Δύο στα πέντε. Αστέρια. Για τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο. Σύμφωνα, μάλιστα, με την υπηρεσία Google Maps.
Τη γνώμη τους για τις συνθήκες διαβίωσης σε έναν τόπο που κατέληξε να αποτελεί την «ντροπή» της Ευρώπης, κατά το πρόσφατο ρεπορτάζ του γερμανικού Spiegel, εξέφρασαν 37 πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα. Αλλά δεν πρόκειται για ένα καινούργιο φαινόμενο καθώς αρκετοί από τους εκατοντάδες χιλιάδες κατατρεγμένους του κόσμου τούτου που αναζητούν μια καλύτερη ζωή μακριά από την πατρίδα τους, αξιολογούν εδώ και καιρό τις εγκαταστάσεις υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων.
«Χείριστος», αποφάνθηκε ένας άλλος ενώ o Φράνκι Μπονάνο μάλλον ειρωνεύεται δηλώνοντας πως «θα έδινα 10/10 σ’ αυτό το όμορφο ξενοδοχείο» και προσφέροντας γενναιόδωρα πέντε αστέρια. Δίχως τη δική του αξιολόγηση, ο μέσος όρος του Moria Refugee Camp -ενός καταυλισμού όπου επικρατούν, σύμφωνα με την καταγγελία των Γιατρών χωρίς Σύνορα, μεταξύ πολλών άλλων, άθλιες συνθήκες διαβίωσης- θα ήταν ακόμα πιο χαμηλός. «Εάν σκέφτεστε να διακινδυνεύσετε τη ζωή σας στο επικίνδυνο ταξίδι από τη Συρία προς στην Ευρώπη, είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα άλλο μέρος αντί για τη Μόρια», επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το αμερικανικό Quartz. Το Καρά Τεπέ, για παράδειγμα, επίσης στο νησί της Λέσβου, συγκεντρώνει 3,4 αστέρια.
Στο Google Maps υπάρχουν αξιολογήσεις για όλους τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα. Θετική είναι γνώμη και όλων όσοι, κυρίως μέλη της κοινότητας των Γιαζίντι από το Ιράκ, διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας της Πέτρας, στις παρυφές του Ολύμπου. Και στα Βασιλικά, με τους δύο καταυλισμούς να συγκεντρώνουν 4,7 και 4,3 αστέρια αντίστοιχα, την ώρα που το κέντρο φιλοξενίας στη Μήθυμνα της Λέσβου, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δεν ξεπερνά τα τέσσερα. Δύο αστέρια συγκεντρώνει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, στη Χίο, το οποίο ο Ουεσάμ Μχμντ χαρακτηρίζει «απαίσιο, σαν φυλακή». Αλλά εξίσου απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης επικρατούν και στο μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής της Τουρκίας όπως και προσφυγικούς καταυλισμούς της Ιορδανίας.