Φωτογραφία από παλαιότερα επεισόδια οπαδών στη Θεσσαλονίκη | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Πρώην επικεφαλής της Aστυνομίας: Ετσι προστατεύουν οι ΠΑΕ τους χούλιγκαν των συνδέσμων

Πρόεδρος ΠΑΕ ζητούσε μέτρα που δεν θα προσφέραμε ούτε στον Πούτιν, περιέγραψε χαρακτηριστικά ο πρώην Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης Βασίλης Μωυσίδης. Λίγο-πολύ είναι γνωστό σε όλους τι συμβαίνει, τι ρόλο παίζουν οι σύνδεσμοι των οργανωμένων, είπε. Η άποψή του για το τι πρέπει να γίνει σήμερα
Protagon Team

Toν ρόλο των ΠΑΕ στην «προστασία» οργανωμένων οπαδών τους, που προσάγονταν ή συλλαμβάνονταν για επεισόδια οπαδικής βίας, έτσι ώστε να «πέσουν στα μαλακά», περιέγραψε σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1 ο πρώην Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ Βασίλης Μωυσίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Μωυσίδη, νομικά στελέχη ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης έμπαιναν με χαρακτηριστική άνεση στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και επεδίωκαν να επηρεάσουν την τελική δικογραφία για άτομα που είχαν προσαχθεί ή συλληφθεί μετά από επεισόδια χούλιγκαν.

«Εδώ και 40 χρόνια ακούμε το “ας είναι το τελευταίο αίμα”, δυστυχώς κάθε χρόνο έχουμε θύμα ή θύματα από τέτοια περιστατικά βίας, τραμπουκισμού και φασισμού», είπε με αφορμή τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού, από χούλιγκαν του ΠΑΟΚ, ο πρώην επικεφαλής της ΓΑΔΘ. Και ερωτηθείς αν υπήρχε κάλυψη ή/και πιέσεις για ευνοϊκή μεταχείριση προσαχθέντων-συλληφθέντων, πρόσθεσε:

«Δεν ανακαλύψαμε ξαφνικά την Αμερική, σε όλα τα γήπεδα, σε όλες τις ΠΑΕ, συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά. Τουλάχιστον κατά τη δική μου θητεία το 2015-2016 ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, όταν είχαμε συλλήψεις, συνεχώς έρχονταν στο αστυνομικό μέγαρο, τη ΓΑΔΘ, νομικοί σύμβουλοι των ΠΑΕ. Ζητούσαν να μάθουν στοιχεία της δικογραφίας πριν ολοκληρωθεί, ζητούσαν οι πελάτες τους με διάφορα προσχήματα, αν είναι δυνατόν, να πέσουν στα μαλακά… συνήθως, εκπροσωπούσαν τις ΠΑΕ.

»Εμείς κάναμε τη δουλειά μας, συντάσσαμε τη δικογραφία, τη στέλναμε κανονικά στην εισαγγελία. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να κρίνω τη Δικαιοσύνη… αν κάναμε έρευνες σε στέκια τέτοιων ομάδων και δεν βρίσκαμε κάτι σημαντικό, λογικό είναι οι ποινές να είναι στα μαλακά».

«Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, οι απαιτήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών των ΠΑΕ ήταν εξωφρενικές. «Παράγοντας ΠΑΕ μου ζητούσε, όταν ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη, να κάνουμε μεταφορά της ομάδας από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο, που δεν θα κάναμε στον Πούτιν, με 30 Ζητάδες ή με 6 διμοιρίες ΜΑΤ!», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Μωυσίδη για τη φύση των πιέσεων που δεχόταν.

«Λίγο-πολύ είναι γνωστό σε όλους τι συμβαίνει, τι ρόλο παίζουν αυτοί οι σύνδεσμοι [των οργανωμένων οπαδών]», είπε ο κ. Μωυσίδης και συμπλήρωσε για το τι πρέπει να γίνει σήμερα:

«Αν η Πολιτεία, οι κυβερνήσεις, η σημερινή κυβέρνηση, θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα, πρέπει τάχιστα να καλέσει αυτή τη στιγμή, σήμερα κιόλας, τους προέδρους ή τους υπεύθυνους των ΠΑΕ, να πάρουν μια απόφαση ώστε να κλείσουν αυτοί οι σύνδεσμοι».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν έγινε αποδέκτης πολιτικών παρεμβάσεων. «Δεν δέχθηκα ποτέ καμία πολιτική παρέμβαση κατά τη δική μου θητεία, είτε από βουλευτή είτε από οποιονδήποτε άλλο πολιτειακό άρχοντα της πόλης ή από την Αθήνα», υποστήριξε.