Ακόμη μεγαλύτερη απορία στους επιστήμονες προκαλούν τα τελευταία στοιχεία για την μετακίνηση του βόρειου μαγνητικού πόλου, η οποία φαίνεται ότι γίνεται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από όσο πιστεύαμε.
Το φαινόμενο της μετακίνησης είναι γενικά γνωστό όπως και ότι ο γεωγραφικός πόλος δεν ταυτίζεται με τον μαγνητικό.
Ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες ο μαγνητικός μετακινείται τόσο γρήγορα, ώστε οι εκτιμήσεις που γίνονταν στο παρελθόν δεν είναι πλέον όσο ακριβείς χρειάζεται για την ναυσιπλοΐα.
Τα τελευταία στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα, δείχνουν ότι ο πόλος βρίσκεται εκεί που θα έπρεπε να είναι σε 10 χρόνια από σήμερα.
Από το 1831, όταν άρχισαν οι μετρήσεις, ο πόλος έχει μετακινηθεί κατά 2.300 χιλιόμετρα, μια απόσταση αντίστοιχη με αυτή μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου.
Τα τελευταία χρόνια η μετακίνηση έχει επιταχυνθεί σημαντικά. Ως το 2000 ήταν περίπου 15 χιλιόμετρα τον χρόνο αλλά πλέον έχει φτάσει τα 55 χιλιόμετρα, περίπου 150 μέτρα την ημέρα!
Ετσι έχει αφήσει πίσω του τον αρκτικό Καναδά και κινείται προς τη Σιβηρία, σημειώνει ο Guardian.
Ο νότιος μαγνητικός πόλος κινείται και αυτός αλλά πιο αργά.
Στην εποχή του GPS, η χρήση του μαγνητικού πόλου έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, αλλά πάντα έχει την αξία της ως εναλλακτικό σύστημα εντοπισμού της θέσης για αεροσκάφη και πλοία, στρατιωτικά και εμπορικά.
Αυτό που προκαλεί το φαινόμενο βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα κάτω από τα πόδια μας και έχει να κάνει με τις κινήσεις του μάγματος στο εξωτερικό τμήμα του πυρήνα της Γης. Το λιωμένο υλικό από σίδηρο και νικέλιο κινείται συνεχώς και παράγει ηλεκτρικό και μαγνητικό πεδίο, όπως ένα δυναμό.
Γνωρίζουμε ακόμη ότι το μαγνητικό πεδίο θα αναστραφεί και οι πόλοι θα αλλάξουν θέση, σαν να στρίβουμε ένα μαγνήτη. Αυτό συνέβη πριν από 780.000 χρόνια και μάλλον θα συμβεί ξανά σύντομα, η διαδικασία όμως της αναστροφής θα χρειαστεί πάνω από 1.000 χρόνια.