Ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά του κορονοϊού είναι ένας αγώνας με αντίπαλο όχι μόνο την πανδημία, αλλά και τον χρόνο: όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, τόσο πιο κοντά θα έρθει η επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό είχε δηλώσει πριν από έναν μήνα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όταν επισκέφτηκε το mega εμβολιαστικό κέντρο του Περιστερίου –«ο μαζικός εμβολιασμός είναι αυτός ο οποίος θα μας επιτρέψει να πάρουμε πίσω τον έλεγχο των ζωών μας» είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπό αυτή την έννοια, προβληματισμό έχει προκαλέσει το γεγονός πως μολονότι και εμβόλια υπάρχουν πλέον σε αφθονία και είναι αδήριτη η ανάγκη να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τα εμβολιαστικά κέντρα να μη λειτουργήσουν επί τέσσερις συνεχόμενες ημέρες από Μ. Παρασκευή ως και Δευτέρα του Πάσχα ενώ εκκρεμότητα είναι η Τρίτη, 4 Μαΐου οπότε έχει μεταφερθεί η αργία της Πρωτομαγιάς!
Μέχρι και τις 20 Απριλίου, την πρώτη δόση του εμβολίου είχαν λάβει στη χώρα μας 1.826.628 άτομα (σε σύνολο 2.600.998 εμβολιασμών). Με αυτούς τους ρυθμούς –με αρκετά πάνω από 50.000 δόσεις καθημερινά– εκτιμάται πως το Σάββατο του Λαζάρου θα έχουμε περάσει το ορόσημο των 2 εκατ. εμβολιασμένων (20% του πληθυσμού).
Ωστόσο, παρά το σημαντικό αυτό επίτευγμα, το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας υποαποδίδει –βρίσκεται πλέον αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως καταδεικνύει και ο σχετικός συγκριτικός πίνακας που διαμορφώνεται με διαδραστικό τρόπο, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνουν από διάφορες εθνικές πηγές οι Financial Times.
Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι είναι απαραίτητο να μη διακοπούν οι εμβολιασμοί, οι οποίοι πέρα από τους στατιστικούς στόχους, βοηθούν επί του πρακτέου στην ανάσχεση της διασποράς του ιού και στην αποφόρτιση των εξαιρετικά πιεσμένων δομών ΕΣΥ.
Μέχρι τώρα είχε προτιμηθεί να μη γίνονται εμβολιασμοί τις Κυριακές, ώστε το σύστημα να μπορεί να ανασυντάσσει τις δυνάμεις του. Αγνωστο γιατί, το ίδιο μοντέλο αναστολής ακολουθήθηκε και για τις αργίες που υπήρξαν από την έναρξη του σχεδίου «Ελευθερία», όπως αυτές της Καθαράς Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου. Ομως τώρα το πλαίσιο είναι άλλο. Δεν υπάρχει καν η δικαιολογία του περιορισμένου αριθμού εμβολίων, που ενδεχομένως να δικαιολογούσε το διήμερο πάγωμα της 14ης-15ης Μαρτίου.
Με βάση τον σχεδιασμό, τη Μεγάλη Παρασκευή δεν θα γίνουν εμβολιασμοί, ούτε και το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα. Με δεδομένο ότι οι εμβολιασμοί μετρώνται καθημερινά σε πάνω από 50.000, οι επιπλέον τρεις ημέρες αργίας –πέραν δηλαδή της Κυριακής του Πάσχα– σημαίνει μείον 150.000 εμβολιασμένοι.
Χαρακτηριστική του προβληματισμού για το ενδεχόμενο αναστολής των εμβολιασμών κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα ήταν και η ανάρτηση, το απόγευμα της Τετάρτης, του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας Ηλία Μόσιαλου:
«Τα εμβολιαστικά κέντρα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Πάσχα. Δεν υπάρχουν αργίες στη μάχη για την καταστολή της πανδημίας».
Τα εμβολιαστικά κέντρα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Πάσχα. Δεν υπάρχουν αργίες στη μάχη για την καταστολή της πανδημίας.
Δημοσιεύτηκε από Ηλία Μόσιαλο, Τετάρτη 21 Απριλίου 2021