Την πεποίθηση ότι θα κινητοποιηθούν σημαντικά κεφαλαία από τις χώρες του Κόλπου για την στήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του από το Αμπου Ντάμπι, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.
«Υπάρχει μια ομάδα χωρών, με τις οποίες έχουμε κοινή αντίληψη για την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας», είπε ο Πρωθυπουργός σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο Άμπου Ντάμπι, τονίζοντας αναφορικά με τον στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα πως «είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχε ένα μεγάλο κενό στο επίπεδο των σχέσεων με τις δύο αυτές χώρες».
«Είναι βέβαιο ότι μπορούν να κινητοποιηθούν πολύ σημαντικά κεφαλαία από τον Κόλπο τα οποία θα στηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» και στην κατεύθυνση αυτή, σημείωσε, «εχουμε δρομολογήσει έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη για το πώς μπορούμε να κινητοποιήσουμε σημαντικά κεφαλαία από το Αμπου Ντάμπι».
Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Αραβική Χερσόνησο, ο Πρωθυπουργός είχε σειρά συναντήσεων με επενδυτές και τον διάδοχο του θρόνου του Εμιράτου του Αμπου Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν.
Στο πλαίσιο των επαφών στο Εμιράτο, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αναπληρωτή επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού φορέα Mubadala, Χομαΐντ Αλ Σιμάρι (για να ακολουθήσει το γεύμα εργασίας με τον διάδοχο του θρόνου, παρουσία του διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), στα κεντρικά γραφεία του ADIA.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βασικό αντικείμενο των συναντήσεων ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον που ήδη εκφράζεται από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Αμπού Ντάμπι για την Ελλάδα.
Οπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, με δεδομένη τη βελτίωση του κλίματος για τη χώρα μας στις διεθνείς αγορές, τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις φιλοεπενδυτικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους διαχειριστές κεφαλαίων του Αμπου Ντάμπι να ενισχύσουν την παρουσία τους στη χώρα μας.
Στη συνάντηση με τον σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν εξετάστηκαν επίσης οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ειδικά στο ζήτημα της Λιβύης, όπου καταγράφηκε σύμπτωση απόψεων.
Σύμφωνα πάντα με πηγές του Μαξίμου, από το κλίμα της συνάντησης και από την τετ-α-τετ συνομιλία του έλληνα πρωθυπουργού με το διάδοχο του θρόνου του Εμιράτου, προκύπτει η στρατηγική επιλογή για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Ειδικότερα, η πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασε την ισχυρή επιθυμία για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα, στο πλαίσιο και της αναβάθμισης της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Εκφράστηκε τέλος, η έντονη πρόθεση από την πλευρά των ΗΑΕ να αναδειχτεί η Ελλάδα ως ο ισχυρότερος τουριστικός προορισμός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Παράλληλα, στις επαφές με τους κρατικούς επενδυτικούς φορείς των ΗΑΕ εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα στον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό και το real estate.
Στο Αμπού Ντάμπι, ο Πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Μαρτύρων Wahat Al Karama.
Ο κ. Μητσοτάκης έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών: «Είναι τιμή μου να επισκέπτομαι αυτό το θαυμάσιο Μνημείο, στη μνήμη των γενναίων ηρώων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι δύο χώρες και οι λαοί μας θα είναι για πάντα δεμένες με δεσμούς αμοιβαίου σεβασμού και βαθιάς φιλίας».
Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Μουσείο του Λούβρου στο Εμιράτο, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με το Λούβρο του Παρισιού.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου από τον γάλλο διευθυντή του Μανουελ Ραμπατέ και θαύμασε τα εκθέματα, μερικά από τα οποία είχαν σχέση και ήταν εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, είδαν άγαλμα της Θεάς Αθηνάς, της πριγκίπισσας Αριάδνης από την Κρήτη, αμφορείς με αναπαραστάσεις αλλά και τα αγάλματα των παγκρατιστών Κρεύγα και Δαμόξενου κατά τη μονομαχία τους.
Υπενθυμίζεται ότι τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύουν στην επίσκεψή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.