Η αλλαγή που ευαγγελίζεται ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκινά από τα ψηφοδέλτια του κόμματός του με τα οποία ευελπιστεί ότι στις εκλογές τις 11ης και 18ης Ιουνίου θα καταφέρει να αποσπάσει ικανή πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέυλευση.
Είναι εξάλλου το πρώτο πεδίο στο οποίο μπορεί να πάρει αποφάσεις πριν ακόμη αναλάβει πλήρως τα προεδρικά καθήκοντα.
Μπορεί η υπόσχεση για πλήρη παρουσία σε όλες τις περιφέρειες της χώρας να μην έχει εκπληρωθεί ακόμη (απομένουν άλλα 148 άτομα που πρέπει να ανακοινωθούν ως την Τετάρτη, οπότε και λήγει η προθεσμία), αλλά η υψηλή παρουσία των γυναικών εκπληρώθηκε απόλυτα.
Από τους 428 υποψήφιους που ανακοίνωσε την Παρασκευή το République En Marche (LRM), γυναίκες και άνδρες είναι ακριβώς ισάριθμοι, δηλαδή από 214.
Πολλοί από τους υποψήφιους δεν είναι μόνο από την κοινωνία των πολιτών (το 52% σύμφωνα με το κόμμα), όπως είχε υποσχεθεί η πλευρά Μακρόν, αλλά πρόκειται και για πρόσωπα που δεν είχαν ως σήμερα σχέση με αυτό που λέμε διαδρόμους της εξουσίας· το 95% είναι νέοι στην πολιτική. Με ηλικίες από 24 έως 72 ετών και μέσο όρο λίγο πάνω από τα 45, το 93% εργάζονται και οι άλλοι είναι άνεργοι, συνταξιούχοι ή μαθητές.
Μεταξύ των υποψήφιων βουλευτών είναι πρόσωπα που θα χαρακτηρίζαμε «διασημότητες», αν και αυτό είναι κάτι που μάλλον δεν μπορεί να αποφεύγει κανένας στις μιντιακές ημέρες μας.
Είναι η πρώην ταυρομάχος Μαρί Σαρά που θα είναι υποψήφια στο Γκαρ της νότιας Γαλλίας απέναντι σε ένα δημοφιλές στέλεχος του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν, του Ζιλμπέρ Κολάρ.
Υποψήφιος σε περιφέρεια στα περίχωρα του Παρισιού θα είναι ο 43χρονος μαθηματικός Σεντρίκ Βιλανί, ο οποίος το 2010 είχε λάβει το βραβείο Fields, το οποίο ευρέως θεωρείται κάτι σαν το Νομπέλ των Μαθηματικών.
Ακόμη, υποψήφιος θα είναι ο δικαστής Ερίκ Αλφέν, ο οποίος είχε αναλάβει υποθέσεις κατά τις διαφθοράς, όπως και η Μαριόν Μπυσέ, πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας η οποία είχε υπηρετήσει και στο μέτωπο της Συρίας.
Χιλιάδες αιτήσεις και γκρίνιες
Το κόμμα είχε δεχτεί γύρω στις 19.000 αιτήσεις για υποψήφιους βουλευτές και «χιλιάδες περισσότερες τις τελευταίες ημέρες», όπως αποκάλυψε ο γραμματέας του Ρισάρ Φεράν, ενώ χρειάστηκε να κάνει και 1.700 συνεντεύξεις με υποψήφιους.
Τι ζητούσε το LRM; Πέντε απλά πράγματα: ανανέωση, ίσους αριθμούς μεταξύ ανδρών και γυναικών, ακεραιότητα, πολιτικό πλουραλισμό και, βέβαια, γνώση και στήριξη του πολιτικού προγράμματος του Εμανουέλ Μακρόν.
Ωστόσο, κάτι το πλήθος των υποψήφιων και κάτι κάποιες κινήσεις που έφεραν πρόσκαιρη πολιτική αναστάτωση, όπως η αυτοπρόταση του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, έβγαλαν εκτός πορείας τη διαδικασία επιλογή.
Ο Βαλς, επειδή είναι ακόμη μέλος των Σοσιαλιστών δεν μπορεί να είναι υποψήφιος του LRM, το οποίο με τη σειρά του, σαν κίνηση καλής θέλησης δεν θα έχει υποψήφιο στην περιφέρεια του Βαλς, την Εσόν, οπότε συνολικά θα κατεβάσει 576 υποψήφιους για 577 περιφέρειες.
Οι ανακοινώσεις προκάλεσαν όμως οργή πέρα από το κόμμα, κυρίως για τις μετεγγραφές του κόμματος. Τριάντα πέντε στελέχη από το Δημοκρατικό Κίνημα (MoDem) του Φρανσουά Μπαϊρού θα έχει το REM έναντι 120 που είχε υποσχεθεί αρχικά, γράφει το L’Obs.
Από την πλευρά του Μπαϊρού έλεγαν ότι αυτή η αναλογία (25% από το MoDem έναντι 75% του REM) αντανακλούσε το ποσοστό της ενίσχυσης που έδωσε το MoDem στο κίνημα του Μακρόν και εμμέσως την προεδρία.
Ενοχλημένο εμφανίζεται το MoDem και για την υπερεκπροσώπηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος: «Πρόκειται για ανακύκλωση του PS, το μεγάλο πλυντήριο» δήλωσε ο Μπαϊρού στο L’Obs που προσθέτει ότι θα κινητοποιήσει τα όργανα του κινήματός του. Για «ανακύκλωση των Σοσιαλιστών», μίλησε και ο Φρανσουά Μπαρουάν των Ρεπουμπλικάνων. Αρχή λοιπόν με διακομματική γκρίνια…