Η πέτρα του σκανδάλου κατασκοπείας, η διεθνολόγος Σου Μι Τέρι. Εκτός από τη CIA, προσέφερε τις υπηρεσίες της και στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ | REUTERS/Lucas Jackson/File Photo
Επικαιρότητα

Πρώην αναλύτρια της CIA έγινε πράκτορας της Σεούλ

Αφού γεννήθηκε Νοτιοκορεάτισσα και κατόπιν έγινε αμερικανίδα υπήκοος, η διεθνολόγος του think tank Council on Foreign Relations άνοιξε παρτίδες με τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ ως κατάσκοπος της πρώτης πατρίδας της – τον πατριωτισμό της εξήψαν, βέβαια, και οι δωροδοκίες
Protagon Team

Πρώην αναλύτρια της CIA κατηγορείται ότι έγινε πράκτορας των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών και έδινε πληροφορίες στη Σεούλ για απόρρητα θέματα αμερικανικής πολιτικής. Η υπόθεση είναι δύσκολη, έγραψε η Corriere della Sera, και διαταράσσει τις σχέσεις μεταξύ δύο κατά τα λοιπά καλών συμμάχων. Πρωταγωνίστρια του σκανδάλου κατασκοπείας είναι η Αμερικανοκορεάτισσα Σου Μι Τέρι, η οποία κατηγορείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τα αντιαμερικανικά πεπραγμένα της.

Γεννημένη στη Σεούλ το 1972, η Τέρι μετανάστευσε στις ΗΠΑ, έλαβε την υπηκοότητά τους και εντάχθηκε τόσο πολύ στο σύστημά τους, ώστε κατάφερε να γίνει καλή υπάλληλος της CIA. Για την αμερικανική μυστική υπηρεσία εργάστηκε ευσυνειδήτως από το 2001 έως το 2008, στο τμήμα ανάλυσης των πληροφοριών που αφορούν τις δύο Κορέες. Την επόμενη τριετία η Τέρι προσέφερε τις υπηρεσίες της και στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ. Για μετανάστρια δεν τα πήγε και άσχημα.

Ομως το 2011 εγκατέλειψε τις θέσεις στον αμερικανικό κρατικό μηχανισμό και εγκαινίασε μια νέα λαμπρή καριέρα στη ζωή της: κατάφερε να γίνει γνωστή και σεβαστή και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, όσον αφορά τα ζητήματα ασιατικής γεωπολιτικής τουλάχιστον. Η τελευταία θέση της προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο ήταν στο αμερικανικό think tank Council on Foreign Relations, το οποίο εκδίδει την επιθεώρηση Foreign Affairs. Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητάς της, η Τέρι εμφανίστηκε πολλές φορές σε τηλεοπτικά πάνελ για το Κορεατικό.

Και η πατρίς και η πάρτη

Βάσει του φακέλου που άνοιξε το υπουργείο Δικαιοσύνης, η Τέρι κατηγορείται ότι διαβίβασε στους προϊσταμένους της στη Σεούλ πληροφορίες από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, το 2022, οι οποίες αφορούσαν την αμερικανική πολιτική για τη Βόρεια Κορέα.

Η Corriere έγραψε ότι ο κορεατικός πατριωτισμός της Τέρι δεν ήταν αφιλοχρήματος, αφού οι μυστικές υπηρεσίες της πρώτης πατρίδας της την αντάμειψαν με λεφτά (περί τα 37.000 δολάρια), με λούσα (παλτό Dolce & Gabbana αξίας 2.845 δολαρίων, τσάντα Louis Vuitton αξίας 3.450 δολαρίων, τσάντα Bottega Veneta αξίας 2.950 δολαρίων) και με… φαγητό (σε αστεράτα εστιατόρια, βέβαια).

Σε αντάλλαγμα αυτών των περιποιήσεων, η Τέρι κρατούσε ενήμερους για τη στρατηγική των ΗΠΑ τους κατασκόπους της Σεούλ και συγχρόνως προπαγάνδιζε τις επίσημες νοτιοκορεατικές θέσεις στα media. Ο δικηγόρος της, πάντως, λέει ότι η πελάτισσά του συνήψε σχέσεις με τις νοτιοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες δύο χρόνια αφότου τερματίστηκε η σχέση εργασίας της με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ενώ διατείνεται ότι κατά καιρούς η Τέρι άσκησε και κριτική στην κυβέρνηση της Νότιας Κορέας. Από πλευράς του το Council on Foreign Relations έθεσε τη διεθνολόγο του σε άδεια άνευ αποδοχών.

Η υπόθεση κινδυνεύει να δηλητηριάσει τις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Σεούλ, κατέληξε η Corriere. Εδωσε επίσης την πληροφορία ότι και οι ΗΠΑ ασκούν κατασκοπεία εις βάρος της Νότιας Κορέας, κυρίως επειδή, επισήμως τουλάχιστον, η κυβέρνηση της Σεούλ δεν ταυτίζεται με τη γραμμή του Λευκού Οίκου στο Ουκρανικό και αρνείται να παραδώσει όπλα στον Ζελένσκι.

Οταν το αμερικανικό κανάλι NBC ρώτησε τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Γουν Σουκ-γιέολ τι έχει να πει για όλα αυτά, εκείνος απάντησε: «Στον πραγματικό κόσμο δεν απαγορεύεται η κατασκοπεία μεταξύ φιλικών κυβερνήσεων»…