πατέντα του «επισπεύδοντος υπουργείου» που απλά σημαίνει ότι το ΓΛΚ δεν παίρνει στα σοβαρά τον συνταγματικό του ρόλο να λέει στο κοινοβούλιο πόσο στοιχίζουν τα μέτρα που ψηφίζει και από πού θα βρεθούν οι πόροι για αυτά.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, τέλος, έκανε ένα βήμα παραπάνω σημειώνοντας ότι σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων δεν υπήρξαν αναλογιστικές μελέτες.

Το πρόβλημα είχε αρχίσει από το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης όταν δεν ήταν σε θέση το «επισπεύδον υπουργείο» να υπολογίσει πόσο θα κοστίσει και από πού θα αντληθούν οι πόροι.

Ετσι δεν είναι θαύμα αυτό που συνέβη σήμερα με βουλευτή της «Ενωσης Κεντρώων» που παρατήρησε ότι δεν είχε προσέξει το «επισπεύδον υπουργείο» και ο πολιτικός του προϊστάμενος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.

Την «γκάφα» στον μαθηματικό τύπο αποκάλυψε ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης. O κ. Γεωργιάδης είπε ότι για παράδειγμα κάτοχος του 50% των μετοχών εταιρείας με κέρδος 100.000 ευρώ με τη διάταξη του νομοσχεδίου θα πρέπει να πληρώσει εισφορές για 200.000 ευρώ κέρδος.

Αντίστοιχα ο μέτοχος του 1% θα πρέπει να πληρώσει εισφορές για 10.000.000 ευρώ κέρδη. Για να βγει ο τύπος εισηγήθηκε ο βουλευτής ότι αντί της διαίρεσης θα έπρεπε να γίνει πολλαπλασιασμός.

Ο κ. Κατρούγκαλος πρόλαβε και το διόρθωσε αυτό αλλά το ερώτημα είναι ακόμα πόσα δέν εχουν διορθωθεί τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στα φορολογικά νομοσχέδια που ακολουθούν.