Ο Πρωθυπουργός ενώ παρακολουθεί την τοποθέτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ από το βήμα της Βουλής - οι τόνοι ανέβηκαν στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Πρό(σ)κληση Μητσοτάκη σε Γεννηματά για τις διαδηλώσεις με αναφορά στον Καμίνη

Θεσμικές εγγυήσεις ζήτησε από το βήμα της Βουλής, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. σε συνέχεια της ομιλίας του πρώην δημάρχου Αθηναίων -και εκ των πρωτεργατών της σχετικής ρύθμισης- που την Πέμπτη σκιαγράφησε τα βασικά σημεία διαφωνίας του Κινήματος με τη νομοθετική προταση της κυβέρνησης
Protagon Team

Κατά την ομιλία του στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή για το νέο πακέτο στήριξης επαγγελματιών και επιχειρήσεων (εδώ) ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ(σ)κάλεσε την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, να συμπράξει με την κυβέρνηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις πορείες – διαδηλώσεις.

Ηταν μία προφανής προσπάθεια του Πρωθυπουργού για να απομονωσει «φωνές» όπως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ για το θέμα των διαδηλώσεων και να εξασφαλίσει τη συναίνεση του ΚΙΝΑΛ σε μία νομοθετική πρωτοβουλία για την οποία επιθυμεί να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Θέλουμε να ακούσουμε τις προτάσεις σας για το σχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματά, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι στην  αίθουσα της Ολομέλειας ήταν παρών και ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος -και εκ των πρωτεργατών της νομοθετικής ρύθμισης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας – , Γιώργος Καμίνης.

Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Καμίνης,«αναγνώρισε απόλυτα το αυτονόητο, ότι κανένα δικαίωμα δεν είναι δικαίωμα όταν δεν είναι οριοθετημένο μέσα σε ένα πλαίσιο και τα δικαιώματα αυτού που διαδηλώνει, θα πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα του μαγαζάτορα και του πολίτη, που μονίμως και συστηματικά ταλαιπωρείται από μικρές και μεγάλες πορείες ,που διαταράσσουν την οικονομική και κοινωνική ζωή».

Στο σημείο αυτό εξήγησε μάλιστα και γιατί η κυβέρνηση καθυστέρησε την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

«Δεν θέλαμε να συζητηθεί με μειωμένο αριθμό βουλευτών. Τώρα που επανέρχεται η Βουλή σε κανονικούς ρυθμούς, φέραμε το νομοσχέδιο προς ψήφιση και θα ήθελα πραγματικά να βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης. Ως κυβέρνηση έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τη διάθεση να συζητήσουμε και να ενσωματώσουμε και δικές σας δημιουργικές προτάσεις», είπε δηλώνοντας ανοικτός στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής.

Αυτό όμως, τόνισε, προϋποθέτει «μία ματιά στα πράγματα που δεν θα στηρίζεται στην καταστροφολογία, στη στείρα αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και πάντως δεν θα προσπαθεί να ξανακάνει μία αντιπολίτευση πάνω σε μαγκάλια και συσσίτια και την εικόνα μιας χώρας η οποία ανήκει οριστικά στο παρελθόν».

«Αν κάποιοι έχουν παρερμηνεύσει το δικαίωμα στην δημόσια συνάθροιση και το έχουν μετατρέψει σε δικαίωμα ταλαιπωρίας των υπόλοιπων πολιτών αυτοί θα μας βρουν απέναντι. Εσείς κάνετε ό,τι νομίζετε, το νομοσχέδιο αυτό θα ψηφιστεί από την πλειοψηφία. Θα ενσωματώσουμε προτάσεις που καταθέτετε. Είναι άλλο να καταθέτεις προτάσεις και άλλο να κρύβεσαι πίσω από αυτές για να αποφύγεις ευθύνες. Εδώ θα αποφασίσουμε με ποιους συντασσόμαστε. Τα δικαιώματα εργαζόμενων και μειοψηφιών είναι απόλυτα κατοχυρωμένα. Εμείς αναφερόμαστε στην οριοθέτησή τους. Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Η Ελλάδα πρέπει να είναι η μόνη χώρα που δεν έχει κανένα πλαίσιο για την οργάνωση των διαδηλώσεων. Σε όλους αυτούς που λένε όχι και δεν συζητούν τίποτα και θέλουν ανά πάσα στιγμή 50 άτομα να κλείνουν τους δρόμους – δεν μιλάμε για τις μεγάλες διαδηλώσεις – αν κάποιοι έχουν παρερμηνεύσει το δικαίωμα στην δημόσια συνάθροιση και το έχουν μετατρέψει σε δικαίωμα ταλαιπωρίας των υπόλοιπων πολιτών αυτοί θα μας βρουν απέναντι», υπογράμμισε στην σχετική αναφορά του ο Πρωθυπουργός εκπέμποντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να γίνουν νόμος του κράτους οι κανόνες διεξαγωγής συγκεντρώσεων – πορειών – διαδηλώσεων.

Σχολιάζοντας τέλος το γενικότερο ύφος της κυρίας Γεννηματά στις παρεμβάσεις της από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και χαμηλότερου τόνους:

«Πρέπει να σας πω ότι παρακολουθώ με ενδιαφέρον την έντονα κριτική διάθεση που έχετε απέναντι στην παράταξή μας αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω ότι συνυπήρχαμε ως υπουργοί και ήσασταν υπουργός του κ. Σαμαρά. Τότε δεν τα λέγατε αυτά. Όταν κάνουμε άλματα στο παρελθόν να μην παρακάμπτουμε περιόδους που λόγω ανάγκης συγκυβερνήσαμε. Εσείς στο Υπ. Αμυνας εμποδίσατε την μεταρρυθμιστική ατζέντα και την εξυγίανση της αμυντικής βιομηχανίας. Σας αντιμετώπισα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα που σας αξίζει. Το να ανεβάζετε τα ντεσιμπέλ δεν σας κάνει πιο αξιόπιστους. Η αναφορά μου σε μαγκάλια δεν ήταν προς εσάς. Ηταν προς άλλους και ελπίζω να μην καταλήξετε και εσείς σαν τους άλλους».

Από την πλευρά της,  η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συναίνεση του ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, είναι η παροχή θεσμικών εγγυήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Φέρτε μας τις θεσμικές εγγυήσεις να μιλήσουμε σοβαρά. Αλλά φαίνεται ότι έχετε αλλεργία στις θεσμικές εγγυήσεις», παρατήρησε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Οπως αναγνώρισε, «χρειάζεται ρύθμιση στο θέμα των συγκεντρώσεων, ώστε το συνταγματικό αυτό δικαίωμα να μην παρεμποδίζεται αλλά και να μην αποβαίνει σε βάρος του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών και φυσικά της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Ομως άλλο ρύθμιση και κανόνας και άλλο κατάργηση. Γιατί αυτό κάνετε εσείς και πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχουν θεσμικές εγγυήσεις».

«Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει για τα πάντα η Αστυνομία», υπογράμμισε για να συμπληρώσει:

«Εμείς σας έχουμε καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τις θεσμικές εγγυήσεις και τις αλλαγές που απαιτούνται να γίνουν στο σχέδιο γιατί έτσι όπως είναι δεν ψηφίζεται. Καθαρές κουβέντες».

«Είμαστε εδώ, το ΚΙΝΑΛ ανάχωμα στη συντηρητική σας πολιτική. Πάρτε το απόφαση, γιατί εμείς είμαστε η πραγματική αντιπολίτευση και ασκούμε προγραμματική, μαχητική, τεκμηριωμένη αντιπολίτευση που χρειάζεται αυτή την εποχή περισσότερο από ποτέ», κατέληξε η κυρία Γεννηματά.

Καμίνης: Αυτά είναι τα βασικά σημεία διαφωνίας μας

Την Πέμπτη ο βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, ξεκαθάρισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως αν δεν εισαγάγει τις θεσμικές εγγυήσεις εκείνες που θα διασφαλίσουν την ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος, το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να συναινέσει στο νομοσχέδιο».

«Την πρόταση του 2012 την κατέθεσα γιατί ήθελα να είμαι συνεπής ως καθηγητής και Συνήγορος του Πολίτη: Κανένα δικαίωμα δεν είναι υπέρτερο των άλλων. Επρεπε οι κυβερνήσεις να έχουν ρυθμίσει αυτό το δικαίωμα και η δημοκρατία μας να έχει καταργήσει επισήμως τα διατάγματα της Χούντας», τόνισε χαρακτηριστικά, θέτοντας τα βασικά σημεία διαφωνίας του Κινήματος:

1. Το βασικό στοιχείο που διαπνέει το νομοσχέδιο είναι η απουσία δικαστή. Σε όλα τα κρίσιμα σημεία, ο δικαστής έρχεται εκ των υστέρων, και όχι εκ των προτέρων, όπως επιβάλλει η σπουδαιότητα του δικαιώματος. Στην πρόταση νόμου του 2012 προβλέπαμε τον Πρόεδρο Πρωτοδικών να δίνει σύμφωνη γνώμη στην απαγόρευση, καθώς και την απλή γνώμη των Δημάρχων. Και κάποτε πρέπει να μετατραπεί σε απόφαση του Δημάρχου, όπως γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου: ο αιρετός εκπρόσωπος του λαού να έχει αποφασιστική εξουσία σε αυτό το ζήτημα.

2. Επίσης προβλέπαμε να είναι παρών ο εισαγγελέας όταν παίρνει την απόφαση η αστυνομία να διαλύσει μία βίαιη συνάθροιση. Γιατί πρέπει να ακουστεί ο οργανωτής της συνάθροισης. Επίσης να είναι η απόφαση εμπεριστατωμένα αιτιολογημένη, τόσο στην απαγόρευση, όσο και στη διάλυσή της. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γεώργιος Β. Μαγκάκης είχε επιδιώξει αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γιατί ξέρουμε πώς αιτιολογεί η Αστυνομία: μονολεκτικά και επαναλαμβάνοντας το κείμενο των διατάξεων.

3. Επίσης προβλέψαμε την απαγόρευση των χημικών, γιατί είναι απαρχαιωμένα και επιβλαβή για όλους τους άλλους που δεν συμμετέχουν στη δημόσια συνάθροιση, όπως παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες.

4. Ως προς την ποινή φυλάκισης σε βάρος αυτών που συμμετέχουν σε απαγορευμένη συνάθροιση. Είναι επαναφορά του άρθρου 171 ΠΚ για την “θρασύτητα κατά της αρχής”. Πρόκειται για ποινή φυλάκισης στον καθένα που συμμετέχει σε απαγορευμένη διαδήλωση ή δεν αποχωρεί όταν νομίμως διαλύεται μια συνάθροιση σε εξέλιξη. Τόσα χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήργησε το άρθρο 171 ΠΚ, παρά μόνον λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του Ιουλίου. Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έφερε έναν νόμο για τις συναθροίσεις, αφού ήταν όπως μας έλεγε ο κ. Τσίπρας το 2015 “καθεμία λέξη του Συντάγματος”; Κύριοι του Σύριζα δεν εκτελέσατε μία συνταγματική επιταγή.

5. Η “αυθόρμητη” συνάθροιση εξ ορισμού δεν μπορεί να έχει οργανωτή και άρα δεν μπορεί να έχει προβλέπεται ποινή για τον οργανωτή. Η αυθόρμητη συνάθροιση στη διεθνή ορολογία λέγεται «flashmob». Αυτό πρέπει να προστατευθεί. Αν εκτρέπεται σε βίαιη συνάθροιση, να διαλύεται μόνο με τις εγγυήσεις που αναφέραμε, με την εμπλοκή της δικαστικής εξουσίας.