Αυτή τη φορά τα «πυρά» Σαμαρά (στη φωτογραφία από την παρουσια του στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ) για τις «λύσεις που μαγειρεύονται» σε Αιγαίο και Κυπριακό δεν έμειναν χωρίς απάντηση -και μάλιστα αιχμηρή- από την κυβέρνηση | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Πρώτη ηχηρή αποδοκιμασία Σαμαρά: «Ούτε μισή δήλωση υποχωρητικότητας – εύκολο να βρείτε τζάμπα πατριώτες»

Δύο είναι οι δρόμοι όταν έχει κανείς κάποιο αξίωμα: ο ένας ο τζάμπα πατριωτισμός με διατύπωση υπερβολών με κορώνες που δεν οδηγούν πουθενά και απομονώνουν τη χώρα και ο δεύτερος ο δρόμος που επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σε όσα είπε από την Κύπρο ο Αντώνης Σαμαράς
Protagon Team

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μπορεί να άρχισε την απάντησή του για τη νέα επίθεση Σαμαρά, με τη φράση «οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές», στη συνέχεια ωστόσο, έγινε, εμμέσως πλην σαφώς, πιο αιχμηρός αναφορικά με όσα είπε από την Κύπρο ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για την προσέγγιση της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Ουσιαστικά, ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, Παύλου Μαρινάκη, «σήκωσε το γάντι» και ξεπερνώντας τις συνήθεις τυπικές τοποθετήσεις για τις δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών, επέλεξε να απαντήσει στην επίμονη κριτική του κ. Σαμαρά για τα εθνικά θέματα.

«Απαντώ στους πολίτες και σε εσάς με μια ρητορική ερώτηση. Εάν υπάρχει έστω και μισή δήλωση κυβερνητικού στελέχους που να υπονοεί έστω υποχωρητικότητα. Δεν υπάρχει στιγμή που να μην τονίζουμε ότι δεν πρόκειται να βάλουμε ποτέ στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης και αναφερόμενος ειδικά στο Κυπριακό, πρόσθεσε:

«Δεδομένο είναι ότι οι ελληνικές θέσεις ταυτίζονται με τις κυπριακές. Η λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί εθνική μας θέση. Η επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία έχει θετικά αποτελέσματα, έστω στην άτυπη επανέναρξη των συζητήσεων. Τι θέλει η Κύπρος; Να προδώσει τον εαυτό της; Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Είναι κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα, δεν θα συζητήσουμε λύσεις επιζήμιες για την Κύπρο, όπως η λύση των δύο κρατών», ξεκαθάρισε απαντώντας με τον τρόπο αυτόν στους ισχυρισμούς του κ. Σαμαρά για τις «λύσεις που μαγειρεύονται».

Και έγινε ακόμη πιο οξύς σε ερώτηση άλλου δημοσιογράφου που ζήτησε «ονόματα και διευθύνσεις για τους τζάμπα πατριώτες»…

«Είναι εύκολο να βρει κανείς του τζάμπα πατριώτες», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και «είναι δύο δρόμοι όταν έχει κανείς κάποιο αξίωμα: ο ένας ο τζάμπα πατριωτισμός με διατύπωση υπερβολών με κορώνες που δεν οδηγούν πουθενά και απομονώνουν τη χώρα και ο δεύτερος ο δρόμος που επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

»Επί των ημερών του -υπενθύμισε- έχουν συναφθεί οι πιο σημαντικές διεθνείς συμφωνίες ως προς την επέκταση στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, την ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. Έχει προχωρήσει στις πιο σημαντικές  συμφωνίες για την αμυντική θωράκιση της χώρας».

«Και να μην ξεχνάμε τον διάλογο με την Τουρκία που συνεχίζεται  χωρίς να έχει τεθεί ποτέ ζήτημα κυριαρχίας, χωρίς να ζημιώνεται η χώρα στο ελάχιστο. Μέσα από τον διάλογο έχουμε εκμηδενίσει τις παραβιάσεις και τις εισόδους από τον Εβρο και στα νησιά υποδεχόμαστε νόμιμους τουρίστες και όχι παράνομους μετανάστες. Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της υπευθυνότητας που οδηγεί στην ισχυροποίηση της χώρας», κατέληξε στην απάντησή του ο  εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Οσον αφορά τα «πυρά» στην Αφροδίτη Λατινοπούλου, ο κ. Μαρινάκης, θέλησε να διευκρινίσει πως «δεν κάνουμε καμία επίθεση σε κανένα κόμμα, απαντάμε στα ερωτήματα των δημοσιογράφων και των πολιτών. Υπάρχει μια προσπάθεια κάποιων ακροδεξιών κομμάτων και φίλα προσκείμενων σε αυτά ΜΜΕ να χτίσουν έδαφος για να ανέβει η άκρα δεξιά και γενικά τα άκρα στη χώρα, δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό, οι κυβερνήσεις οφείλουν να απαντούν με το έργο τους. Στο Μεταναστευτικό, δεν νομίζω ότι βρίσκουν έδαφος αυτές οι ακραίες φωνές που ταυτίζονται με τον Όρμπαν. Αν αυτά που λένε, γίνουν πράξη, τότε δεν προχωράνε οι ελληνικές διεκδικήσεις, η χώρα μας θα γίνει αποθήκη ψυχών και θα έχουμε πολλούς παραπάνω διαμένοντες στις δομές».

Για την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη διακοπή χρηματοδότησης των Σπαρτιατών, ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε απορία δηλώνοντας μπερδεμένος από τη στάση του ΠΑΣΟΚ, αν και όπως είπε η κυβέρνηση δεν απορρίπτει εκ των προτέρων τίποτα:

«Απόρησα γιατί χθες μόλις ο κ. Δουδωνής ζήτησε στη Βουλή από την κυβέρνηση να προβεί σε όσα προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για τη διακοπή της χρηματοδότησης. Σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης μας ζητάει αλλαγή της νομοθεσίας. Μας έχει μπερδέψει το ΠΑΣΟΚ. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα, θα περιμένουμε το κείμενο της τροπολογίας να το συζητήσουμε. Δεν απορρίπτουμε εκ των προτέρων τίποτα. Η αξιοπιστία μας, άλλωστε, έχει δοκιμαστεί».

Κατά τα άλλα ο κ. Μαρινάκης διέψευσε δημοσιεύματα περί κατάργησης του μεταφορικού ισοδυνάμου για τα νησιά, ενώ για την Βόρεια Μακεδονία έστειλε νέο μήνυμα αναφορικά με την ενταξιακή της πορεία:

«Ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη περνάει από την Ελλάδα. Η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών -την οποία δεν είχαμε στηρίξει, αλλά ξεκαθαρίσαμε ότι εφόσον ψηφιζόταν, δεν θα μπορούσε να ακυρωθεί- είναι απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτόν το δρόμο. Δικαιώνεται η κυβέρνηση που δεν βιάστηκε να κυρώσει στη Βουλή τα σχετικά μνημόνια».

Βελόπουλος: Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια – ας ανατρέψει την κυβέρνηση ο Σαμαράς

Σε πλήρη ταύτιση με το περιεχόμενο της νέας παρέμβασης Σαμαρά από την Κύπρο, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου κάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό να ανατρέψει την κυβέρνηση!

«Αφού ο πρώην πρωθυπουργός “συνειδητοποιεί” πως η κυβέρνηση που στηρίζει, είναι τόσο επικίνδυνη, τότε ας σταματήσει να την στηρίζει και ας την ανατρέψει! Το εθνικό συμφέρον άλλωστε είναι πάνω από το προσωπικό ή το κομματικό» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που καταλήγει:

«Εάν όντως ο κύριος Σαμαράς υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, ας κάνει επιτέλους το χρέος – πράξη και ας σταματήσει να μιλά διότι “τα πολλά λόγια είναι φτώχεια”».