Οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Κίνα έφτασαν ή ξεπέρασαν τα εθνικά ρεκόρ που είχαν καταγραφεί για τον μήνα Μάιο, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κλίματος της χώρας.
Μετεωρολογικοί σταθμοί σε 446 τοποθεσίες κατέγραψαν θερμοκρασίες ίδιες ή υψηλότερες από τα προηγούμενα ρεκόρ, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Κλιματικού Κέντρου Γκάο Ρογκ.
Τη Δευτέρα, το Γραφείο Μετεωρολογίας της Σαγκάης ανακοίνωσε ότι η πόλη είχε σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για τον Μάιο με 36,1 βαθμούς Κελσίου. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 35,7 βαθμοί Κελσίου, από το 2018.
Τις επόμενες τρεις ημέρες, το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Κίνας αναμένεται να δει θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν ακόμα και τους 40 βαθμούς.
Ως αποτέλεσμα, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να τεθούν υπό πίεση, καθώς η χρήση των κλιματιστικών αυξάνεται κατακόρυφα σε μεγαλουπόλεις όπως η Σαγκάη με πληθυσμό πολλών εκατομμυρίων κατοίκων.
Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στα κέντρα παραγωγής του κινεζικού νότου, συμπεριλαμβανομένης της Γκουανγκντόνγκ, έχει επίσης αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.
Ενας από τους δύο διαχειριστές του ενεργειακού δικτύου της Κίνας, η εταιρεία China Southern Power Grid, ανακοίνωσε ότι το μέγιστο φορτίο ισχύος ξεπερνά ήδη τα 200 εκατ. κιλοβάτ, αρκετές εβδομάδες νωρίτερα από το αναμενόμενο και πλησιάζει τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Το 2023, η Κίνα έχει πληγεί αρκετές φορές από ακραία καιρικά φαινόμενα. Τον Φεβρουάριο, η μετεωρολογική υπηρεσία είχε προειδοποιήσει ότι «τα ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα εξακολουθούν να παρουσιάζουν υψηλή συχνότητα και ένταση (και για το 2023)».
Τον Μάρτιο, οι θερμοκρασίες στις πόλεις Γουχάν και Ζεκγκζού, στην κεντρική Κίνα, ήταν πάνω από 10 βαθμούς υψηλότερες από τις κανονικές για την εποχή.
Επίσης ασυνήθιστο για την Κίνα, το γεγονός ότι κάνει περισσότερη ζέστη στον βορρά από τον νότο, κάτι που προκαλεί μια σειρά από περιβαλλοντικά προβλήματα.
Από το περασμένο καλοκαίρι, η λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία από το 1961, πλήττοντας τις τοπικές σοδειές σιτηρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, οι βροχοπτώσεις στη λεκάνη του ποταμού έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 50%.
Η στάθμη του νερού σε μεγάλο τμήμα του Γιανγκτσέ, στις λίμνες Πογιάνγκ και Ντονγκτίνγκ, που είναι η μεγαλύτερη και η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στην Κίνα, είναι η χαμηλότερη στην ιστορία για αυτή την περίοδο.
Η επαρχία Γιουνάν στη νοτιοδυτική Κίνα αντιμετωπίζει επίσης μεγάλη ξηρασία από τις αρχές του χρόνου, με τον μέσο όρο βροχόπτωσης να είναι μειωμένος κατά 60% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022 και τη μέση θερμοκρασία να έχει αυξηθεί κατά 0,8 βαθμούς.
Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην επαρχία αυτή υποφέρουν από την ξηρασία, με σχεδόν 200.000 να χρειάζονται οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση για να τα βγάλουν πέρα.