Ανδρας με μάσκα Anonymous στη Γκάνα σε εκδήλωση υπέρ του εικονιζόμενου υποψήφιου προεδρου της χώρας | REUTERS/Luc Gnago
Επικαιρότητα

Ψεύτικη πρεσβεία των ΗΠΑ λειτουργούσε για 10 χρόνια στη Γκάνα

Χάρη σε διεφθαρμένους αξιωματούχους και την καλή του οργάνωση, δίκτυο κακοποιών στην αφρικανική χώρα κατάφερε να λειτουργεί για πολλά χρόνια μια «πρεσβεία» που παρήγε, έναντι αδρής αμοιβής. ταξιδιωτικά και άλλα έγγραφα
Protagon Team

Τα γραφεία ήταν ανοιχτά κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Παρασκευή, από τις 07:30 ως τις 12:00. Στον τοίχο υπήρχε και ένα πορτρέτο του Μπαράκ Ομπάμα και μια αμερικανική σημαία στο εξωτερικό. Ολα μέσα στο μάλλον παλιό, μικρό και ελάχιστα επιβλητικό κτίριο έδειχναν στους επισκέπτες ότι έχουν μπει στο χώρο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Γκάνα.

Μόνο που η πρεσβεία δεν ήταν πραγματική.

Για δέκα ολόκληρα χρόνια λειτουργούσε αυτή η πλαστή πρεσβεία στην Ακρα, την πρωτεύουσα της Γκάνας, πριν οι αρχές της χώρας σε συνεργασία με τις αμερικανικές την εντοπίσουν και την κλείσουν.

Αυτή ήταν η ψεύτικη πρεσβεία…

Ποιοι ήταν όμως αυτοί που έστησαν αυτήν την αρκετά επιτυχημένη απάτη;

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι πίσω από το κόλπο κρύβονταν γκανέζοι και τούρκοι(!) διακινητές, μέλη συμμοριών οργανωμένου εγκλήματος, όπως και ένας γκανέζος δικηγόρος που ειδικευόταν στο μεταναστευτικό. Οι δήθεν πρόξενοι ήταν στην πραγματικότητα Τούρκοι που μιλούσαν αγγλικά και ολλανδικά.

Η έρευνα από τις τοπικές και τις αμερικανικές αρχές έδειξε ότι, πέρα από το κτίριο που της ψευτοπρεσβείας, υπήρχαν και άλλο δύο, ένα ραφτάδικο και ένα συγκρότημα κατοικιών, τα οποία στέγαζαν περιφερειακές δραστηριότητες των ψευτοδιπλωματών. Το ραφτάδικο ήταν μάλιστα προκάλυμμα για τις δραστηριότητες καθώς εκεί ετοιμάζονταν τα πλαστά χαρτιά (το κατάστημα δεχόταν κανονικά και επιδιορθώσεις ενδυμάτων).

…και αυτή η πραγματική πρεσβεία των ΗΠΑ στη Γκάνα (φωτογραφίες: US State Dept.)

Οι «υπάλληλοι» δεν δέχονταν αιτήσεις για βίζα στα «γραφεία». Αντίθετα, πήγαιναν οι ίδιοι και έβρισκαν τους πελάτες τους, τόσο στη Γκάνα, όσο και σε γειτονικές χώρες, την Ακτή Ελεφαντοστού και το Τόγκο· έβγαζαν ακόμα και φυλλάδια που διαφήμιζαν τις υπηρεσίες τους!

Τα πλαστά ή χωρίς αντίκρισμα χαρτιά που έβγαζαν κόστιζαν γύρω στα 6.000 δολάρια.

Ο εντοπισμός και το κλείσιμο της ψευτοπρεσβείας έγινε φέτος καλοκαίρι στο πλαίσιο επιχείρησης κατά της διακίνησης ανθρώπων και της απάτης. Οπως μάλιστα σημειώνει το αμερικανικό υπουργείο εντοπίστηκε και μια ολλανδική ψευτοπρεσβεία, επίσης στη Ακρα.

Το ότι κατάφεραν οι δράστες να λειτουργούν επί δέκα χρόνια ανενόχλητοι το οφείλουν στην κλασική μέθοδο που εξασφαλίζει ότι αυτοί που πρέπει να κάνουν τα στραβά μάτια πράγματι θα τα κάνουν: διεφθαρμένοι κρατικοί αξιωματούχοι στις κατάλληλες θέσεις.

Η τελευταία εξυπηρέτηση των διεφθαρμένων αξιωματούχων προς το κύκλωμα οφείλεται σε έναν εισαγγελέα που με κάποια πρόφαση κατάφερε να καθυστερήσει τις έρευνες. Ετσι κάποιοι εμπλεκόμενοι βρήκαν τον χρόνο να διαφύγουν και εξακολουθούν να καταζητούνται.