O πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, δήλωσε πως στόχος του ψηφίσματος είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ | EPA/Al Drago
Επικαιρότητα

Ψήφισμα της Γερουσίας για την ελληνοαμερικανική φιλία

Εγκρίθηκε την Πέμπτη, ωστόσο είχε κατατεθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον με στόχο να καλωσορίσει την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου
Protagon Team

Στην έγκριση του διακομματικού ψηφίσματος για την ελληνοαμερικανική φιλία προχώρησε την Πέμπτη η επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο ψήφισμα που είχε κατατεθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είχε ως στόχο να καλωσορίσει την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, αλλά και να υπογραμμίσει τον εορτασμό της διαρκούς εταιρικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Την έγκριση του ψηφίσματος χαιρέτισε τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ – ο οποίος πρόσφατα χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την παραβατική συμπεριφορά της Αγκυρας, η οποία περιλαμβάνει υπερπτήσεις και παραβιάσεις τόσο του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και των χωρικών υδάτων –, όσο και ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Τζιμ Ρις.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ υπενθύμισε ότι οι αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές είχαν την ευκαιρία να πουν στον Πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει έναν σταθερό φίλο και σύμμαχο στο πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτείων. Στόχος του προαναφερθέντος ψηφίσματος, ανέφερε, είναι η συνέχιση της ανάπτυξης αυτού του δεσμού για τις επόμενες γενιές.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζιμ Ρις ο οποίος στάθηκε στον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, η σημερινή εξέλιξη –η έγκριση του ψηφίσματος–  επιβεβαιώνει τη στήριξη που υπάρχει στο Κογκρέσο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν από κοινού τις νέες προκλήσεις που εμφανίζονται στο διεθνές περιβάλλον.