Επικαιρότητα

Προϋπολογισμός: Μόνιμα στο 13% ο ΦΠΑ σε συγκοινωνίες και Τουρισμό

Μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τα ξενοδοχεία. Εξάμηνη παράταση έως τον Ιούνιο για τον καφέ και τα ταξί
Protagon Team

Ειλημμένη φέρεται να είναι η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει μόνιμα μειωμένο τον ΦΠΑ στο 13% για τους κλάδους του Τουρισμού και των Μεταφορών.

Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 δεν θα αυξηθούν κατά 10% οι τιμές στα κόμιστρα των ταξί, στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών (Μετρό, λεωφορεία, Τραμ), καθώς επίσης σε πλοία, τρένα και αεροπλάνα,  αλλά ούτε στα ξενοδοχεία (αφορά  όλους τους τύπους καταλυμάτων που περιλαμβάνουν ημιδιατροφή ή και πλήρη διατροφή) – τομείς όπου κανονικά θα έπρεπε από το νέο έτος, να επιστρέψουν σε ΦΠΑ 24%.

Συγκεκριμένα  ο μειωμένος συντελεστής 13%  διατηρείται  επ’ αόριστον σε συγκοινωνίες, αθλητισμό και τουρισμό, ενώ παρατείνεται για έξι μήνες, δηλαδή μέχρι και το Ιούνιο του 2024, στον καφέ και τα ταξί.

Με μειωμένο ΦΠΑ στο 6% συνεχίζουν επίσης τα εισιτήρια σε θέατρα, κινηματογράφους και συναυλίες.

Αντίθετα, στο 24% επιστρέφει ο συντελεστής για τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης όπως αεριούχο νερό, έτοιμα ροφήματα, χυμοί και αναψυκτικά.