Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ την Τρίτη, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται πέρα από τις 8,1 λίρες ανά δολάριο.
Οι εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, η διένεξή της με τη Γαλλία, η διαμάχη της με την Ελλάδα για τα θαλάσσια δικαιώματα και η συγκρατημένη νομισματική πολιτική στήριξης της κεντρικής τράπεζας έχουν επηρεάσει αρνητικά το εθνικό νόμσιμα της γείτονος.
Εχοντας ήδη σπάσει το ψυχολογικό όριο των οκτώ λιρών το δολάριο, την Τρίτη το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σε ισοτιμία 8,14/1 και έχοντας χάσει από τις αρχές του έτους περισσότερο από το ένα-τρίτο της αξίας του. Η κατρακύλα επιταχύνθηκε το τελευταίο τρίμηνο, οπότε καταγράφηκαν απώλειες πάνω από 18%, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τουρκική λίρα σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων από αναδυόμενες αγορές, μετά το ρεάλ Βραζιλίας.
Σε κάθε περίπτωση το όριο των οκτώ λιρών έναντι του δολαρίου είχε συμβολική σημασία για τον τουρκικό λαό, την επιχειρηματική κοινότητα αλλά και τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, ανέφεραν αναλυτές.
Η υποχώρηση τις λίρας πέραν του ορίου των 8 έναντι του δολαρίου συνοδεύεται και από ψυχολογικές επιπτώσεις, παρατήρησε συγκεκριμένα στους Financial Times, ο Ενβέρ Ερκάν, οικονομολόγος στην Tera Investments, που έχει την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη.
«Θα ήταν δύσκολο για την τουρκική κεντρική τράπεζα να παραδεχτεί πιο καθαρά ότι δεν θέλει να λάβει οποιαδήποτε μέτρα για να σταθεροποιήσει τις προοπτικές του πληθωρισμού και τη λίρα απέναντι σε πολιτική πίεση», δήλωσε από την πλευρά της αναλύτρια της Commerzbank σε σημείωμά της.
«Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και η απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ επιτείνουν περαιτέρω το αρνητικό κλίμα για τη λίρα», πρόσθεσε.
Το πρόβλημα φυσικά ακούει στο όνομα Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εκτός από «Σουλτάνος», υποδύεται και τον οικονομολόγο. Οι επενδυτές συχνά έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τον παρεμβατισμό του παλατιού του Ερντογάν στην πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Ο ίδιος ο Ερντογάν συστήνεται ως πολέμιος των υψηλών επιτοκίων.
Οπως σημείωσαν οι FT, η τουρκική κεντρική τράπεζα δεν έχει καταφέρει να φρενάρει την πτώση του τουρκικού νομίσματος, παρότι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι έχει δαπανήσει περίπου 134 δισ. δολάρια στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών για να στηρίξει τη λίρα. Οι προσπάθειες στήριξης της λίρας έχουν συρρικνώσει σε δραματικά επίπεδα τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Τουρκίας, με τον οίκο Moody’s να προειδοποιεί τον προηγούμενο μήνα ότι «η Τουρκία έχει σχεδόν εξαντλήσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, μένοντας ευάλωτη απέναντι στο ενδεχόμενο αντιμετώπισης μιας κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών».