Τίποτα δεν θα «πέσει κάτω», τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο. Στη γραμμή αυτή, όπως διεφάνη από την πρώτη ημέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού στη Βουλή, η κυβέρνηση διά των υπουργών της έδωσε τον τόνο –ήτοι η καλύτερη άμυνα, είναι η επίθεση– για όσα θα επακολουθήσουν την Κυριακή όταν ανεβούν στο βήμα της Ολομέλειας o Πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.
Μία πρόγευση ήρθε από τη σύγκρουση του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Παύλο Γερουλάνο.
«Συνεχίζετε να αδικείτε τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ξεφύγουν, δηλαδή τους αδύναμους ανθρώπους», διαμαρτυρήθηκε ο κ. Γερουλάνος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει αποφασίσει τα χρήματα από τις Τράπεζες και την Ευρώπη «να κατευθύνονται στους μεγάλους και όχι στους μικρούς».
«Δεν σας ταιριάζει προσωπικά η ρητορική του μηδενισμού…», απάντησε ο κ.Χατζηδάκης και συνέχισε σε υψηλούς τόνους:
«Η πρόταση σας είναι πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται και άρνηση μέτρων που εσείς το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ υιοθετήσατε.
»Είπε ο κ. Γερουλάνος ότι η ανάπτυξη ήταν αυτονόητη. Οτι ακόμα και με αυτόματο πιλότο, η χώρα θα είχε την ίδια πορεία. Σοβαρά; Θέλετε με αυτή την αντίληψη να γίνετε εναλλακτική διακυβέρνηση; Είναι θλιβερή η τοποθέτησή σας και θα σας συνοδεύει. Εγιναν παρεμβάσεις, μείωση φόρων, αλλαγή εργασιακής νομοθεσίας, αδειοδοτικού περιβάλλοντος και εσείς μιλάτε για αυτονόητα πράγματα. Είναι άστοχη και η τοποθέτησή σας για τις τράπεζες. Φέρατε πρώτα την πρόταση για τη φορολόγηση των τραπεζών και όταν είδατε ότι η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της μείωσης προμηθειών, πιάσατε τις προμήθειες.
»Αντί να πηγαίνετε μπρος, πάτε πίσω, εξακολουθείτε να είστε πολιτικοί μας χορηγοί. Συνεχίστε έτσι».
Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έβαλε κατά του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την πρότασή του για τις τράπεζες: «Είναι δυνατόν να προτείνετε τον διοικητικό καθορισμό των επιτοκίων στις χορηγήσεις δανείων, ενώ απαγορεύεται εδώ και δεκαετίες από την ΕΚΤ;».
Ο κ. Μαρινάκης κατηγόρησε το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη για «αντιγραφή» των προτάσεων της κυβέρνησης. «Στην αρχή προτείνατε τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών. Οταν καταλάβατε πως κάτι τέτοιο δεν θα έλυνε το πρόβλημα αλλά μάλλον θα το διόγκωνε, αποφασίσατε να αντιγράψετε ουσιαστικά αυτά που είχε ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση ότι θα ειπωθούν στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό… Είπαμε να αποκτήσουμε μία σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, όχι τους εκφραστές ενός σοβαροφανούς λαϊκισμού», παρατήρησε ο κ. Μαρινάκης.
Την Κυριακή οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε σημαντικές ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, τόσο στο θέμα των οικονομικών ελαφρύνσεων, όσο και στο θέμα των τραπεζών.
Οπως είπε, ο Πρωθυπουργός θα κάνει ανακοινώσεις στη Βουλή, που έχουν να κάνουν και με τις προμήθειες, και με τα επιτόκια, και με μια σειρά άλλων θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες.
«Οι λύσεις τις οποίες φέρνει η κυβέρνηση, είναι λύσεις αποτελεσματικές», υπογράμμισε κ. Μαρινάκης, για να σημειώσει ότι ο στόχος είναι τριπλός:
«Ο πρώτος στόχος είναι η ελάφρυνση των πολιτών ως προς τις προμήθειες, ο δεύτερος στόχος έχει να κάνει με τα επιτόκια και ο τρίτος στόχος έχει να κάνει συνολικά με ζητήματα ελάφρυνσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ένα πολύ μεγάλο θέμα με το οποίο επίσης ασχολείται πολύ ο Προϋπολογισμός, είναι και το στεγαστικό, και εκεί σίγουρα χρειάζεται μια σειρά από παρεμβάσεις. Ηδη έχουμε ανακοινώσει από την ΔΕΘ και εφαρμόζονται καινούργιες πρωτοβουλίες και με φοροελαφρύνσεις, όσων ας πούμε θέλουν να ανακαινίσουν το σπίτι τους, να μετατρέψουν το σπίτι τους από μακροχρόνια σε βραχυχρόνια μίσθωση, και εκεί πρέπει σίγουρα και το τραπεζικό σύστημα να παίξει έναν σημαντικό ρόλο».
Οπως για μία ακόμη φορά επανέλαβε, η Ελλάδα θα μπει στο 2025 ως η χώρα που έχει τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη, και «500.000 συμπολίτες μας, που ήταν άνεργοι και πληρώνονταν από το κράτος με το επίδομα ανεργίας, βρήκαν δουλειά».
Η Ελλάδα επίσης, πρόσθεσε, είναι η πρώτη χώρα σε μειώσεις φόρων ως προς το ΑΕΠ της στην Ευρώπη, 72 φορολογικοί συντελεστές και έμμεσοι φόροι και ΦΠΑ μειώθηκαν. Είναι η πρώτη χώρα σε μείωση χρέους ως προς το ΑΕΠ. Αρα αυτές οι επιτυχίες δεν είναι “δανεικές” από τις επόμενες γενιές, και έχει καταφέρει μέσα σε ένα περιβάλλον δύσκολο, αυξημένου κόστους ζωής να περιορίσει όσο μπορεί αυτές τις αυξήσεις. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η πραγματική αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δηλαδή αν αφαιρέσει κανείς την επίδραση του πληθωρισμού, είναι μεγαλύτερη από ό,τι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, είπε ότι αποτυπώνουν μία λογική πραγματικότητα στο μέσον μιας κυβερνητικής θητείας, και σημείωσε ότι «υπάρχει μία ξεκάθαρη υπεροχή της κυβέρνησης, λίγο πάνω με αναγωγή από τα ποσοστά των ευρωεκλογών».
«Εχουμε ήδη κάνει αρκετά, χρειάζονται πολλά περισσότερα για να μας αξιολογήσει το 2027. Την προηγούμενη φορά που συνέβη αυτό, αντιστοίχως, πάλι τις ίδιες συζητήσεις κάναμε, στο τέλος της ημέρας ήταν θετική η αξιολόγηση, οι πολίτες ξέρουν πάνω από όλα» κατέληξε στη συγκεκριμένη αναφορά του ο κ. Μαρινάκης.
Οσο για το τι πρέπει να περιμένει ο πολίτης από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή, απάντησε λέγοντας:
«Σίγουρα να περιμένει το 2025 δώδεκα επιπλέον μειώσεις φόρων και δώδεκα παροχές. Αυτά είναι δεδομένα. Και σκεφτείτε μάλιστα, πόσο σημαντική είναι η συζήτηση περί αξιοπιστίας, που όλη η συζήτηση, ακόμα και για τον κατώτατο μισθό και με τα υπόλοιπα κόμματα, έγινε με δεδομένο ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα το 2025 θα είναι 950 ευρώ».
«Από το 2025 οι τραπεζικές προμήθειες θα είναι αρκετά χαμηλότερες»
Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε νέες μειώσεις φόρων εντός του 2025, μείωση των τραπεζικών προμηθειών ενώ παρουσίασε ακόμη επτά θετικές πρωτοβουλίες για το επόμενο έτος.
«Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα συνεχιστεί με τη χρήση νέων εργαλείων. Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής σημαίνει ότι στο τέλος της ημέρας και πάντως μέσα στο 2025 θα έρθουν περαιτέρω μειώσεις φόρων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τα μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση για τις τράπεζες παρέπεμψε στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Κυριακή, προανήγγειλε ωστόσο πως «από το 2025 οι τραπεζικές προμήθειες θα είναι αρκετά χαμηλότερες με τις παρεμβάσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση ενώ και τα επιτόκια δανεισμού θα ακολουθήσουν καθοδική πορεία γιατί αυτή είναι και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με νέες παρεμβάσεις δημιουργούμε συνθήκες περισσότερο υγιούς ανταγωνισμού με στόχο να χορηγούν περισσότερα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Ολα αυτά δρομολογούνται και θα είμαστε εδώ μέσα στο 2025 να τα δείτε».
Οι υπόλοιπες επτά θετικές εξελίξεις για το 2025 σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη είναι:
1. Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2025.
2. Αύξηση των συντάξεων κατά 2,4%, όσο περίπου και η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό.
3. Μείωση του πληθωρισμού από 2,7% το 2024 σε 2,1% το 2025.
4. Μείωση της ανεργίας στο 9,7%,
5. Αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία κατά 13,2% το 2025 σε σχέση με το 2024, και 74,4% σε σχέση με το 2019.
6. Υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών όπως η επέκταση του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά και η ανακαίνιση νοσοκομείων και κέντρων υγείας σε όλη την επικράτεια. Πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», με το οποίο περισσότερα από 20.000 επιπλέον νέα ζευγάρια θα αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.
7. Εναρξη λειτουργίας των πρώτων μη κρατικών πανεπιστημίων από τον Σεπτέμβριο του 2025.