| Shutterstock
Επικαιρότητα

Πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση από την Kapa Research: Πάνω από 20 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ

Η έρευνα καταγράφει την πρόθεση ψήφου ενόψει των νεών εκλογών, η οποία «βάζει» στη Βουλή την Πλεύση Ελευθερίας και τη ΝΙΚΗ. Παράλληλα, αποτυπώνει τα αισθήματα των πολιτών για τον θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας και τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίοι οι περισσότεροι θέλουν να δουν να χάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείπει το τιμόνι του κόμματος
Protagon Team

Την πρώτη εκτίμηση για τη νέα εκλογική αναμέτρηση, η οποία φέρεται να έχει «κλειδώσει» για τις 25 Ιουνίου, καταγράφει δημοσκόπηση της Κάπα Research, η πρώτη που βλέπει το φως της δημοσιότητας μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Σύμφωνα με την ταυτότητα της έρευνας, το γκάλοπ διενεργήθηκε σε πανελλαδική κλίμακα, το διάστημα 22-23 Μαΐου 2023, σε δείγμα 1002 ατόμων ηλικίας 17 ετών και άνω.

Μεταξύ άλλων, οι ερωτηθέντες δήλωσαν σε ποσοστό 56% ότι η ΝΔ «πρέπει να κερδίσει την αυτοδυναμία» στις δεύτερες εκλογές, ενώ ένα 28% απάντησε ότι η ΝΔ θα πρέπει «να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα».

Η ΝΔ κατέγραψε «ρεύμα» αυτοδυναμίας και στην πρόθεση ψήφου (σ.σ.: όλες οι απαντήσεις – χωρίς αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου), συγκεντρώνοντας ποσοστό 38,1%. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο 18% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 13,3%. Παράλληλα, η Πλεύση Ελευθερίας και το κόμμα ΝΙΚΗ εμφανίζονται να μπαίνουν στη Βουλή. Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 7,8%.

Αναλυτικά:

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου η εικόνα διαμορφώνεται ως ακολούθως:

Οι μετρήσεις δείχνουν και στις δύο περιπτώσεις πως το ΜέΡΑ25 παραμένει εκτός Βουλής.

Πού οφείλεται η επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές

Στο ερώτημα «πού οφείλεται η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας» την Κυριακή:

Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το συναίσθημα που προκάλεσε το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου στην πλειοψηφία των πολιτών (50%) είναι θετικό (ελπίδα, ικανοποίηση, ανακούφιση) σε ποσοστό 50%. Ανησυχία, λύπη, θυμό/οργή εξέφρασε το 44% των ερωτηθέντων.

Απογοήτευση για ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα

Στα ενδιαφέροντα ευρήματα του γκάλοπ συγκαταλέγεται και το πολύ υψηλό ποσοστό (52%) εκείνων που επιθυμούν την περαιτέρω υποχώρηση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη Βουλή και την αντικατάστασή του από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη θέση της  αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στον αντίποδα, μόλις το 28% θέλει εκλογική ενίσχυση του κόμματος του κ. Τσίπρα στις επερχόμενες εκλογές.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως το 46% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση επιθυμεί να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα της Kapa Research