Η Φώφη Γεννηματά, κατά τον χαιρετισμό της στη συνάντηση με πρώην και νυν βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ | INTIME NEWS /ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ… reloaded

Προσκλητήριο Γεννηματά για τη μεγάλη Κεντροαριστερά. Παρόντες ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Λαλιώτης, όχι όμως ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ποιοι άλλοι έδωσαν το «παρών» και ποιοι αγνόησαν την πρόσκληση για τη συγκέντρωση στο Κάραβελ
Protagon Team

Κάλεσμα σε όλα τα στελέχη και τις δυνάμεις του κεντροαριστερού χώρου για συστράτευση απηύθυνε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κατά τον χαιρετισμό της στη συνάντηση με νυν και πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο ξενοδοχείο Κάραβελ στο κέντρο της Αθήνας. Ηταν μια εκδήλωση που καταγράφηκε λίγα 24ωρα μετά τη συμφωνία προσχώρησης στη Δημοκρατική Συμπαράταξη του ΚΙΔΗΣΟ, μία ημέρα αφότου η Κοινοβουλευτική Ομάδα της κυρίας Γεννηματά έφτασε να απαριθμεί 18 βουλευτές και ενώ οι ζυμώσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς εντείνονται.

«Διεκδικούμε να γίνουμε εμείς το μεγάλο, το προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στην πατρίδα μας και θα επιβάλει την εθνική συνεννόηση και θα εγγυηθεί ότι η πορεία εξόδου από την κρίση θα γίνει πράξη» είπε στον χαιρετισμό της στη συγκέντρωση των 170 και πλέον πρώην και νυν βουλευτών και ευρωβουλευτών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή της να στηρίξουν την προσπάθεια για ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ανάμεσά τους και ο Γιώργος Παπανδρέου (INTIME NEWS /ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Το παρών έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως και οι Απόστολος Κακλαμάνης, Βάσω Παπανδρέου, Κώστας Λαλιώτης, Γιάννης Καψής, Ελένη Ανουσάκη, Νίκος Ανδρουλάκης, Εύα Καϊλή, Συλβάνα Ράπτη, Τόνια Αντωνίου, Χρήστος Πρωτόπαπας, Κώστας Γείτονας και Συμεών Κεδίκογλου.

Απόντες ήταν ο Κώστας Σημίτης αλλά και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι θα τοποθετηθεί σχετικά με τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη αύριο, Κυριακή, στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Απόντες, όπως αναμενόταν, ήταν και οι Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Φλωρίδης, οι οποίοι ως γνωστόν έχουν αναλάβει δική τους πρωτοβουλία για τη συγκρότηση κάτι νέου στον χώρο του προοδευτικού Κέντρου.

Η κυρία Γεννηματά στην ομιλία της μεταξύ άλλων είπε:

«Ολοι όσοι αισθάνθηκαν ότι ανήκουν στον κεντροαριστερό χώρο, όλοι όσοι εκφράζονται από τις ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς, του ριζοσπαστικού προοδευτικού κέντρου, έχουν θέση σε αυτή την προσπάθεια. Με σεβασμό στη διαδρομή τους, στις ιδέες τους, στην αυτονομία τους.

» Η συμμετοχή του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ένα θετικό βήμα. Καλωσορίζουμε στους νέους κοινούς αγώνες όλα τα στελέχη του, τους παλιούς συντρόφους μας.

» Πιστεύω ότι είναι ώρα να κάνουν ανάλογο βήμα όλα τα στελέχη και οι δυνάμεις του κεντροαριστερού χώρου που δεν είναι ακόμη μαζί μας. Βήμα ενότητας, συσπείρωσης, κοινής δράσης για τη μεγάλη κεντροαριστερά, την ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Τους περιμένουμε τώρα κι όχι αύριο. Και να διαμορφώσουν μαζί μας τους όρους, τις προϋποθέσεις, τον οδικό χάρτη για το συνέδριο μας -μέσα στο 2017- που μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της παράταξης».

Η κυρία Γεννηματά κατέστησε σαφές ότι «το ισχυρό αντιπολιτευτικό μας μέτωπο απέναντι στους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν πρέπει ούτε στιγμή να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πάντα ανοιχτά τα ιδεολογικά και πολιτικά μέτωπά του με τη δεξιά και ότι αποτέλεσε διαχρονικά και θα αποτελεί και στο μέλλον, τον εκφραστή του προοδευτικού πολιτικού πόλου και τον κύριο αντίπαλο της συντηρητικής παράταξης στην Ελλάδα».

«Λέμε “ναι” στη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Λέμε “όχι” στη δεξιά παλινόρθωση. Οφείλουμε λοιπόν να σπάσουμε το τεχνητό διχαστικό δίπολο ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί πια παγίδα για τη χώρα και το λαό.

» Χωρίς να ετεροκαθοριζόμαστε. Με την πολιτική μας για την εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια και την εθνική συνεννόηση για να γίνει αυτή πράξη. Και αυτό προϋποθέτει την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών τώρα στην κοινωνία, αύριο στη Βουλή», πρόσθεσε.

Τέλος, επέκρινε την κυβέρνηση για την αδυναμία της να βγάλει τη χώρα από την κρίση, καθώς απειλείται από νέο μνημόνιο, τονίζοντας ότι «δεν έχουν όμως καμία εξουσιοδότηση να αλυσοδέσουν τη χώρα, να υποθηκεύσουν το μέλλον, να υπονομεύσουν κάθε προοπτική για ανάπτυξη για έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια».