Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόρα Μπακογιάννη συναντώνται τη Δεευτέρα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για το Προσφυγικό | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Το Προσφυγικό και η δημιουργική αντιπολίτευση Μητσοτάκη

Πεδίο συγκλίσεων και όχι κραυγών είναι για τη Νέα Δημοκρατία η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος - Βαρύνουσες πρωτοβουλίες εκτός των τειχών αναλαμβάνει για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ο μοντέλο της «κυβερνητικής αντιπολίτευσης» υιοθετεί η λεωφόρος Συγγρού
Σπύρος Μουρελάτος

Η συνάντηση της Δευτέρας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πρώτη από ένα πλέγμα σημαντικών πρωτοβουλίων που θα αναλάβει το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να αφυπνίσει κυβέρνηση και εταίρους για σοβαρές παρενέργειες του Προσφυγικού. «Για τη Νέα Δημοκρατία το ζήτημα είναι εθνικό, αφορά μεταξύ άλλων και στην ασφάλεια και άμυνα της χώρας» εξηγεί στενός συνεργάτης του προέδρου του κόμματος, δικαιολόγωντας έτσι την παρουσία στη συνάντηση τόσο της συντονίστριας σε θέματα Εξωτερικών και Αμυνας Ντόρας Μπακογιάννη, όσο και του αρμοδίου τομεάρχη Βασίλη Κικίλια, ο οποίος υπάγεται απευθείας στον κ. Μητσοτάκη. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν -με νόημα- πως η ΝΔ δεν είναι κυβέρνηση, τονίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης αναμένει με ενδιαφέρον την ενημέρωση που θα του παρέχει ο κ. Μουζάλας και αξιολογούν ως θετική, πλην όμως όψιμη την κινητοποίηση που επιδεικνύει το Μέγαρο Μαξίμου μέσω της διυπουργικής του περασμένου Σαββάτου.

Η ξεκάθαρη διάθεση της ΝΔ να συμβάλει θετικά στην άρση του αδιεξόδου που έχει διαμορφωθεί στο θέμα του Προσφυγικού και να μην εξαντλήσει την πολιτική της σε μικροκομματικές κινήσεις εντυπωσιασμού, δεν σημαίνει όπως διευκρινίζουν γαλάζια στελέχη ότι δεν θα ασκεί κριτική. «Η κυβέρνηση υποτίμησε ξεκάθαρα τη δραματική διάσταση του Προσφυγικού επί υπουργίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου και ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στην Τουρκία για… τσάι και συμπάθεια» υπογραμμίζει υψηλά ιστάμενο γαλάζιο στέλεχος. Επισημαίνει δε ότι η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στη γειτονική χώρα και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει ασκήσει εκείνες τις πιέσεις προς την Αγκυρα, ώστε να «σφραγίσει» τα σύνορα της.

Στη λεωφόρο Συγγρού παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού στο θέμα, αναμένουν τις πολιτικές πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου, σπεύδουν, πάντως, να υποσημειώσουν ότι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών δεν είναι το «θεσμικό τερέν» για να συζητηθεί το Προσφυγικό.

Η γαλάζια ηγεσία καταλογίζει, πάντως, φτωχά αντανακλαστικά στο ζήτημα του Προσφυγικού και στην πλευρά της ΕΕ. Για αυτό και οι κλιμακούμενες κινήσεις του κ. Μητσοτάκη θα έχουν ως τελικό αποδέκτη κυρίως τους ευρωπαίους εταίρους μας. Μετά την «αυτοψία» που θα κάνει στη Μυτιλήνη την ερχόμενη Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης παραθέτει γεύμα εργασίας στους 28 πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ στην Αθήνα.

Στο περιθώριο, εξάλλου, της Συνόδου του ΕΛΚ, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει ενδιαφέροντα ενσταντανέ με την γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και τους κύριους Μοσκοβισί, Ντολ και Βέμπερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να διευρύνει τις επαφές του και με ηγέτες, που εμπλέκονται άμεσα με το θέμα του Προσφυγικού και δεν ανήκουν στην ΕΕ. Πάντως, πηγές προσκείμενες στην ηγεσία της ΝΔ τονίζουν πως δεν είναι στις προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη να συναντηθεί άμεσα με την τουρκική ηγεσία.

«Κυβερνητική αντιπολίτευση»

Σε πολιτικό επίπεδο και ενώ η συζήτηση περί πρόωρης κάλπης αγγίζει πλέον και τους υπολογισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη ΝΔ προκρίνουν το μοντέλο της «κυβερνητικής αντιπολίτευσης», που θα ξεδιπλώνεται κυρίως, αλλά όχι μόνον στη Βουλή. Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη παραπέμπουν στην πρόσφατη παρουσία Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το Ασφαλιστικό, προϊδεάζοντας ότι η σκληρή – δομική αντιπολίτευση που θα ασκεί εφεξής, θα συνοδεύεται από προγραμματικές προτάσεις. Στόχος να πεισθεί το συντομότερο δυνατόν η πλειοψηφία της κοινής γνώμης ότι η ΝΔ μπορεί άμεσα να κυβερνήσει τερματίζοντας όπως λένε στη λεωφόρο Συγγρού τον θεσμικό, πολιτικό και οικονομικό κατήφορο της χώρας. Απαραίτητη προϋπόθεση -παρατηρούν οι ίδιες πηγές- είναι η συνολική ενεργοποίηση της κομματικής πυραμίδας υπό το νέο οργανόγραμμα, που έχει παρουσιάσει η νέα ηγεσία.