Πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου | REUTERS/Umit Bektas
Επικαιρότητα

Προσφυγικό/Ο νέος κίνδυνος έρχεται από τη Λιβύη

Καθοριστική συνάντηση του Ομπάμα με Μέρκελ, Ολάντ, Κάμερον και Ρέντσι στο Ανόβερο για να αποτρέψουν νέο κύμα προσφύγων από τη συγκεκριμένη χώρα
Protagon Team

Η Συρία είναι το τωρινό πεδίο εξόδου των προσφύγων που ρέουν προς την Ευρώπη, αλλά σε λίγο ενδέχεται να μην είναι το μόνο. Φευ, ακολουθεί η Λιβύη. Υπό το φόβο να υπάρξει και νέα εστία αναταραχής που θα προκαλέσει τη μαζική φυγή άμαχου πληθυσμού, ο Μπαράκ Ομπάμα σκοπεύει από τη Δευτέρα να έχει έναν κλειστό κύκλο επαφών με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ματέο Ρέντσι και τον Ντέιβιντ Κάμερον με σκοπό να προλάβουν τις καταστάσεις και να αυξήσουν την επαγρύπνησή τους με θέα, πλέον, το Λιβύη.

Η πρώτη πράξη άμυνας θα είναι να αυξηθούν οι περιπολίες στην περιοχή, έτσι ώστε να στέλνονται πίσω όσοι άνθρωποι προσπαθήσουν να διαβούν τα σύνορα της χώρας με στόχο να φτάσουν στην Ευρώπη.

Υπό την πίεση των γεγονότων, η Ανγκελα Μέρκελ πρόσθεσε στο πρόγραμμά της το ραντεβού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα και στους άλλους ευρωπαίους ηγέτες να εκφράσουν και τις δικές τους απόψεις σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Η ιδιότυπη G5 θα εξετάσει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στη Μέση Ανατολή για να αποτραπεί ένα νέο μεταναστευτικό κύμα προς τη γηραιά ήπειρο.

Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Βρετανίας, Μάικλ Φάλλον, τόνισε πως η αλυσίδα που πάνε να δημιουργήσουν οι λαθρέμποροι στη Συρία πρέπει να σπάσει από τη ρίζα της. «Πρέπει να ασχοληθούμε την Λιβύη το συντομότερο δυνατό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση «Σόφια» που επιτηρεί την περιοχή με δυνάμεις μόνο που τα σκάφη που συμμετέχουν μπορούν να λειτουργήσουν μόνο σε διεθνή ύδατα, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και αν περισυλλέξουν πρόσφυγες δεν μπορούν να τους επιστρέψουν στην αφρικανική ακτή.

Ο Φάλλον δήλωσε πως το βρετανικό πλοίο HMS Enterprise θα επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην περιοχή της Μεσογείου από τον επόμενο μήνα, ενώ οι G5 αναμένεται να συζητήσεις αν η ναυτική αποστολή της ΕΕ χρειάζεται την άδεια του πρωθυπουργού της Λιβύης, Φαγιέζ αλ-Σαράτζ για να ενεργήσει στα ύδατα της χώρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η νεότευκτη κυβέρνηση του Σαράτζ προσπαθεί να κερδίσει την υποστήριξη, επομένως οποιαδήποτε σημάδι ότι μειώνει την εθνική κυριαρχία της χώρας θα αποδυναμώσει αρκετά την ικανότητά του να επεκτείνει την εσωτερική υποστήριξη που αποζητάει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλπ Χάμοντ, έθιξε επίσης το ενδεχόμενο στρατιωτικής υποστήριξης προς την κυβέρνηση της Λιβύης στην προσπάθεια που κάνει να απωθήσει το Ισλαμικό Κράτος από το προπύργιο της Σύρτης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή, δήλωσε ότι θα εξετάσει αίτημα για την ανάπτυξη βρετανικού στρατού στη Λιβύη, σε περίπτωση που αυτό κατατεθεί επισήμως.

Ιδιατέρως για το συριακό εμφύλιο πόλεμο, ο Ομπάμα δήλωσε στο Λονδίνο ότι έμεινε έκπληκτος από το γεγονός ότι κράτησε η εκεχειρία των επτά εβδομάδων, ενώ τόνισε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα πρέπει να ασκήσει πίεση στον Ασαντ να διαπραγματευτεί τις λεπτομέρειες της μεταβατικής κυβέρνησης.

Η συριακή αντιπολίτευση αποχώρησε από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη, επικαλούμενη παραβιάσεις της εκεχειρίας και την άρνηση του Ασαντ να διαπραγματευτεί για την μετάβαση. Ο Ομπάμα παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει κανένα Plan B και όσα έχουν εξεταστεί δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα επί τα βελτίω. Επομένως, θα πρέπει να ενταθούν οι συνομιλίες στη Γενεύη.

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως θα πρέπει να κατανοήσει η Ρωσία ότι το ζήτημα της Συρίας δεν μπορεί να λυθεί στη βάση μιας στρατιωτικής νίκης, καθώς αν δεν προκύψει μια νόμιμη κυβέρνηση τότε είναι δεδομένο πως θα υπάρξει νέος κύκλος αναταραχών στην περιοχή.

Κάποιες άλλες επιλογές που έχουν οι ηγέτες της G5 είναι να στείλουν από αέρος κι άλλα τρόφιμα, να άρουν ορισμένες απαγορεύσεις και να εξοπλίσουν περαιτέρω τους αντάρτες.

Παρεμπιπτόντως, στη συνάντηση που θα έχει ο Ομπάμα με την Μέρκελ στο Ανόβερο θα εξάρει τις προσπάθειες που κατέβαλε η γερμανίδα καγκελάριος για την προσφυγική κρίση και φυσικά να προωθήσει την εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Μια συμφωνία αρκετά αντιδημοφιλής τόσο στη Γερμανία, καθώς θεωρείται ότι θα ωφελήσει περισσότερο τα αμερικανικά επιχειρηματικά συμφέροντα και λιγότερο τα ευρωπαϊκά.