O Πούτιν με τον πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο στη λαύρα Αλεξάνδρου Νιέφσκι, στην Αγία Πετρούπολη, στις 12 Σεπτεμβρίου | Sputnik/Vladimir Smirnov/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Προσκλητήριο Πούτιν σε Δυτικούς… αντιφρονούντες

Το Κρεμλίνο καλεί τους πολίτες των Δυτικών χωρών που διαφωνούν με τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεών τους να μεταναστεύσουν στη Ρωσία «των παραδοσιακών ηθικών αξιών»
Protagon Team

Η τελευταία κίνηση της ρωσικής προπαγάνδας αφορά πολίτες Δυτικών χωρών που υποτίθεται ότι πλήττονται από τις πολιτικές των κυβερνήσεών τους, έγραψε ο Μάσιμο Νάβα στην Corriere della Sera. Το Κρεμλίνο έχει θέσει στόχο την προσέλκυση «συμπαθούντων πολιτών» από χώρες της Δύσης. Οι Ρώσοι έχουν συντάξει επίσημη λίστα με 47 χώρες όπου, κατά το Κρεμλίνο, «επιβάλλονται νέα, καταστροφικά έθιμα στον λαό, σε αντίθεση με τις ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες».

Οι χώρες των οποίων οι αξίες θεωρούνται αντίθετες με τα ρωσικά ήθη είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Κορέα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές, κ.ά. Από την άλλη, δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, γνωστές για τις φιλορωσικές τάσεις τους, δεν περιλαμβάνονται στη λίστα, όπως και η Τουρκία, αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν υπέγραψε και σχετικό διάταγμα, περί «ανθρωπιστικής βοήθειας σε ανθρώπους που μοιράζονται τις παραδοσιακές ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες σε όλον τον κόσμο».  

Αυτά τα άτομα μπορούν να επωφεληθούν από τη σημαντικά απλοποιημένη διοικητική διαδικασία και να μεταναστεύσουν, αν το επιθυμούν, στη Ρωσία. Το κείμενο δεν διευκρινίζει πώς θα αποδείξουν οι ενδιαφερόμενοι την προσήλωσή τους στις «παραδοσιακές ρωσικές αξίες» και τη διαφωνία τους με τις φιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων στις πατρίδες τους. Φυσικά, υπάρχει και το πρόβλημα της γλώσσας.

Θα γίνει Ρώσος και ο Τραμπ;

Το περιοδικό Vzglyad, κοντά στο Κρεμλίνο, περιγράφει το διάταγμα ως χαστούκι στη φήμη της Δύσης, έγραψε ο Ιταλός. Και σχολίασε: «Αν βασιστούμε στα ήθη και στα έθιμα, ακόμη και ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να υποβάλει αίτηση για ρωσική υπηκοότητα». Το ρωσικό περιοδικό ανέφερε δηλώσεις Δυτικών αντιφρονούντων. Ενας Καναδός δήλωσε ότι «δεν θέλει να πληρώνει φόρους σε μια χώρα που ενθαρρύνει τον ναζισμό, τον σοδομισμό και την κακοποίηση ανηλίκων».

Στο επίκεντρο της ρωσικής καμπάνιας, βέβαια, είναι η καταγγελία της πολιτικής των Δυτικών χωρών υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ. Εξάλλου το συγκεκριμένο αρκτικόλεξο, LGBT στα αγγλικά, στη Ρωσία σημαίνεται ως συνώνυμο του εξτρεμισμού. Αλλο επιχείρημα της ρωσικής καμπάνιας είναι ότι η Ρωσία ενθαρρύνει τους δείκτες γεννήσεων και στηρίζει τις πολύτεκνες οικογένειες.

Η εφημερίδα Moskovski Komsomolets δημοσίευσε τη φωτογραφία της οικογένειας του Γάλλου Φαμπρίς Σορλέν, πολεμίου του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, ο οποίος τα μάζεψε και πήγε στη Μόσχα, μαζί με τη γυναίκα του και τα εννέα παιδιά τους. Κατά το ρωσικό έντυπο, «χιλιάδες άνθρωποι συζητούν αυτή την ευκαιρία να απελευθερωθούν από την κοινωνική και ηθική παρακμή που μαστίζει τη Δύση, μεταναστεύοντας στη Ρωσία».

Ολα αυτά, κατέληξε ο Νάβα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά προπαγανδιστικό τέχνασμα της Ρωσίας ώστε να ξεφύγει η ίδια από την απομόνωση. Τα πολιτικά ανέκδοτα για τους κομμουνιστές που εξυμνούσαν την ΕΣΣΔ, όμως φρόντιζαν επιμελώς να μη ζήσουν εκεί οι ίδιοι, επανέρχονται στη μνήμη. Ωστόσο, η πρωτοβουλία του Κρεμλίνου δεν πρέπει να υποτιμάται, αφού σχετίζεται με τις μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια σκηνή που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει μέσα σε μόλις μία γενιά μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Στο μεγάλο γεωστρατηγικό παιχνίδι, με τους εμπορικούς δρόμους και τους ενεργειακούς διαδρόμους, οι κανόνες αλλάζουν ταχύτατα. Νέοι και δυνατοί πρωταγωνιστές περιμένουν να παίξουν επί ίσοις όροις. Επίσης, το δολάριο κινδυνεύει να χάσει την πρωτοκαθεδρία του στα συναλλαγματικά αποθέματα.

Αν η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και τα Εμιράτα, μαζί με τη Ρωσία και τη Βραζιλία, δεν ήταν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ενέργειας, η συγκεκριμένη κίνηση της Μόσχας για Δυτικούς… αντιφρονούντες θα ήταν για γέλια, κατέληξε ο Νάβα.