Διαφορετικό από κάθε άλλη χρονιά είναι φέτος το προσκύνημα στη Μέκκα, το Χατζ, στο οποίο το πλήθος των πιστών είναι πραγματικό ασήμαντο σε σχέση με τη λαοθάλασσα του παρελθόντος.
Αιτία είναι φυσικά ο κορονοϊός και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για μια τελετή που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα.
Χθες Πέμπτη, κατά την πρώτη ημέρα, μόνο μερικές εκατοντάδες άτομα περπατούσαν σε κύκλο γύρω από την Κάαμπα, το ιερότερο σημείο στην Μέκκα. Τηρούσαν αποστάσεις και βάδιζαν πάνω σε γραμμές που είχαν χαραχτεί στο δάπεδο.
Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας είχαν σκεφτεί το ενδεχόμενο να ακυρώσουν το προσκύνημα, αποφάσισαν όμως τελικά να προχωρήσουν έστω και σε μια πολύ περιορισμένη μορφή, γράφουν οι Times.
Μόλις 1.000 πιστοί θα λάβουν μέρος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, αν και δημοσιεύματα έφεραν τις Αρχές να έχουν αυξήσει σιωπηρά το όριο σε 10.000. Πρόκειται, για πολίτες Σαουδικής Αραβίας (αν και το 70% είναι από άλλες χώρες), άνδρες 20-50 ετών με την υγεία τους σε καλή κατάσταση.
Οσοι έλαβαν μέρος υποχρεώθηκαν σε τεστ πριν λάβουν μέρος και μπήκαν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο. Μετά την επιστροφή θα μπουν σε καραντίνα στις κατοικίες τους. Τέλος, οι κινήσεις τους ήταν υπό επιτήρηση με ηλεκτρονικό καταγραφέα.
Τα μέτρα δεν σταματούσαν εκεί. Οι πιστοί πήραν ένα πακέτο με αποστειρωμένα χαλάκια για την προσευχή, ενδύματα, νερό σε μπουκαλάκια αλλά και πέτρες που είχαν καθαριστεί επιμελώς.
Ο συνωστισμός στο προσκύνημα έχει γίνει αφορμή στο παρελθόν για την μετάδοση μολυσματικών νόσων, όπως χολέρα (που σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους τον 19ο αιώνα), αλλά και τραγωδιών όπως το 2015 όταν ποδοπατήθηκαν περί τους 2.400 πιστούς.
Το προσκύνημα εκατομμυρίων ανθρώπων ήταν σημαντική πηγή εσόδων για τη Σαουδική Αραβία που φέτος θα χαθούν. Οι επιπτώσεις επεκτείνονται και πέρα από τη χώρα. Στη Σομαλία, για παράδειγμα, οι κτηνοτρόφοι δεν κατάφεραν να πωλήσουν τα πρόβατά τους, τα οποία σφάζονται στο Χατζ.