«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικοινωνούν εδώ και αρκετούς μήνες σε “ιδιωτικό επίπεδο” με τη Μόσχα προειδοποιώντας τη ρωσική ηγεσία για τις σοβαρές συνέπειες που θα ακολουθούσαν τη χρήση πυρηνικού όπλου» ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι στην Washington Post.
Tα προσωπικά μηνύματα, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι, υπογραμμίζουν όσα ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι συνεργάτες του έχουν διατυπώσει και δημόσια. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να διατηρήσει σκόπιμα ασαφείς τις προειδοποιήσεις για τις συνέπειες ενός πυρηνικού χτυπήματος, ώστε το Κρεμλίνο να ανησυχεί για το πώς ακριβώς μπορεί να αντιδράσει η Ουάσιγκτον», εξήγησαν.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εμπλακεί στις ιδιωτικές επικοινωνίες με τη Μόσχα, αλλά οι αξιωματούχοι που έδωσαν τις πληροφορίες στον Τύπο δεν ανέφεραν ποιος παρέδωσε σε ποιον τα προσωπικά μηνύματα και δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενό τους.
Επίσης, δεν είναι σαφές, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει νέα προσωπικά μηνύματα μετά το διάγγελμα του Πούτιν την Τετάρτη (που περιείχε πυρηνικές απειλές), ωστόσο υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η επικοινωνία γίνεται με συνέπεια κατά τους τελευταίους μήνες.
Η WP αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Λευκού Οίκου να καλλιεργήσει αυτό που είναι γνωστό στο πεδίο της πυρηνικής αποτροπής ως «στρατηγική ασάφεια». Και οι αποκαλύψεις ήρθαν την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει να κλιμακώνει τη ρητορική της για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων εν μέσω επιστράτευσης που έχει στόχο τον περιορισμό των ρωσικών στρατιωτικών απωλειών της στην ανατολική Ουκρανία.
Ο ρώσος Πρόεδρος ανέφερε την Τετάρτη στο διάγγελμά του ότι «η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, η ανεξαρτησία και η ελευθερία μας θα διασφαλιστούν, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Και όσοι προσπαθούν να μας εκβιάσουν με πυρηνικά όπλα πρέπει να γνωρίζουν ότι η απειλή μπορεί να στραφεί εναντίον τους». Παράλληλα, σημείωσε ότι «σίγουρα θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και το λαό μας» ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν πρόκειται για μπλόφα».
Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «απάντησε» με ψυχραιμία στον Πούτιν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να έχει νικητή και ποτέ δεν πρέπει να διεξαχθεί» και μίλησε για «επικίνδυνη περιφρόνηση» των ευθυνών της Ρωσίας ως πυρηνικής δύναμης.
Ωστόσο το Κρεμλίνο έγινε ακόμη πιο συγκεκριμένο για τα πυρηνικά. Μια ημέρα μετά το διάγγελμα Πούτιν και την «απάντηση» Μπάιντεν, ο στενός συνεργάτης του ρώσου Προέδρου, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε ότι όλα τα μέσα του ρωσικού οπλοστασίου, περιλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση των ουκρανικών εδαφών που θα ενσωματωθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Μεντβέντεφ θεωρείται ο «τηλεβόας» του Πούτιν και συχνά αναλαμβάνει να παίζει τον ρόλο του «σκληρού» εκπροσώπου του αρχηγού του.