Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπήρξε αντικαγκελάριος στο πλευρό της Μέρκελ | REUTERS
Επικαιρότητα

Πρόωρες εκλογές και «το τέλος του CDU» βλέπει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Ο πρώην αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, με αφορμή την κρίση στους Χριστιανοδημοκράτες, κάνει λόγο για λάθη που έφεραν, για άλλη μια φορά μέσα σε σύντομο διάστημα, την παράλυση της κυβέρνησης του Μεγάλου Συνασπισμού
Protagon Team

Την προοπτική πρόωρων εκλογών αλλά και το τέλος του CDU βλέπει ο πρώην αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και την προαναγγελθείσα παραίτηση της προέδρου Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Ο έμπειρος πολιτικός –και στο παρελθόν αντικαγκελάριος υπό τη Μέρκελ– κάνει λόγο για κυβέρνηση «η οποία παραλύει για δεύτερη φορά σε λίγο χρόνο».

«Υποψιάζομαι ότι αυτό δεν θα κρατήσει πολύ ακόμη, διότι θα γίνουν εκλογές», δήλωσε στην εφημερίδα Bild.

Χαρακτήρισε την επικείμενη παραίτηση της Κραμπ-Καρενμπάουερ «λογική συνέπεια», καθώς δεν κατάφερε να επιβληθεί στο θέμα της Θουριγγίας. Οπως επισήμανε, η Μέρκελ θα έπρεπε να παρέμβει για να αποσαφηνίσει τα κεντρικά ερωτήματα του ζητήματος.

«Οι διάφορες πτέρυγες εντός του κόμματος έχουν απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο. Βιώνουμε το τέλος του δεύτερου μεγάλου λαϊκού κόμματος στη Γερμανία», τόνισε ο Γκάμπριελ.

Το πρώτο ήταν βέβαια το κόμμα του, το SPD, που είδε τα ποσοστά του να κατακρημνίζονται τα τελευταία χρόνια και από κόμμα εξουσίας να περιορίζεται γύρω στο 15%, αν όχι και χαμηλότερα.