Εν μέσω όξυνσης των ελληνοτουρκικών, εθνικού συναγερμού για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού και ικανοποίησης για το γεγονός ότι οι χρυσαυγίτες οδηγούνται στη φυλακή, η Βουλή βρέθηκε την Πέμπτη να συζητά τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, με την πολιτική αντιπαράθεση να εξελίσσεται ως συνήθως. Με την κυβέρνηση να υπερασπίζεται το νομοθέτημά της ως αναγκαίο και φιλολαϊκό –κατατέθηκαν 78 βελτιώσεις από τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Χρήστο Σταϊκούρα–, την αντιπολίτευση να λέει τα αντίθετα και τον Αλέξη Τσίπρα να επιτίθεται προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Business as usual για τα κόμματα και ιδίως για τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα μπορούσε κανείς να το πει, αν ο κ. Τσίπρας δεν φρόντιζε, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, να «αναβαθμίσει» την αντιπαράθεση, καταθέτοντας πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών!
«Καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα, το νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Το νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση της ΝΔ να κατεδαφίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύει τους πολίτες στα μουλωχτά, σαν τους κλέφτες. Να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή. Να αναγκαστεί να έρθει στο κοινοβούλιο και ο κ. Μητσοτάκης, που κρύβεται», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ουσιαστικά μαρτύρησε τον αληθινό του στόχο: να επιτεθεί προσωπικά στον Πρωθυπουργό, του οποίου την απουσία καυτηρίασε από την αρχή της ομιλίας του, κατηγορώντας τον ότι «εδώ και 16 μήνες κυβερνά τη χώρα από το control room ενός καλοταϊσμένου μηχανισμού προπαγάνδας».
Επιλέγοντας να προσπεράσει ότι ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται εν μέσω δύο εθνικών κρίσεων –ελληνοτουρκικά και πανδημία– ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι «φροντίζει πάντα να αποφεύγει σα το διάολο το λιβάνι την αντιπαράθεση στα κρίσιμα και κυρίως σε όσα δεν υπάρχουν από τη πλευρά του ουσιαστικά επιχειρήματα».
«Φροντίζει πάντα, ο αόρατος αρχισυντάκτης της ενημέρωσης να αλλάζει θέμα στα γρήγορα, όπου δεν τον παίρνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για την έξαρση της πανδημίας αναφέρθηκε στα πάνω από 800 κρούσματα και πάνω από 500 νεκρούς, την ώρα που, όπως είπε, βρίσκονται «τα δημόσια νοσοκομεία σε υψηλή πίεση ξανά, γιατί εν τω μεταξύ δεν έγινε ούτε μια πρόσληψη μόνιμου προσωπικού».
Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, υποστηρίζοντας ότι ενώ η κυβέρνηση κατηγορεί τους «ανεύθυνους νέους» ακόμα και τους «ανεύθυνους αντιφασίστες», «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα, με γελοία επιχειρήματα, είπε ότι στα λεωφορεία και στους συρμούς του Μετρό δεν υπάρχει κίνδυνος της δημόσιας υγείας».
«Κολλάει μόνο εκεί όπου την ευθύνη έχουν οι πολίτες. Όπου έχει την ευθύνη η Πολιτεία δεν κολλάει», είπε με το γνωστό λαϊκίζον ύφος ο κ. Τσίπρας.
Προφανώς δεν είχε ακούσει νωρίτερα τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή που ειδικά για τα μέσα μαζικής μεταφοράς είχε μιλήσει με στοιχεία:
«Επειδή ακούγεται ο συνωστισμός στα ΜΜΜ, θέλω να κάνω μία παρατήρηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τηλεματικής που έχουμε από τον ΟΑΣΑ, για τα λεωφορεία στην Αθήνα, στο 95% των δρομολογίων έχουμε χωρητικότητα κάτω του 65%. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλα ρόδινα. Υπάρχουν και δρομολόγια και λεωφορεία, τα οποία είναι γεμάτα πάνω από το 65%. Για αυτό όλοι λέμε, νομίζω και οι ειδικοί, ότι πρέπει να φοράμε μάσκα, διότι καλύτερα ένα λεωφορείο γεμάτο και όλοι να φοράμε μάσκα ή ένας συρμός του Μετρό, παρά ένα λεωφορείο μισοάδειο με τους μισούς να φοράνε μάσκα. Νομίζω ότι αυτό επιτάσσει η κοινή λογική. Για αυτό, λοιπόν, έχουμε πάρει τα μέτρα που έχουμε πάρει».
Σε κάθε περίπτωση με την πρόταση μομφής κατά του κ. Σταϊκούρα, η συζήτηση για τον Πτωχεπτικό διακόπηκε και θα ξεκινήσει από την Παρασκευή ως την Κυριακή συζήτηση για τον υπουργό Οικονομικών.
Η διαδικασία ορίστηκε να ξεκινήσει στις 6 μ.μ. της Παρασκευής. Η πρόταση μομφής για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει να συγκεντρώσει 151 θετικές ψήφους, αντιθέτως απορρίπτεται. Εάν η πρόταση μομφής απορριφθεί τότε δεν μπορεί να υποβληθεί άλλη για το ίδιο πρόσωπο ή με πανομοιότυπο σκεπτικό εάν δεν παρέλθουν έξι μήνες, εκτός και εάν αυτή υπογράφεται και από τους 300 βουλευτές.
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, εκ μέρους της κυβέρνησης, δήλωσε στην Ολομέλεια ότι αποδέχεται να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν χρειάζεται η διήμερη προθεσμία για την εκκίνηση της συζήτησης που παρέχει στην κυβέρνηση ο Κανονισμός της Βουλής. Ο κ. Γεραπετρίτης επέκρινε των ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση αυτής της πρότασης μομφής λέγοντας ότι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία η δυνατότητα κατάθεσης πρότασης μομφής μπορεί να αποτελεί «φάρμακο» για την Πολιτεία αλλά εάν γίνεται, όπως τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπεται σε «φαρμάκι», τονίζοντας ότι αυτήν την ώρα που ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει με διάγγελμα μέτρα για την πανδημία, την στιγμή που υπάρχουν ανοικτά τα εθνικά θέματα με την συνεχιζόμενη προκλητικότητα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο από την Τουρκία, η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να καταθέσει πρόταση μομφής. Η κυβέρνηση είναι διαθέσιμη και ζητά να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία.
Γεννηματά: Ο Τσίπρας βγάζει τον Μητσοτάκη από τη δύσκολη θέση
Στην πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα αντέδρασε έντονα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, καθώς θεωρεί ότι με αυτήν του την κίνηση τελικά βγάζει τον κ. Μητσοτάκη από τη δύσκολη θέση.
«Επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη και της Δεξιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. «Την ώρα που είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Τουρκίας και δεν μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία, την ώρα που αφήνει τους αδύναμους στο έλεος των τραπεζών, ο κ. Τσίπρας τον απαλλάσσει από τις ευθύνες του και στρέφεται κατά μεμονωμένου υπουργού».
Επίσης, προσδιόρισε τη στάση του Κινήματος Αλλαγής και υπογράμμισε πως «είναι προφανές ότι εμείς δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης ούτε στη κυβέρνηση ούτε σε κανένα μέλος της».