Ικανοποιημένος ο Πέδρο Σάντσεθ παρακολουθεί τη διαδικασία στο ισπανικό κοινοβούλιο | REUTERS/Stringer
Επικαιρότητα

Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε ο Σάντσεθ – αλλά τα δύσκολα μόλις άρχισαν

Βιώσιμη κυβέρνηση – και μάλιστα συνασπισμού – για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο απέκτησε η Ισπανία, ωστόσο το ερώτημα είναι κατά πόσο θα βρίσκει όταν τη χρειάζεται τη στήριξη του Κοινοβουλίου
Protagon Team

Με οριακή διαφορά μόλις δύο ψήφων ο Πέδρο Σάντσεθ είναι και επίσημα πρωθυπουργός της Ισπανίας, καθώς η κυβέρνηση του εξασφάλισε την Τρίτη την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Ελαβε 167 «ναι», 165 «όχι» ενώ 18 βουλευτές απείχαν από τη διαδικασία, αποτέλεσμα που το Reuters χαρακτηρίζει αναμενόμενο. Αρκούσε για τον Σάντσεθ απλή πλειοψηφία (η απόλυτη είναι στις 176 ψήφους). Την κυβερνητική πλευρά διευκόλυνε η αποχή των Καταλανών εθνκιστών και των Βάσκων.

Τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ και οι Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας (ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης), έχουν από κοινού 155 έδρες.

Είχε προηγηθεί ένα διάστημα σχεδόν ενός έτους κατά το οποίο η Ισπανία είχε υπηρεσιακές κυβερνήσεις. Δύο εκλογικές αναμετρήσεις και μακρές συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων δεν είχαν καταφέρει να αποδώσουν κανένα βιώσιμο σχήμα συνεργασίας. Η σύμπραξη των δύο κομμάτων αυτή τη φορά χρειάστηκε τη υποστήριξη περιφερειακών κομμάτων.

Παρά όμως την επιτυχημένη έκβαση για την ψήφο εμπιστοσύνης, το έργο της κυβέρνησης δεν είναι εύκολο.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι βέβαια η έλλειψη πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, η οποία εκ των πραγμάτων δυσκολεύει την ψήφιση νόμων. Ο Πέδρο Σάντσεθ εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να βρίσκει πεδίο συνεννόησης.

Στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνονται οι αυξήσεις στη φορολογία των υψηλών εισοδημάτων και των επιχειρήσεων, αλλά και η ανάκληση αλλαγών στην αγορά εργασίας που είχαν περάσει από προηγούμενες κυβερνήσεις του Λαϊκού Κόμματος.

Διαβεβαίωσε ακόμη ο πρωθυπουργός Σαντσεθ ότι «η Ισπανία δεν θα διασπαστεί και το σύνταγμα δεν θα παραβιαστεί. Το μόνο που θα σπάσει είναι το ακροδεξιό μπλόκο σε μια προοδευτική κυβέρνηση που εξέλεξαν δημοκρατικά οι Ισπανοί».

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα, επέμεινε πάντως στη σκληρή ρητορική κατά της κυβέρνησης. Ο αρχηγός του Πάμπλο Κασάδο έφτασε να αποκαλέσει τον Σάντσεθ «κοινωνιοπαθή» και να πει ότι σχημάτισε μια «κυβέρνηση – Φρανκενσταϊν» από «κομμουνιστές και αυτονομιστές που θέλουν να βάλουν τέλος στην Ισπανία».