Καρχαρίες εμφανίστηκαν στη Νέα Υόρκη και προκάλεσαν σάλο, αν και δεν έφαγαν προς το παρόν κανέναν. Οι ειδικοί λένε ότι οι καρχαρίες πλησιάζουν τις ακτές για να αναζητήσουν τροφή –όχι ανθρώπινο κρέας, φυσικά–, καθ’ ότι ό,τι τρώνε στις ανοιχτές θάλασσες έχει πλέον μετακινηθεί προς τα παράλια. Για ποιον λόγο συμβαίνουν αυτά τα υποθαλάσσια δρομολόγια; Επειδή η κλιματική αλλαγή θερμαίνει τους ωκεανούς είναι η απάντησή τους.
Πάντως στη Νέα Υόρκη η εμφάνιση των καρχαριών θεωρείται από το ντόπιο πολιτικό προσωπικό και από τα media ο εφιάλτης του θέρους. Ετσι και οι δύο φορείς υποδαυλίζουν το λαϊκό αλάφιασμα. Μάλιστα η κυβερνήτης Κάθι Χότσουλ επέβαλε το μέτρο της απαγόρευσης της κολύμβησης μετά την εμφάνιση καρχαρία, και τουλάχιστον για μία ώρα. Στο διάστημα αυτό ελικόπτερα και drones εποπτεύουν τις πλαζ ώστε να εντοπίσουν τους καρχαρίες και να τους απομακρύνουν.
Την περασμένη εβδομάδα, όταν το θερμόμετρο σκαρφάλωσε ψηλά και οι Νεοϋορκέζοι θέλησαν να δροσιστούν στις παραλίες του Λονγκ Αϊλαντ, οι ιστορίες περί επιθέσεων καρχαριών σε λουομένους επέστρεψαν αγωνιώδεις και μάλιστα με τα σαγόνια τους υπερβολικά ανοιχτά και ορεξάτα. Το αποτέλεσμα πλέον είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητος πως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, ούτε όμως μπορεί και να τον αποκλείσει.
Πέρα από τις αμφιβολίες αυτές, γεγονός είναι ότι υπάρχουν πολλοί «καρχαριοφοβικοί» στις ΗΠΑ, με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πρώτον απ’ όλους. Κάποτε ο Τραμπ θέλοντας να δηλώσει την απέχθειά του προς το συγκεκριμένο είδος, είχε πει ότι για την προστασία του καρχαρία δεν θα έδινε ποτέ δεκάρα τσακιστή. Η αλήθεια είναι ότι ο αριθμός αυτών των θαλασσίων πλασμάτων έχει μεγαλώσει τα τελευταία χρόνια, αφού η εξειδικευμένη αλιεία τους έχει μειωθεί.
Τραμπ και Α’ Παγκόσμιος Πόεμος
Το σούσουρο με τους καρχαρίες έδωσε τροφή και στον ρεπόρτερ της Repubblica Γκαμπριέλε Ρομανιόλι ο οποίος θυμήθηκε ότι η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς λέει στο βιβλίο της ότι ο Τραμπ την ανάγκαζε να παρακολουθεί ταινίες με καρχαρίες. Τις έβλεπε ακόμη και όταν μιλούσε στο τηλέφωνο με τη Χίλαρι Κλίντον, λέει, μπλεγμένος σε ένα κουβάρι αηδίας και ευχαρίστησης, απώθησης και έλξης. Ως γνωστόν, αμερικανικό δικαστήριο διέταξε την Ντάνιελς να πληρώσει αποζημίωση στον Τραμπ, ύψους 300.000 δολαρίων, επειδή δικαστικώς κατέπεσε η αγωγή της εναντίον του περί συκοφαντίας.
Κάτι άλλο που θυμήθηκε ο Ρομανιόλι και το βάφτισε «ειρωνεία της Ιστορίας» είναι ακόμη πιο νόστιμο. Τον Ιούλιο του 1916, έγραψε, έφαγε καρχαρίας κάποιον χρηματιστή που κολυμπούσε στο Νιού Τζέρσι. «Ηταν η αρχή μίας εποχής τρόμου, αφού υπήρξαν πέντε θάνατοι στις ακτές μέσα σε δύο εβδομάδες. Οι αρχές της Νέας Υόρκης κινητοποιήθηκαν και εφοδίασαν με καμάκια τους ναυαγοσώστες. Ρίχτηκαν και δυναμίτες στη θάλασσα. Στις 15 Ιουλίου η Washington Post είχε οχτάστηλο ‘‘Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στους καρχαρίες’’. Αλλά κατόπιν ήρθε ο πραγματικός πόλεμος, ο Πρώτος Παγκόσμιος, και ακολούθησε η πανδημία της ισπανικής γρίπης. Ετσι άνοιξε ο δρόμος για τη Μεγάλη Υφεση».