Οι διαδηλώσεις των ρώσων πολιτών εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία ήταν η αφορμή για ένα κύμα καταστολής από το καθεστώς Πούτιν | Getty Images/NurPhoto
Επικαιρότητα

Πρόστιμο σε ηλικιωμένη Ρωσίδα που χαρακτήρισε τον Ζελένσκι «όμορφο και αστείο»

Το καθεστώς Πούτιν δεν σηκώνει... χαριτωμενιές. Η 70χρονη βρέθηκε κατηγορούμενη για προσβολή του ρωσικού στρατού, επειδή εξέφρασε την άποψή της σε γκαρσόνα καντίνας
Protagon Team

Είναι τόσο κωμικοτραγικό, που θα μπορούσε να είναι είτε σκηνή από σκετς των Monty Python, είτε περιστατικό βγαλμένο από τις σελίδες του «1984» του Τζορτζ Οργουελ: Μια 70χρονη Ρωσίδα βρέθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της κατηγορούμενη για… φλερτ με τον εχθρό! Τελικά μάλλον θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό της τυχερό που την γλίτωσε με απλό πρόστιμο.

Η άτυχη Ρωσίδα καταδικάστηκε για δυσφήμιση του ρωσικού στρατού, αφού περιέγραψε τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «όμορφο νεαρό άνδρα με αίσθηση του χιούμορ», ανέφερε το ρεπορτάζ των λονδρέζικων Times. Αλλά η αίσθηση του χιούμορ είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που δεν εκτιμούν τα όργανα ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος, τα οποία δεν βρήκαν χαριτωμένο το σχόλιο της 70χρονης.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στην πόλη Νάλτσικ, της νότιας Ρωσίας, όπου η Ολγα Σλεγκίνα έκανε το σχόλιο σε μια σερβιτόρα σε καντίνα του σανατόριου που την φιλοξενούσε. «Ολοι γέλαγαν με τα αστεία του», εκμυστηρεύτηκε στην σερβιτόρα για τον 45χρονο Βολόντιμιρ Ζελένσκι, που ήταν κωμικός πριν εκλεγεί πρόεδρος της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, που έχει τεθεί εκτός νόμου από το Κρεμλίνο, ο αστυνομικός που συνέλαβε την 70χρονη για τα σχόλια τής είπε: «Δεν έχεις δικαίωμα να τον επαινείς, γιατί είναι εχθρός μας». Οι κατηγορίες της απαγγέλθηκαν αφού τρεις άλλοι θαμώνες της καφετέριας ειδοποίησαν τις αρχές για τα σχόλιά της. Της επιβλήθηκε πρόστιμο 40.000 ρουβλιών (450 ευρώ) από δικαστήριο στη Μόσχα.

Η ομάδα της Memorial κατήγγειλε ότι η Σλεγκίνα, η οποία πάσχει από προβλήματα όρασης, εξαπατήθηκε από την τοπική αστυνομία για να υπογράψει μια δήλωση, όπου ομολόγησε ότι φώναξε: «Δόξα στην Ουκρανία». Η ίδια αρνείται τον ισχυρισμό.

Η περίπτωσή της είναι η τελευταία μιας σειράς καταγγελιών σοβιετικού τύπου από την έναρξη του πολέμου. Τον περασμένο μήνα, ένας άνδρας φυλακίστηκε για 14 ημέρες στη Μόσχα, αφού ένας συνεπιβάτης του στο μετρό είπε στην αστυνομία ότι κοίταζε αντιπολεμικές εικόνες στο κινητό του τηλέφωνο.

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη Ρωσία για τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου, εν μέσω μιας εκστρατείας καταστολής των διαφωνούντων που δεν έχουν προηγούμενο, και θυμίζουν την εποχή του ολοκληρωτικού κράτους που είχε εγκαταστήσει ο Ιωσήφ Στάλιν στη δεκαετία του 1930.

Ο Ζελένσκι ήταν επιτυχημένος κωμικός πριν γίνει πρόεδρος της Ουκρανίας το 2019. Είχε εμφανιστεί στη ρωσική κρατική τηλεόραση, μεταξύ άλλων σε ένα σόου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το 2013, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν η Ρωσία προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

Οι καταστολές αυτού του είδους, όπου ανυποψίαστοι πολίτες βρίσκονται κατηγορούμενοι για τις απόψεις τους, είναι ένα βήμα πριν από τις προληπτικές καταστολές που επέβαλλε ο Μεγάλος Αδελφός και η «αστυνομία σκέψης» του υπουργείου Αλήθειας, στο κλασικό πολιτικό μυθιστόρημα του βρετανού δημοσιογράφου και συγγραφέα, Τζορτζ Οργουελ, «1984».