Ο Γιάννης Σαρίδης ως άλλη Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Προϋπολογισμός: Ο Τσίπρας σε αναζήτηση διπλής πλειοψηφίας με Σαρίδη

Με πρόσωπο της ημέρας τον βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης της Ενωσης Κεντρώων στην κυβέρνηση λένε εν όψει της ψηφοφορίας «όσο περισσότερες οι ψήφοι, τόσο το καλύτερο»
Protagon Team

Η είδηση έγινε γνωστή αργά τη νύχτα της Δευτέρας. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή στους κυβερνητικούς βουλευτές να επεξεργαστούν προς αξιοποίηση το σχέδιο νόμου που κατέθεσε προηγουμένως ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Με την αυτή την κίνηση αβρότητητος –και όχι μόνο– ο Πρωθυπουργός και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε ταχύτατα  αντανακλαστικά έναντι της εκδήλωσης της απλής πρόθεσης του βουλευτή του Βασίλη Λεβέντη να ψηφίσει τον Προϋπολογισμό, σπάζοντας τη γραμμή που έχει επιβάλει το κόμμα του.

Λίγες ώρες αργότερα, το πρωί της Τρίτης, πηγές του Μαξίμου εξέπεμπαν στοχευμένα το κλίμα σιγουριάς και ευδαιμονίας που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο εν όψει της διαδικασίας έγκρισης του Προϋπολογισμού, λέγοντας: «όσο περισσότερες οι ψήφοι, τόσο δικαιώνονται οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης». Στόχος τα 154 «ναι», δηλαδή πάνω από την πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μαζί μετρούν 152 βουλευτές.

Οπως αναμενόταν η στάση του κ. Σαρίδη προκάλεσε νέους τριγμούς στο παραπαίον οικοδόμημα της Ενωσης Κεντρώων. Αν τώρα  το «ναι» στον Προϋπολογισμό από τον κ. Σαρίδη συνοδευθεί με αποχώρηση ή διαγραφή του από τον κ. Λεβέντη, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, αφού το κόμμα του δεν θα έχει πια κοινοβουλευτική ομάδα (απαιτούνται πέντε βουλευτές και θα έχει τέσσερις), χάνοντας όλα τα κοινοβουλευτικά προνόμια (συμμετοχή στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών και τη Διάσκεψη των Προέδρων, αντιπρόεδρο στη Βουλή, κ.α.).

Αν και ο κ. Σαρίδης έχει ξεκαθάρισει πως δεν ψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι νέες κοινοβουλευτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται λειτουργούν υποβοηθητικά και για τη δεύτερη πλειοψηφία την οποία αναζητά η κυβέρνηση εν όψει της άφιξης τη συμφωνίας στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η προπαρασκευαστική -«φυλάω τα νώτα μου»- δήλωση Καμμένου περί συμφωνίας κυρίων με τον κ. Τσίπρα ότι δεν θα μπει κανένας βουλευτής των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ (ως ανταμοιβή για την ψήφιση της συμφωνίας).

Με τη στάση της Ελενας Κουντουρά να παραμένει γρίφος προς το παρόν, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα υπάρξουν άλλες εκπλήξεις από τους βουλευτές του κ. Καμμένου.

Προς το παρόν πάντως, η εξίσωση για τον κ. Τσίπρα φαίνεται ότι βγαίνει καθώς υπέρ των Πρεσπών θα ταχθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξ. Ελληνες, καθώς επίσης η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα (γιατί προφανώς οι υπουργικές τοποθετήσεις πρέπει να αναγνωρίζονται).

Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης μετρούν ακόμα τα δεδομένα και τα μηνύματα που έρχονται από τα Σκόπια, ενώ αντίθετα Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δώσουν την ψήφο τους στη Συμφωνία.

Θετικός τέλος, -αν και πρόσφατα δήλωσε ότι νιώθει πιο κοντά στον μεταρρυθμιστικό λόγο της ΝΔ και σε όσα εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης- εμφανίζεται ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ενώ σε «αγκάθι» για τη ΔΗΣΥ (που λέει «όχι») εξελίσσεται η στάση που θα τηρήσει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που κλίνει προς το «ναι».