Ειρήνη Αγαπηδάκη και Αδωνις Γεωργιάδης στη θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή | ΙΝΤΙΜΕΝEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Επικαιρότητα

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό – αντιπαράθεση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ

Σε μάχη χαρακωμάτων και εντυπώσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Χαριλάου Τρικούπη η διάταξη για τα απογευματινά χειρουργεία αλλά και η πρόταση για ένταξη των υγειονομικών στα «βαρέα και ανθυγιεινά»
Protagon Team

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, ιδίως ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποτέλεσε το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας», που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και η κυβερνητική παράταξη.

Το νομοσχέδιο φυσικά ψηφίστηκε καθώς υπέρ τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισε η αντιπολίτευση, με εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας που δήλωσε «παρών». Στην τροπολογία για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, «ναι» δήλωσε η Νέα Δημοκρατία. «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, «Σπαρτιάτες» και Πλεύση Ελευθερίας. Καταψήφισε η Νέα Αριστερά και η «Νίκη».

Κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για «μεγάλη μεταρρύθμιση» αναφορικά με τον προσωπικό γιατρό, και τα πανεπιστημιακά κέντρα υγείας και το πρόγραμμα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» —από την άλλη το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βαφτίζει «μεταρρυθμίσεις» τα «μπαλώματα» και στον χώρο της δημόσιας Υγείας.

«Αξίζουν τα συλλογικά εύγε της αντιπροσωπείας στην (αν. υπουργό Υγείας) κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη. Κυρίως διότι το πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης” και όσοι το σχεδίασαν, δικαιούνται εύγε διότι με το πρόγραμμα αυτό, κάθε μέρα σώζονται ζωές. Δεν έχετε ακόμα αντιληφθεί ότι από τα τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που τα κατηγορείτε δύο μέρες τώρα στη Βουλή, ήδη έχουν γίνει τα πρώτα χειρουργεία. Δηλαδή άνθρωποι που είχαν καρκίνο και δεν ξέρανε, αυτή τη στιγμή θεραπεύονται, λόγω του προγράμματος αυτού», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Σχολιάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης, στην τροπολογία για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ο υπουργός Υγείας απευθύνθηκε κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «Κύριοι του ΠΑΣΟΚ σας ευχαριστώ —για τους άλλους δεν με ενδιαφέρει, είναι αυτό που είναι. Πραγματικά σας ευχαριστώ. Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να δηλώσει “παρών” στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία μου προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες. Η πρώτη είναι σε προσωπικό επίπεδο, γιατί μου χαρίζετε αυτή τη μεταρρύθμιση προσωπικά: όποιος ασθενής πάει από εδώ και μπρος σε δωρεάν απογευματινά χειρουργεία πρέπει να ξέρει ότι το έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργό τον Άδωνι Γεωργιάδη και ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε “παρών”», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ, επί Νίκου Ανδρουλάκη, «δυστυχώς γίνεται όχι πράσινος ΣΥΡΙΖΑ αλλά επιστρέφει σε εποχές ακραίου λαϊκισμού».

Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση «έχει αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως δομική σπουδαία μεταρρύθμιση, διότι οι δομές που θα γίνουν για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, θα μείνουν και στο μέλλον, για τα επί πληρωμή». Ενημέρωσε επίσης την εθνική αντιπροσωπεία ότι είναι έτοιμη η πλατφόρμα και σε λίγο καιρό οι ασθενείς θα μπορούν να ενημερώνονται για τη λίστα αναμονής, ανά κλινική.

Για τη στάση που τήρησε το κόμμα του στην τροπολογία για τα απογευματινά δωρεάν χειρουργεία, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιος Τσίμαρης δήλωσε ότι το κόμμα του ψήφισε «παρών» γιατί παραμένει κλειστό το 35% των χειρουργικών αιθουσών και άρα δεν πρόκειται να προσθέσει τίποτα.

Ο υπουργός ευχαρίστησε τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και την ομάδα του, τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για τους πόρους του ΤΑΑ Νίκο Παπαθανάση, γιατί συνέβαλαν για να υλοποιηθούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε δημόσια και τον πρώην επίτροπο της Ελλάδας Μαργαρίτη Σχοινά, γιατί συνέβαλε στο να εγκρίνουν οι ευρωπαϊκές αρχές αυτή την μεταρρύθμιση και «μεγάλο ευχαριστώ» είπε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί «αντιλήφθηκε από την αρχή αυτή την πρόταση και την υιοθέτησε και βοήθησε, με το προσωπικό του κύρος, να γίνει πραγματικότητα». Δεκάδες χιλιάδες πολίτες που ταλαιπωρούνται, επί σειρά ετών, είπε ο υπουργός Υγείας, θα μπορέσουν να έχουν άμεσα το δωρεάν χειρουργείο τους μέσα στο ΕΣΥ και αυτό είναι το μείζον και όχι τι ψήφισε ή δεν ψήφισε το ΠΑΣΟΚ».

Σε σχέση με την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την υπαγωγή των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι σήμερα τάζει… λαγούς με πετραχήλια και παρατήρησε ότι η γραμματέας του Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντιπούλου σήμερα δήλωσε ότι θα αν εφαρμοστεί το μέτρο, υπάρχει ένας αριθμός πιθανών -γύρω στους 2.000- υγειονομικών αλλά και οι γιατροί δεν είναι θετικοί για μια τέτοια υπαγωγή στα βαρέα και ανθυγιεινά γιατί θέλουν να βγουν στη σύνταξη στα 70 έτη ηλικίας. «Η κυρία γραμματεύς του πολιτικού σχεδιασμού σας είπε όχι ότι δεν θα μπορούν να φύγουν κάποιοι αμέσως, είπε ότι δεν είναι 7.500 αλλά 2.000 υγειονομικοί που θα μπορούν να φύγουν αμέσως», σχολίασε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι η σημερινή συνέντευξη της κυρίας Διαμαντοπούλου έχει σημασία και για έναν ακόμα λόγο: γιατί προέκρινε την ανάγκη συνεννόησης για να υπαχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά μόνο νοσηλευτές, και μάλιστα όσοι μπήκαν στην εργασία το 2011, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μια τροπολογία που προβλέπει οριζόντια υπαγωγή και τους περιλαμβάνουν όλους.

Η τροπολογία που καταθέσαμε για τα βαρέα και ανθυγιεινά υιοθετεί την έκθεση Μπεχράκη, επανέλαβε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιος Τσίμαρης και πρόσθεσε πως από πουθενά δεν προκύπτει ότι θα οδηγήσει σε μαζική έξοδο 7.500 υγιειονομικών. Όπως εξάλλου εξηγήθηκε και από την κυρία Διαμαντοπούλου, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, το επιχείρημα περί μαζικής συνταξιοδότησης που διατυπώθηκε από τον Πρωθυπουργό, από το βήμα της Βουλής την Τρίτη, «είναι ψευδές», υπάρχουν μόνο 2.000 γιατροί που και αυτοί δεν θέλουν να φύγουν. Ο δε Παναγιώτης Δουδωνής εξήγησε, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, ότι πρέπει να περάσουν χρόνια μέχρι να θεμελιώσουν οι υγειονομικοί δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης και πως τίποτα δεν γίνεται αυτόματα.

Κατά τα άλλα, ο κ. Γεωργιάδης υπερασπίστηκε τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, δίνοντας απάντηση σε όσους βουλευτές της αντιπολίτευσης ειρωνεύτηκαν τον κ. Μητσοτάκη για όσα είπε για τον υγιεινό τρόπο ζωής. «Εγκλημάτησε ο Πρωθυπουργός που είπε ότι πρέπει να γυμναζόμαστε και να προσέχουμε τη διατροφή μας! Πώς τόλμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πει κάτι τέτοιο; Με τέτοια αντιπολίτευση, περιμένουν να κερδίσουν τον Μητσοτάκη. Θα περιμένετε καμιά χιλιετία», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και υπογράμμισε πως όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός στη Βουλή, είναι οι αυτονόητες συμβουλές του ΠΟΥ και μάλιστα οι κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ συστήνουν τα δημόσια πρόσωπα, να αξιοποιούν τη θέση και την προβολή τους, ως παράδειγμα προς μίμηση, για να κινητροδοτούν περισσότερους ανθρώπους να παίρνουν την απόφαση να κάνουν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ο υπουργός Υγείας, με την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή, εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια Βαρδινογιάννη. «Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η αείμνηστη άγγελος σύζυγός του Μαριάννα Βαρδινογιάννη, έχουν προσφέρει διαχρονικά συγκλονιστικά πράγματα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Μόλις προχθές παρέλαβα τη μεγάλη δωρεά, των 700.000 ευρώ για το νοσοκομείο Κορίνθου, με τα ηλεκτρικά κρεβάτια, και αισθάνομαι πάντα την ανάγκη, ως υπουργός, να ευχαριστώ τους μεγάλους ευεργέτες του ΕΣΥ», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Εισαγωγικά επίσης ανέγνωσε την ανακοίνωση της οικογένειας της γυναίκας που έχασε τη ζωή της εξαιτίας του άγριου ξυλοδαρμού της από τον σύντροφό της. «Τους θεωρώ παράδειγμα προς μίμηση, όλους τους ανθρώπους που καταφέρνουν να μετατρέψουν σε πράξη αλληλεγγύης τον προσωπικό τους πόνο και πράξη κοινωνικής προσφοράς. Είναι άξιοι επαίνου», είπε ο υπουργός Υγείας για την απόφαση της οικογένειας να δωρίσει τα όργανά της για να σωθούν άλλοι άνθρωποι.

Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε:

Η αυξημένη συμμετοχή των βουλευτών στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον προσωπικό γιατρό και η χθεσινή μαραθώνια πρώτη συνεδρίαση με τις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών, οδήγησε το προεδρείο στην απόφαση να τοποθετήσει την ψηφοφορία gηια την Τετάρτη, και να διαθέσει λίγες ακόμη ώρες για την ολοκλήρωση της συζήτησης.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεις που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, δηλαδή ρυθμίσεις για «τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, την υγειονομική φροντίδα για όλους και τη μείωση των ανισοτήτων», όπως εμφατικά αναφέρει η συμπολίτευση. Η αντιπολίτευση ήγειρε ισχυρές ενστάσεις, για την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού που δεν θα αποδειχθεί επαρκής για τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού και υπηρετεί απλώς την συμβατική υποχρέωση κάλυψης του 75% του πληθυσμού, στο πλαίσιο του ΤΑΑ.

Ακόμα χειρότερα, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εισάγει αντιεπιστημονικές ρυθμίσεις, με τον τρόπο που διευρύνονται οι κατηγορίες των γιατρών που θα παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες. Η κυβέρνηση, στην κριτική αυτή απαντά: «Καλύπτουμε το σύνολο του πληθυσμού. Προσωπικός γιατρός για όλους τους πολίτες. Επεκτείνουμε το μέτρο και στους παιδιάτρους. Δίνουμε τη δυνατότητα εγγραφής του ανήλικου πληθυσμού ηλικίας έως 16 ετών σε προσωπικό παιδίατρο με στόχο να καλύψουμε δωρεάν επισκέψεις για 530.000 παιδιά αυτών των ηλικιών. Ουσιαστικά μετατρέπουμε τον θεσμό αυτό σε πυλώνα ενός οργανωμένου συστήματος προληπτικής ιατρικής».

Με υπουργική τροπολογία, που ενσωματώνεται στο παρόν νομοσχέδιο, υλοποιείται το πρόγραμμα για την επιτάχυνση των εκκρεμών χειρουργικών επεμβάσεων και επεμβατικών πράξεων στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το πρόγραμμα προβλέπει την αποζημίωση των ιατρικών ομάδων που εργάζονται πέραν του τακτικού ωραρίου με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση ασθενών που περιμένουν στην ενιαία λίστα χειρουργείων για περισσότερους από τέσσερις μήνες. Παράλληλα, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, δίνεται η δυνατότητα συνεργασίας με ιδιωτικές δομές υγείας. Όπως ειπώθηκε στη διάρκεια της συζήτησης, στο τέλος του μήνα ξεκινούν τα δωρεάν χειρουργεία για 37.000 ασθενείς στα οποία μπορεί να μετέχει και ο ιδιωτικός τομέας υγείας με στόχο την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων.

Επίσης με τροπολογία δεν απαιτείται πλέον διακοπή απασχόλησης για τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας. Έτσι, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2024 οι εργαζόμενοι με αναπηρία θα λαμβάνουν κανονικά τη κύρια σύνταξή τους χωρίς καμία μείωση και χωρίς παρακράτηση από τον μισθό τους.