Παγιωμένο σε διψήφια ποσοστά είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εξακολουθεί να προηγείται με πολύ μεγάλη διαφορά στην καταλληλότητα. Αυτό δείχνει και η δημοσκόπηση της Pulse, η οποία παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης από τον ΣΚΑΪ.
Το 14% της διαφοράς της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου έρχεται να επιβεβαιώσει ένα ουσιαστικά αμετακίνητο πολιτικό σκηνικό, σχεδόν στο μέσο της κυβερνητικής θητείας -κάτι εξαιρετικά σπάνιο την τελευταία δεκαετία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από το 2007 και μετά καμία κυβέρνηση δεν είχε καν το δημοσκοπικό προβάδισμα στη διετία (για διαφορά υπέρ της ούτε συζήτηση). Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.
Το 2009, ως γνωστόν, η κυβέρνηση της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή που είχε επανεκλεγεί θριαμβευτικά δύο χρόνια νωρίτερα, συνετρίβη από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ στα χρόνια των μνημονίων που ακολούθησαν το σκηνικό ήταν επαναλαμβανόμενο:
Στη διετία οι κυβερνητικές παρατάξεις (είτε ήταν το ΠΑΣΟΚ το ’11, είτε η ΝΔ το ’14, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ το ’17) είχαν ήδη χάσει την όποια δημοσκοπική τους υπεροχή.
Τα αποτελέσματα της έρευνας της Pulse καταγράφηκαν σε μια ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να βρει έναν φταίχτη για τη δημοσκοπική του καχεξία ζήτησε να έρθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το θέμα των δημοσκοπήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η Pulse δεν μας έκανε σοφότερους. Η γνωστή διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα επιβεβαιώθηκε και πάλι, με την κυβερνητική παράταξη μάλιστα να δείχνει να έχει προσπεράσει τον κάβο του εφιαλτικού πολιτικά Μαρτίου.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει το 38,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 24,5%.
Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στο 7%, το ΚΚΕ στο 5,5%, ενώ η Ελληνική Λύση είναι στο 4% και το ΜέΡΑ25 στο 3,5%.
Σε υψηλά ποσοστά είναι η συσπείρωση της ΝΔ που βρίσκεται στο 76% ενώ του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 68%.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται και στο ερώτημα για την καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Συγκεντρώνει το 43% έναντι του 25% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση «κανένας» είναι στο 28%.
Ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις για τον εμβολιασμό και τις προθέσεις των ερωτηθέντων.
Οι πολίτες δείχνουν πρόθυμοι να εμβολιαστούν – και μάλιστα να κλείσουν ημερομηνία όσο πιο γρήγορα γίνεται – αλλά ανησυχούν για μεταλλάξεις του κορονοϊού.
Μια ισχυρή πλειοψηφία, το 69%, τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού.
Από τον Νοέμβριο ως σήμερα έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό το ποσοστό όσων δηλώνουν επιφυλακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό. Τον Νοέμβριο το 37% έλεγαν ότι θα κάνουν το εμβόλιο, ποσοστό που αυξήθηκε όταν άρχισε για τα καλά η εκστρατεία εμβολιασμού. Οσοι λένε ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο μειώθηκε από 16% τον Νοέμβριο σε 6% σήμερα.
Από όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά το έχουν προγραμματίσει, το 81% λέει ότι θα εμβολιαστεί το συντομότερο και άλλοι «μετά από 2-3 μήνες» ή «αρκετά αργότερα». Το 31% από όσους δεν έχουν κλείσει ραντεβού λένε ότι δεν θα το κάνουν ποτέ. Το 63% εκτιμά ότι η πορεία της εκστρατείας εμβολιασμού είναι θετική, ενώ το 66% κρίνει την εκστρατεία καλά οργανωμένη.
Ενας στους δύο (49%) ανησυχεί πολύ για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα (94%), όσοι έχουν υποχρέωση για self test κάθε εβδομάδα το κάνουν, σε αντίθεση με αυτούς που δεν έχουν υποχρέωση και το κάνουν σε ποσοστό μόλις 16%.
Σε ό,τι αφορά τα άλλα ζητήματα της επικαιρότητας:
- Διχασμένοι είναι οι πολίτες ως προς τις προοπτικές της οικονομίας. Το 46% δεν βλέπουν βελτίωση κατά το β΄εξάμηνο του 2020, ενώ το 45% εκτιμά ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν.
- Το 38% εκτιμά ότι η όποια αποκλιμάκωση καταγράφεται σήμερα στις προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας θα διατηρηθεί ενόψει και της επικείμενης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο το 47% απαντά αρνητικά και το 15% δήλωσε «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ».