Δύο πρωτοβουλίες της Αθήνας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προανήγγειλε σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πρώτη αφορά αίτημα για παρέμβαση της ΕΕ στο ζήτημα της διαφορετικής τιμολόγησης από τις πολυεθνικές για τα ίδια προϊόντα στα κράτη-μέλη της και η δεύτερη για τη δημιουργία ευρωπαϊκού Ιron Dome, ενός αντιαεροπορικού συστήματος δηλαδή, στα πρότυπα αυτού που διαθέτει το Ισραήλ.
Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ περιελάμβανε και μηνύματα προς την Τουρκία –λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν στην Αγκυρα– ξεκαθαρίζοντας (προς απάντηση των τουρκικών αντιδράσεων, όπως αυτές διατυπώνονται τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών όσο και σε σχετικά ρεπορτάζ στον Τύπο της γείτονος – δείτε το βίντεο παρακάτω) ότι τα θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο (πρωτίστως) και Ιόνιο «θα γίνουν» και ότι «η Ελλάδα σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν ζητάει την έγκριση κανενός».
«Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν άλλαξε τα τελευταία χρόνια με τις κόκκινες γραμμές μας, με την αυτοπεποίθηση, με ενίσχυση του πλέγματος των συμμαχιών μας, χαιρετίζω ότι αφήσαμε πίσω την περίοδο της έντασης… Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη. Η Τουρκία είναι αυτή που έλεγε ότι δεν ήθελε να συνομιλεί με την Ελλάδα, και ο Ερντογάν μαζί μου», υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης, για να περάσει στη συνέχεια στο θέμα των θαλάσσιων πάρκων:
«Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν, το θέμα δεν αφορά καθόλου την Τουρκία. Εχουμε το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, της Ζακύνθου. Δεν υποκρύπτεται τίποτα. Η Ελλάδα προφανώς δεν ζητά τη γνώμη κανενός ως προς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας», ξεκαθάρισε.
Μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός. «Η αντιπολίτευση έχει ορθώσει ξαφνικά σημαία φτηνού πατριωτισμού, ενώ παλιά θυμάμαι ότι ήταν υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου χωρίς να αναλογίζεται τις επιπτώσεις την επόμενη ημέρα. Εύκολο για μένα είναι η εντός εισαγωγικών “υπερήφανη εξωτερική πολιτική”. Από την επίσκεψη αυτή η χώρα δεν ζημιώθηκε πουθενά και προωθήσαμε τις πάγιες θέσεις μας. Η εξωτερική πολιτική θέλει σοβαρότητα», τόνισε, αναφερόμενος στις φωνές από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που ζητούσαν ακύρωση της επίσκεψης στην Αγκυρα.
Στα όρια του παραλογισμού ο ΣΥΡΙΖΑ
Σαφές ήταν το μήνυμα και προς τη Βόρεια Μακεδονία και την προκλητική νέα πρόεδρό της (από τους εθνικιστές του VMRO), με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει ότι Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στην κύρωση των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών μέχρι να πειστεί ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση της γείτονος στις διεθνείς δεσμεύσεις της.
Δεν έκρυψε δε την έκπληξη και απορία του για την ξαφνική σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση νόμου για την άμεση κύρωση των μνημονίων (αν και κοινοβουλευτικά αδύνατον).
«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταθέσει τα τρία μνημόνια για τις Πρέσπες προς ψήφιση στη Βουλή. Τώρα δηλαδή που βλέπουμε αυτό που υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό: ότι μπορεί να έρθει η επόμενη κυβέρνηση και με κάποιον τρόπο να αμφισβητήσει τον πυρήνα της Συμφωνίας, το erga omnes (έναντι όλων), τώρα να κυρώσουμε εμείς τα μνημόνια και να ακυρώσουμε οποιοδήποτε διαπραγματευτικό όπλο έχουμε».
«Είναι μια πράξη η οποία αγγίζει τα όρια του παραλογισμού αυτό που μας ζητάει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε», παρατήρησε χαρακτηριστικά, για να επαναλάβει: «Εμείς δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια για τις Πρέσπες αν δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι σε όλες τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών η άλλη πλευρά συμμορφώνεται».
«Νομίζει ότι η αντιπολίτευση θα μας στριμώξει καταθέτοντας τα μνημόνια, ενώ έχει δικαιωθεί η θέση μας; Λυπάμαι που ο κ. Κασσελάκης υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του προκατόχου του. Είχα επισημάνει άλλωστε τα προβλήματα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς με τη συμφωνία καθιερώνεται ο όρος μακεδονικός και μακεδονική γλώσσα», πρόσθεσε στην απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σόου με τα… σκισίματα του επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης στη Βουλή:
«Δεν θέλω να σχολιάσω τις πατριωτικές εξάρσεις Βελόπουλου, έχει κάνει καριέρα πάνω σε αυτά. Οι πολίτες στη Μακεδονία έχουν καταλάβει ποιοι είναι πατριώτες στα δύσκολα και όχι στα εύκολα».
Aκρίβεια (και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ)
Στο κομμάτι της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ που αφορούσε την ακρίβεια με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι πολίτες, ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι το πρόβλημα υπάρχει και επιμένει στα τρόφιμα, ενώ προανήγγειλε πρωτοβουλία του, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, ζητώντας ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμολογιακές πολιτικές των πολυεθνικών, για τα ίδια προϊόντα, στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Ευρώπη, εκτίμησε, έχει τη δυνατότητα κανονιστικής παρέμβασης, μια χώρα μεμονωμένα είναι δύσκολο να βάλει πλαίσιο σε πολυεθνικές. Προσθέστε την αγροτική, τη δημογραφική πολιτική και αντιλαμβάνεστε γιατί αυτές οι εκλογές έχουν ξεχωριστή σημασία και η μόνη δύναμη που μιλάει για την Ευρώπη είναι η ΝΔ, σημείωσε.
«Μόνο εμείς συζητάμε την ευρωπαϊκή διάσταση των ευρωεκλογών και ότι ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη σημαίνει περισσότερα οφέλη για τους πολίτες. Σημαίνει χρήματα όπως αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης, του οποίου διεκδικούμε τη συνέχεια αλλά και ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο για την αμυντική πολιτική.
»Πιστεύω ότι θα είμαστε πολύ πιο πειστικοί αν προτείνουμε και κοινά έργα και έχω υπόψη μου να συνδέσω το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο με έργα κοινής αμυντικής πολιτικής και έχω υπόψη μου ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας που θα καλύπτει τις χώρες έναντι οποιασδήποτε απειλής», ανέφερε στο συγκεκριμένο σημείο της συνέντευξής του.
Οσον αφορά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μηδενικό ΦΠΑ, τέλος στα τεκμήρια κ.λπ. (που διαφημίζει στα σχετικά προεκλογικά σποτ ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης), ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ισοδυναμούν με χρεοκοπία της χώρας. Μόνο ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι το 1% του ΑΕΠ, που σημαίνει άμεση ακύρωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα και άμεση διαδικασία επιτήρησης, ανέφερε ενδεικτικά, για να συμπληρώσει:
«Οφείλω να προειδοποιώ ότι αυτά που λέει η αντιπολίτευση είναι παντελώς μη κοστολογημένες προτάσεις που είναι παντελώς ανεφάρμοστες και θα οδηγούσαν τη χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας (…) Πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν τέτοια υπερκέρδη (σ.σ. για τις εταιρείες ενέργειας); Τα ίδια έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και πριν από τις εκλογές του 2023. Οι πολίτες έχουν κρίση και αντιλαμβάνονται ότι στη χώρα δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα.
»Ενα είναι βέβαιο, ότι δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τους πολίτες και να λέμε αχαλίνωτα ψέματα, όπως κάνει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης σήμερα. Ομως δεν μπορούμε να λέμε ότι ζούμε σε καθεστώς φτώχειας, έχουμε αυξήσεις μισθών. Ο μέσος οικογενειάρχης έχει δυσκολίες εν μέσω μιας διετούς ακρίβειας που θα μειωθεί. Οι αυξήσεις των μισθών όμως θα μείνουν.
»Οταν είχα εκλεγεί, είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τους φόρους και τους μειώσαμε, καθώς και ότι θα μειώσουμε σημαντικά την ανεργία, και αυτό δείχνουν τα στοιχεία από το 17% έχει πέσει κάτω από το 10%.
»Εχω μιλήσει για μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της 4ετιας, και θα τον πετύχουμε. Οσο μειώνεται η ανεργία και αυξάνεται η διαπραγματευτική ισχύς του εργαζόμενου, τόσο θα αναγκάζουμε τις επιχειρήσεις να αυξηθούν οι μισθοί. Οταν ακούω ξενοδόχους που παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζομένους, η απάντησή μου είναι “πληρώστε περισσότερα και θα βρείτε”».
Με το που υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύθηκε, θα εστιάσουμε την προσοχή μας στις μειώσεις εργοδοτικών εισφορών. Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο που να μας επιτρέπεται από τα δημόσια οικονομικά να αρχίσουμε να μειώνουμε το ΦΠΑ, αλλά αυτό δεν θα γίνει άμεσα».
«Σηκώνουμε το γάντι, και απαντούμε με πολιτική σταθερότητα»
«Η αντιπολίτευση είναι αυτή που έχει ανάγκη στις ευρωεκλογές ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, και γιατί όχι να μη ζητήσει και εθνικές εκλογές. Εμείς σηκώνουμε το γάντι και απαντούμε ότι η πολιτική σταθερότητα είναι βασικό ζητούμενο, γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να τεθεί εν αμφιβόλω η πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης να προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις. Θέλω να φτάσουμε το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών γιατί πρέπει να συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. Πιστεύω ότι μπορούμε να τον πετύχουμε», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης για το διακύβευμα και τον πήχη της εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, «πρέπει να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να ψηφίσουν. Η επιστολική ψήφος που πολεμήθηκε πάρα πολύ δίνει τη δυνατότητα σε 200.000 πολίτες να ψηφίσουν από το σπίτι τους. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα ψάξουμε να βρούμε τους 200 βουλευτές για να θεσμοθετήσουμε την επιστολική ψήφο στους συμπολίτες εκτός Ελλάδος και στις εθνικές εκλογές γιατί υπάρχει ένα συνταγματικό ζήτημα αν μπορούν να το κάνουν σε εθνικές εκλογές και οι εντός της επικράτειας συμπολίτες μας».
Ανασχηματισμός
Στο ερώτημα περί ανασχηματισμού, ο Πρωθυπουργός απάντησε με… χαμόγελο.
«Το χαμόγελό μου είναι η καλύτερη απάντηση. Μπορώ να σας πω μόνο ότι έχω αποδείξει ότι δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Γιατί μιλάμε από τώρα για τις επόμενες εθνικές εκλογές; Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η ΝΔ θέλω να κερδίσει και τις εκλογές του 2027, είμαι πρόεδρός της, είμαι εν ενεργεία πρωθυπουργός, έχω κερδίσει δύο εκλογές, τα υπόλοιπα θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα.
Αισθάνομαι φρέσκος, γεμάτος ιδέες, πιο δημιουργικός και έμπειρος από όταν ξεκίνησε η θητεία μου ως πρωθυπουργός. Πάμε για εξάντληση της τετραετίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφορικά με τη συζήτηση περί «μετακίνησής» του στις Βρυξέλλες απάντησε λέγοντας:
«Εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και το κλείνω το θέμα, είναι τιμητικό να συζητείται όχι από μένα ένα ενδεχόμενο ευρωπαϊκής θέσης αλλά θα τηρήσω ακέραια την εντολή του ελληνικού λαού».