H Clarin για τον άνθρωπο που «ζει» στους 220 βαθμούς υπό το μηδέν εδώ και πενήντα χρόνια / Η Libération για τον πολιτικό που σπάει το ταμπού της φυσικής παρουσίας / Οι New York Times για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα που ήρθαν αντιμέτωποι με το κρύο και το χιόνι / Και ο Guardian…

El Clarin

Η πρώτη σορός της κρυογονικής έγινε 50 ετών

Στο παγωμένο του φέρετρο μπήκε ακριβώς πριν από πενήντα χρόνια – στις 12 Ιανουαρίου του 1967. Και με αφορμή αυτήν την επέτειο η αργεντίνικη Clarin δημοσίευσε χθες ένα αφιέρωμα στον δόκτορα Τζέιμς Μπέντφορντ, τον πρώτο άνθρωπο που έγινε το πρώτο πειραματόζωο κρυογονικής. Το πτώμα του αμερικανού επιστήμονα συντηρείται στους 220 βαθμούς υπό το μηδέν. Ενδεχομένως ο ίδιος να πίστευε ότι η επιστήμη θα είχε κάνει μεγαλύτερα και πιο γρήγορα άλματα σε αυτό το πεδίο. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει. Και μισό αιώνα από τότε, το σώμα του Τζέιμς Μπέντφορντ βρίσκεται ακόμη στην παγωμένη του κάψουλα.

Καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ο Τζέιμς Μπέντφορντ προσβλήθηκε από καρκίνο στο νεφρό, ο οποίος στη συνέχεια έκανε μετάσταση στους πνεύμονες. Λίγο πριν πεθάνει, αποφάσισε, όπως όριζε η πίστη στην επιστημονική πρόοδο που χαρακτήριζε τη δεκαετία του ’60, να καταψυχτεί με την ελπίδα –ή μπορεί και τη βεβαιότητα– ότι μια μέρα θα επέστρεφε στη ζωή. Αλλά περιμένει ακόμη. Οπως ακόμη περιμένουν υπομονετικά άλλες 147 σοροί που φιλοξενούνται στο Alcor Life Extension.

Δύο χρόνια πριν από τον Μπέντφορντ είχε επιχειρήσει να υποβληθεί σε κρυογονική συντήρηση μια γυναίκα από το Οχάιο, αλλά κάτι πήγε στραβά στη διαδικασία. Το 1965 πάντως ήταν η χρονιά που δημιουργήθηκε η πρώτη οργάνωση κρυογονικής. Δυο χρόνια μετά ο αμερικανός καθηγητής έγινε ο πρώτος που μπήκε στη διαδικασία. Όχι όμως ότι δεν «έζησε» κι αυτός κάποιες περιπέτειες. Γιατί από ένα ατύχημα που σημειώθηκε κάποια στιγμή στο εργαστήριο η παγωμένη σορός του κόντεψε να τιναχτεί στον αέρα, κάτι που ανάγκασε τους οικείους του να μεταφέρουν την κάψουλα για ένα διάστημα στο σπίτι τους.

Τι να πει κανείς; Ελπίζει αυτοί οι 148 άνθρωποι να ξυπνήσουν μια μέρα. Μόνο να μην ξυπνήσουν από μόνοι τους. Γιατί αυτό δεν θα είναι επιστήμη αλλά θρίλερ με παγωμένα ζόμπι.

Φωτό: Κάπου εκεί θα βρίσκεται και ο doctor Τζέιμς Μπέντφορντ. Αλλά θα ξυπνήσει ποτέ; Πηγή: huffingtonpost.com

Libération

Πολιτική χάι-τεκ / Προεκλογική ομιλία με ολόγραμμα

Τους έλληνες ομοϊδεάτες του τους ξέρουμε για τεχνοφοβικούς. Αλλά ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς, φαίνεται ότι θέλγεται από την αβανγκάρντ της τεχνολογίας. Κι έτσι θα γίνει ο πρώτος πολιτικός στον κόσμο που θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση στη Λιόν και συγχρόνως το ολόγραμμά του θα μιλάει στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τη Libération που έχει και τη σχετική είδηση, κι άλλοι πολιτικοί έχουν μιλήσει μέσω των ολογραμμάτων τους. Ο πρίγκιπας Κάρολος, για παράδειγμα, παρενέβη τρισδιάστατος το 2008 σε συνέδριο για την ενέργεια που είχε πραγματοποιηθεί στο Αμπού Ντάμπι, ενώ έναν χρόνο αργότερα ο Αλ Γκορ – δηλαδή το ολόγραμμά του – είχε απευθύνει χαιρετισμό σε συναυλία στο Τόκιο για την κλιματική αλλαγή. Στην ίδια πρακτική είχε καταφύγει και ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος είχε εμφανιστεί με αυτή τη μέθοδο σε 126 προεκλογικές συγκεντρώσεις συγχρόνως.

Ολοι τους όμως είχαν κάνει τη δουλειά στο στούντιο. Με άλλα λόγια ήταν κονσέρβα. Αντίθετα, ο Μελανσόν είναι ο πρώτος που θα επιχειρήσει να εμφανιστεί τρισδιάστατος από τη Λιόν στο Παρίσι σε απευθείας λήψη και μετάδοση. Αλήθεια, τι θα σκεφτούν οι έλληνες σύντροφοι;

Φωτό: Αυτή είναι η σκιά του Μελανσόν. Το ολόγραμμα θα εμφανιστεί σε λίγες ημέρες. Πηγή: Libération/AFP/ Thierry Zoccolan

The New York Times

Στην πρώτη σελίδα για τους λάθος λόγους

Δεν είναι κακό να καταλήγεις στην πρώτη σελίδα μιας μεγάλης εφημερίδας – αρκεί να μην είσαι εκεί για λάθους λόγους. «Στην Ελλάδα υπάρχουν 60.000 πρόσφυγες. Ο αρκτικός άνεμος που έφτασε στη Μεσόγειο θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες από αυτούς που διαμένουν στους υπερκορεσμένους ελληνικούς καταυλισμούς» γράφουν οι New York Times, οι οποίοι συνοδεύουν το ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική τους έκδοση και από ένα συγκλονιστικό βίντεο.

«Οι σκηνές υποτίθεται ότι ήταν ένα προσωρινό καταφύγιο για το καλοκαίρι. Αντίθετα όμως…» σημειώνουν ακόμη οι ΝΥΤ που φιλοξενούν και μια δήλωση εκπροσώπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Και τι λέει αυτός; «Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Λαμβάνω αναφορές από γιατρούς που εργάζονται στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα και όλοι προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η έκθεση σε αυτές τις καιρικές συνθήκες για την υγεία. Αυτά συμβαίνουν όταν προσπαθείς να στριμώξεις πολλούς ανθρώπους σε έναν καταυλισμό».

Α ναι, αυτή η έκθεση στο πρωτοσέλιδο έγινε για τους εντελώς λάθος λόγους.

Φωτό: Εικόνα από τον καταυλισμό της Ριτσώνας που κάνει τον γύρο του κόσμου. Πηγή: ΝΥΤ/ΑΡ/Muhammed Muheisen

The Guardian

Ο Αίολος θα κινεί πια τα ολλανδικά τρένα

Οχι άλλο κάρβουνο. Αλλά ούτε και μαζούτ ή ρεύμα. Γιατί από την 1η Φεβρουαρίου η κινητήριος δύναμη των ολλανδικών τρένων θα είναι ο άνεμος.

Οπως σημειώνει ο Guardian, η Ολλανδία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο της οποίας το σιδηροδρομικό δίκτυο θα λειτουργεί αποκλειστικά με αιολική ενέργεια. «Πετύχαμε τον στόχο μας έναν χρόνο πριν από την πρόβλεψη» δήλωσε στην εφημερίδα εκπρόσωπος των ολλανδικών σιδηροδρόμων (NS). Τα τρένα της NS πραγματοποιούν κάθε χρόνο 5.500 δρομολόγια καταναλώνοντας 1.200.000.000 kWh. Μια «φτυαριά» ανέμου, λένε οι ειδικοί, εξασφαλίζει 200 χιλιόμετρα διαδρομής σε ένα τρένο.

Ολα τα τρένα στην Ολλανδία είναι ηλεκτρικά. Αλλά η κατασκευή πολλών αιολικών πάρκων επιτρέπει τώρα στις ατμομηχανές να κινηθούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κι ενώ εδώ ακόμη δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με τα σκουπίδια μας, η Ολλανδία χρησιμοποιεί τα δικά της, αλλά και άλλα που εισάγει, για την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Αντιλαμβάνεται κανείς το χάσμα που μας χωρίζει. Ας πούμε ότι εμείς βρισκόμαστε ακόμη στην εποχή του οδοντωτού.

Φωτό: Οχι μόνο ακριβή στην ώρα τους, αλλά και οικολογικά. Πηγή: Guardian/Geography Photos/Getty