Το πρώτο τους σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, τρεις καθοριστικοί φορείς του ελληνικού σινεμά.
Στόχος τους είναι η δυναμική υποστήριξη της ελληνικής κινηματογραφίας και όλων των κλάδων των ελλήνων κινηματογραφιστών, η ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων του ελληνικού σινεμά και η διασύνδεσή του με την παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία.
Οι τρεις φορείς εντείνουν με αυτόν τον τρόπο τη στενή συνεργασία τους και ενώνουν τις δυνάμεις τους για μία σειρά κοινών δράσεων, με σημαντικότερη την ανάδειξη του κινηματογραφικού θησαυρού που έχει συγκεντρωθεί σε 110 χρόνια πορείας του ελληνικού σινεμά.
Στιγμές από την ιστορία, τις ταινίες και τα πρόσωπα, τους καλλιτέχνες και τους τεχνικούς που καθόρισαν την πορεία του ελληνικού κινηματογράφου, θα οργανωθούν κατάλληλα και θα γίνουν διαθέσιμα σε όλους.
Στις προθέσεις τους είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο συνολικό ψηφιακό αρχείο κινηματογραφικών δεδομένων, ένα πολύτιμο εργαλείο το οποίο θα ενημερώνεται διαρκώς, ώστε να γίνει διαθέσιμο στο κοινό.
Οι άξονες χρήσης του αρχειακού υλικού είναι τρεις: εκπαίδευση, διασύνδεση και ενημέρωση. Να συστήνεται δηλαδή ο ελληνικός κινηματογραφικός πλούτος σε μαθητές και σε σπουδαστές οπτικοακουστικών σχολών -αλλά και άλλων σχολών που επιθυμούν να αξιοποιήσουν κινηματογραφικά ντοκουμέντα και υλικά σχετικά με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού- να διασυνδεθούν οι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου στην Ελλάδα, και να δικτυωθούν με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου και μέσω του αρχείου να μπορεί το ευρύ κοινό να ενημερώνεται για τις διαρκείς εξελίξεις στον ελληνικό κινηματογράφο.
«Η συγκέντρωση του κινηματογραφικού αρχειακού πλούτου και η αξιοποίηση του ως μέσου καταγραφής και τεκμηρίωσης, θα αποτελέσουν μοναδικό θεματοφύλακα της ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου, θα συμβάλλουν σε μια διαρκή και δημιουργική εκπαίδευση, δίνοντας στη σχέση του με την κοινωνία, νέα, δυναμική και δημιουργική πνοή», τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση.
Μια από τις πρώτες ενέργειες μετά την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας, είναι η υποβολή κοινής πρότασης στην πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», υπ’ αριθμόν 118 «Δημιουργία, ανάδειξη και αξιοποίηση Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος».