Την περασμένη Δευτέρα ένα ρωσικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισκέφθηκε τη Δαμασκό. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική είδηση, αφού το μπακγκράουντ της ιστορίας αφορά την οικονομία – για την ακρίβεια, την πολύ κακή οικονομική κατάσταση της διαλυμένης από τον πόλεμο αραβικής χώρας, αλλά και τη ρωσική χείρα βοηθείας.
Η Ρωσία (η οποία διατηρεί και στρατιωτική βάση στη Συρία) ήταν και παραμένει στενός σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ. Επί εννέα χρόνια τον στήριξε στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών, των δυτικόφιλων αντικαθεστωτικών και των Τούρκων, παρέχοντάς του στρατιωτική, οικονομική και πολιτική κάλυψη.Μάλιστα τα ρωσικά στρατεύματα πολέμησαν μαζί με τις δυνάμεις της Συρίας, και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επισκεφθεί τη Συρία δύο φορές.
Το «μενού» των επαφών της περασμένης Δευτέρας ήταν χορταστικό, όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία. Ο ίδιος ο Ασαντ δήλωσε ότι επιθυμεί να επεκτείνει τις οικονομικές και επιχειρηματικές συμφωνίες με τους Ρώσους, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει η χώρα του στις οικονομικές κυρώσεις που αντιμετωπίζει, κυρίως από την αμερικανική πλευρά.
Ο Ασαντ επείγεται για ρωσικές επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς, όπως ο ίδιος είπε. Το γεγονός ότι η συριακή οικονομία βρίσκεται προ του Καιάδα της κατάρρευσης είναι αδιαμφισβήτητο (το συριακό νόμισμα έχει χάσει το 80% της αξίας του), έτσι οι Ρώσοι καλούνται και πάλι να βάλουν πλάτες.
Ο Μπορίσοφ και ο Λαβρόφ έφθασαν στη Συρία ύστερα από τις διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου προς τον Ασαντ ότι θα του δοθεί στήριξη στο θέμα των αμερικανικών κυρώσεων οι οποίες εμποδίζουν τις επενδύσεις καθώς τιμωρούν ξένες εταιρείες που συναλλάσσονται με την κυβέρνηση της Συρίας.
Τα νέα πρότζεκτ που οι Ρώσοι και οι Σύροι από κοινού σχεδιάζουν αφορούν την ενέργεια και τις εξορύξεις. Σημειωτέον ότι και σε πολιτικό επίπεδο η Ρωσία κατέκρινε τις νέες αμερικανικές κυρώσεις που ετέθησαν σε εφαρμογή τον περασμένο Ιούνιο.
Πίσω από τις κυρώσεις των ΗΠΑ διαβλέπει κανείς την πρόθεσή τους να διατηρηθεί ως έχει το καθεστώς του Ιντλίμπ, όπου συγκεντρώθηκαν οι τελευταίοι τζιχαντιστές της Συρίας, αλλά και να αποφύγει τυχόν οχλήσεις η Τουρκία που, ως γνωστόν, έχει εισβάλει στα κουρδικά εδάφη της Συρίας.
Ετσι το καθεστώς του Ασαντ εναποθέτει τις ελπίδες του για οικονομική ανάκαμψη και αποφυγή της λιμοκτονίας στους Ρώσους.