Σε μια πολιτικά διχασμένη απόφαση, λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την Τετάρτη ψήφισμα κατά της Ελλάδας για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των ΜΜΕ στη χώρα μας.
Το ψήφισμα είχε τη στήριξη των ευρωομάδων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, ενώ καταψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία. Υπέρ ψήφισαν 330 ευρωβουλευτές, ενώ 254 ήταν οι αρνητικές ψήφοι και 26 οι αποχές.
Στο κείμενο η Ολομέλεια της Ευρωβουλής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου «για αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα» που αφορούν «πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων». Στο κείμενο γίνονται αναφορές στις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, στις έρευνες για το δυστύχημα στα Τέμπη και το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, στις «συστηματικές επαναπροωθήσεις μεταναστών» και στις «επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών».
Το ψήφισμα καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα», συμπεριλαμβανομένης και της επανεξέτασης της χρηματοδότησης της χώρας από τα ενωσιακά κονδύλια. Κυρώσεις με «πάγωμα» ευρωπαϊκών κονδυλίων, έχουν επιβληθεί στην Ουγγαρία.
Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν οι ευρωομάδες των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων (Renew), των Πράσινων και της Αριστεράς.
Εναντίον τάχθηκαν οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, ωστόσο επτά ευρωβουλευτές της παράταξης, από διάφορες χώρες, βγήκαν «εκτός γραμμής» και στήριξαν το ψήφισμα που ψέγει την κυβέρνηση της ΝΔ. Επίσης ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ ο οποίος αναμένεται την Πέμπτη στην Αθήνα, αποχώρησε από την αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας. Ο γερμανός πολιτικός πάντως διαφώνησε με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, στηρίζοντας το κόμμα της ΝΔ και την κυβέρνηση «χαιρετίζοντας», όπως δήλωσε «την πρόοδο της Ελλάδας».
Για εμμονική και πολιτικά υποκινούμενη ομάδα ευρωβουλευτών η οποία συκοφαντεί επανειλημμένα την Ελλάδα, έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στο επίμαχο ψήφισμα που πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο.
Οπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, εν όψει ευρωεκλογών και δεδομένου ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη σημειώνουν επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα – στην οικονομία, στις μεταρρυθμίσεις, στην εξωτερική πολιτική, στο Μεταναστευτικό, οι γνωστοί κύκλοι της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς στην Ευρώπη επανέφεραν στη δημόσια συζήτηση τους υποτιθέμενους κινδύνους για τις συνθήκες του Κράτους Δικαίου που επικρατούν στη χώρα μας.
«Με ένα κείμενο επιτομή λαϊκισμού και παραπληροφόρησης, τα μέλη των συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων μετατρέπουν σε πολιτική αρένα τις Βρυξέλλες κλονίζοντας δυστυχώς την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» σημείωσαν, για να τονίσουν πως πρόκειται για μια προσπάθεια δυσφήμισης της Ελλάδας με κινδυνολογίες και εικασίες που δεν επιβεβαιώνονται από τα επίσημα στοιχεία και τις θεσμικές κινήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση και θωράκιση των θεσμών στη χώρα μας.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι πρώην ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και Δημήτρης Παπαδημούλης.
Κατά του ψηφίσματος τάχθηκε ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μανώλης Φράγκος. Κατά του ψηφίσματος τάχθηκε και η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εμπλεκόμενη στην υπόθεση του Qatargate, Εύα Καϊλή.
Το ΚΚΕ από την πλευρά του δήλωσε «παρών» σημειώνοντας πως οι ευρωβουλευτές του Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος ψήφισαν «παρών» υποστηρίζοντας ότι το ψήφισμα… «ξεπλένει την κυβέρνηση της ΝΔ» και ότι οι όποιες επισημάνσεις «γίνονται από τη σκοπιά των δήθεν “αξιών” της ΕΕ».