Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για τετ α τετ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα κατόπιν πρόσκλησης του αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα που πρόσφατα είχε επισκεφθεί τόσο την Αγκυρα όσο και την Αθήνα | YouTube
Επικαιρότητα

«Πρόσκληση» Τσαβούσογλου για διερευνητικές εντός Ιανουαρίου – Προς συνάντηση με Δένδια στα Τίρανα;

Για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους των διερευνητικών επαφών, μίλησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας που δήλωσε παράλληλα έτοιμος να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Πώς απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών
Protagon Team

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε επαναλάβει σε διάφορες ευκαιρίες ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Τουρκίας» όσον αφορά την επανέναρξη των «περίφημων» διερευνητικών επαφών Ελλάδος – Τουρκίας και ότι ανέμενε τη σχετική πρόσκληση από τον τούρκο ομόλογό του. Και την Δευτέρα η πρόσκληση αυτή ήρθε δια στόματος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 (προηγούμενους) γύρους συνομιλιών (σ.σ. έχουν διακοπεί από το 2016).

Είχε προηγηθεί η δήλωση Τσαβούσογλου ότι θα «χτίσει» τον τον ελληνοτουρκικό διάλογο μαζί με τον προσωπικό του φίλο, Νίκο Δένδια, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε (εδώ).

«Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές», ανέφερε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, για να προσθέσει:

«Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα».

«Εχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και έπειτα από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Εντι Ραμα είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση και εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί», κατέληξε στη δήλωσή του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μία ακόμη προσπάθεια να δείξει ότι είναι η Τουρκία που θέλει τον διάλογο και η Ελλάδα τον αρνείται.

Ουδεμία πρόσκληση λάβαμε

Απαντώντας σε ερώτηση για την επανέναρξη των διερευνητικών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, θέλησε να διευκρινίσει ότι ακόμη δεν έχει παραληφθεί πρόσκληση από τη γείτονα δια της επίσημη οδού.

«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών», ανέφερε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος που πρόσθεσε στην απάντησή του:

«Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας»

Ο τελευταίος γύρος των διερευνητικών είχε πραγματοποιηθεί το 2016 στην Αθήνα

Λίγο νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής πλευράς ότι μόνη προς συζήτηση διαφορά είναι αυτή της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε ξεκαθαρίσει ότι τυχόν απόπειρα διεύρυνσης της ατζέντας των διερευνητικών από την Τουρκία ισοδυναμεί με υπονόμευσή τους.

Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, οψέποτε αυτές ξεκινήσουν, με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση, διεμήνυσε ο κ. Δένδιας για να συμπληρώσει:

«Δεν μπορεί ο εις των συνομιλητών να αποφασίσει μονομερώς την διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης. Αυτό ισοδυναμεί με προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών αυτών».

Η τουρκική πλευρά ωστόσο, είναι προφανές ότι επιμένει σε διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η πρόσκληση Τσαβούσογλου ήρθε μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το περασμένο Σάββατο στο πλαίσιο του νέου φιλοευρωπαϊκού προφίλ που επιχειρεί να αναπτύξει εσχάτως η Αγκυρα.

Εξού και η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν, αρμόδιου για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, ότι «η ομαλοποίηση ή οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και η δέσμευση μεταξύ αυτών των δύο χωρών είναι πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας».

Αφού σημείωσε ότι τυχόν ενόχληση προς ορισμένα κράτη-μέλη εκλαμβάνεται ως ενόχληση προς όλη την ΕΕ, ο κ. Στάνο είπε ότι «η ανανέωση ή η έναρξη των συνομιλιών είναι κάτι που η ΕΕ αναμένει ότι θα τροφοδοτήσει θετικά τη συνολική προσπάθεια για ανάπτυξη του θετικού δρόμου στις σχέσεις μας» με την Τουρκία.

Οσο για την τηλεδιάσκεψη της προέδρου της Κομισιόν με τον πρόεδρο της Τουρκίας αρκέστηκε να πει ότι αποτελεί μέρος της προσπάθειας «να συζητηθεί η ανάγκη για αποκλιμάκωση και της ανάγκης να γίνουν πρακτικά βήματα» διαλόγου.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNNTurk, λίγες ώρες πριν από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, o εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Kαλίν θέλησε να τονίζει ότι η  Τουρκία ελπίζει «σε καλές εξελίξεις σχετικά με τις σχέσεις με την Ελλάδα».

«Ο πρόεδρός μας είχε μια καλή τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ. Στο τέλος αυτού του μήνα, δυο υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι της ΕΕ θα επισκεφτούν τη χώρα μας. Στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής διαδικασίας, ο υπουργός μας των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνομιλίες. Υπάρχει ένα ευνοϊκό έδαφος για μια θετική ατμόσφαιρα εκεί. Μπορώ να πω ότι οι διερευνητικές συζητήσεις εκεί θα αποφέρουν καλά αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον», ήταν η εκτίμηση στην οποία προέβη ο Καλίν.

Κατά πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει συνάντηση της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβεως Ελένης Σουρανή, με τον Ιμπραήμ Καλίν, και όλα κυλήσουν ομαλά στους δύο πρώτους γύρους των διερευνητικών επαφών, θα ακολουθήσει η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσολγου στα Τίρανα.