Το 1843 τυπώθηκε η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα -πού αλλού- στη γη του Κάρολου Ντίκενς και μάλιστα, διατέθηκε προς πώληση την ίδια εβδομάδα που κυκλοφόρησε το έργο του, «Τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα».
Τότε, τυπώθηκαν 1.000 κάρτες και έχουν διασωθεί λιγότερες από 30, όπως πιστεύουν οι ειδικοί. Μία από αυτές, πωλείται τώρα ξανά από μία ομάδα συλλεκτών σπανίων βιβλίων και χειρογράφων, στη Βοστώνη.
Η κάρτα αναγράφει χριστουγεννιάτικες ευχές και απεικονίζει ένα οικογενειακό πάρτι, σκηνή η οποία σκανδάλισε τόσο τους βρετανούς πουριτανούς της βικτωριανής εποχής, ώστε όχι μόνο απαγόρευσαν την πώλησή της και απέσυραν όλα τα αντίτυπα, αλλά ήταν και η αιτία που δεν εμφανίστηκε ξανά στο εμπόριο κάρτα Χριστουγέννων για τρία ολόκληρα χρόνια!
Οπως αναφέρει ο Guardian, πέτρα του σκανδάλου ήταν ένα ανήλικο κορίτσι που πίνει κρασί από το ποτήρι ενός ενήλικα της οικογένειας.
Οι επικριτές της ξεκίνησαν εκστρατεία για να την λογοκρίνουν και να την εξαφανίσουν, πράγμα που κατάφεραν, σύμφωνα με τον Τζάστιν Σίλερ, ιδρυτή και πρόεδρο εταιρείας που εμπορεύεται σπάνια βιβλία.
Ο Μάρτιν Γκέτμαν, που πουλά την κάρτα, είπε ότι η έγχρωμη λιθογραφία πρέπει να είναι δείγμα πωλητή της εποχής
Η κάρτα σχεδιάστηκε από τον Τζον Κάλκοτ Χόρσλεϊ υπό τις οδηγίες του Σερ Χένρι Κόουλ, ενός βρετανού δημοσίου υπαλλήλου και εφευρέτη που ίδρυσε το περίφημο μουσείο Victoria and Albert στο Λονδίνο.
Ο Κόουλ θεωρείται πως ξεκίνησε την παράδοση να στέλνουμε ευχετήριες κάρτες, η οποία εξελίχθηκε σε μία βιομηχανία εκατομμυρίων δολαρίων.
Μία ακόμα από τις κάρτες που διασώζονται πωλέίται από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s. Η αξία της αναμένεται να κυμανθεί από 5.500 έως 9.000 ευρώ.