Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για την υπόθεση της ανείπωτης τραγωδίας με τους θανάτους τριών κοριτσιών της ίδιας οικογένειας, μέσα σε διάστημα τριών ετών, στην Πάτρα.
Στο πλαίσιο της επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διετάχθη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν οι γονείς των τριών κοριτσιών, οι ιατροδικαστές που συνέταξαν τις εκθέσεις για τους «μυστηριώδεις» θανάτους και οι γιατροί των παιδιών.
Από εισαγγελική πηγή έγινε γνωστό ότι μετά τη λεπτομερή ανάγνωση των δημοσιευμάτων, εκφράσθηκε απορία για το μυστήριο που καλύπτει τους τρεις αιφνίδιους θανάτους της 7 μηνών Ιριδας, της 3,5 ετών Μαλένας και πρόσφατα της 9χρονης Τζωρτζίνας.
«Με τον κοινό νου φαντάζει ακατανόητο, όχι σε μια περίπτωση, αλλά σε τρεις, που έπληξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο την ίδια οικογένεια, να μην υπάρχουν επαρκείς απαντήσεις», σχολίασε εισαγγελική πηγή στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Λόγω της λεπτότητας και σοβαρότητας του θέματος, η παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έχει τύχει συνδρομής απ’ όλες τις εισαγγελικές βαθμίδες, αφού οι μυστηριώδεις θάνατοι έχουν απασχολήσει τους πάντες σε δικαστικό, επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο.
«Εν έτει 2022, η ιατρική επιστήμη πλήττεται όταν ασαφώς και με ελλιπείς εξηγήσεις τρία παιδάκια βρίσκονται στον τάφο», ήταν το δεύτερο σχόλιο της εισαγγελικής πηγής στην «Πελοπόννησο» μετά την εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Σημειώνεται ότι ο πατέρας της χαροκαμένης οικογένειας, Μάνος Δασκαλάκης, μόλις έφυγε από τη ζωή το δεύτερο παιδί τους, είχε απευθυνθεί στην Εισαγγελία, ζητώντας διερεύνηση των αιτιών του θανάτου, ενώ ταυτόχρονα είχε στραφεί κατά του παθολογοανατόμου, θεωρώντας ότι το συμπέρασμά του ήταν ασαφές και λανθασμένο (ως αιτία θανάτου αναφερόταν «ηπατική ανεπάρκεια»).
«Τον Μάρτιο του 2019 η κόρη μας διαγνώσθηκε με λεμφαδενίτιδα τραχήλου δεξιάς γνάθου. Η παιδίατρος μας παρέπεμψε για περαιτέρω έλεγχο, γιατί υποψιαζόταν λευχαιμία. Στην Αθήνα μας ανακοίνωσαν ότι το παιδί έχει λευχαιμία και έπρεπε να νοσηλευτεί σε ογκολογική κλινική», περιέγραψε σε δηλώσεις του στο Mega, ο πατέρας της Μαλένας.
Η μικρή Μαλένα πέρασε τις πρώτες ημέρες στο ογκολογικό νοσοκομείο, χωρίς τίποτα να δείχνει ότι ήταν άρρωστη. Η κλινική εικόνα της περιγραφόταν «άριστη» από τους γιατρούς, ενώ οι γονείς της έβλεπαν την κορούλα τους να παίζει, να τρώει και να είναι χαρούμενη.
«Την 8η ημέρα έγινε η χημειοθεραπεία. Το παιδί, όλες αυτές τις μέρες της νοσηλείας, είχε μια άψογη εικόνα. Επαιζε στον παιδότοπο, πήγαινε «σχολείο» μέσα στην κλινική, έκανε όλες τις δραστηριότητες με τους εθελοντές και προς απορία όλων, ήταν το μοναδικό παιδί που έτρωγε και έπαιζε με τέτοια διάθεση», διηγήθηκε ο πατέρας του.
Μετά τη χημειοθεραπεία της, οι γιατροί ενημέρωσαν του γονείς ότι το 3,5 ετών κοριτσάκι ανταποκρίθηκε στη θεραπεία και τα βάσανά τους τελείωσαν, μέχρι που όλα άλλαξαν ξαφνικά, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.
«Την 9η ημέρα πάλι ξύπνησε και όλα ήταν φυσιολογικά. Μας έλεγαν ότι η θεραπεία της θα είχε 99,99% αποτέλεσμα και η νόσος δεν θα εμφανιζόταν ποτέ ξανά. Στις 15:30 το μεσημέρι αποχώρησα για λίγο από το ίδρυμα και παρέμεινε δίπλα της η μητέρα της. Περίπου στις 16:40 με κάλεσε η σύζυγός μου έντρομη και με ενημέρωσε ότι το παιδί δεν ήταν καλά. Αμέσως ξεκίνησα για το νοσοκομείο και έφθασα σε 14 λεπτά».
Από τη μία στιγμή στην άλλη, σύμφωνα με όσα περιγράφουν οι γονείς, η κλινική εικόνα της Μαλένας άλλαξε ριζικά.
«Εκείνο το μεσημέρι, έφυγε ο σύζυγός μου κι έμεινα εγώ δίπλα της και κοιμήθηκα μαζί της. Μετά από μια ώρα ξυπνήσαμε με τη μικρούλα γιατί μπήκε στο δωμάτιο η νοσηλεύτρια και της έδωσε ένα φάρμακο για το στομάχι της. Μετά από 10 λεπτά, στις 16:40, το παιδί τινάχτηκε, έβγαλε ένα βρόγχο και έμεινε με τα μάτια της μισάνοιχτα. Της μίλησα, της φώναξα, “Μαλένα, Μαλένα”, πήρα από τα χεράκια της τα πανάκια που είχε ως συνήθεια να κρατά στον ύπνο της και έτρεξα στο δωμάτιο των νοσηλευτών», είπε η μητέρα του κοριτσιού που έσβηνε καθώς περνούσαν τα λεπτά.
«Το παιδί είχε γυρίσει σε πλάγια θέση, είχε ξαναπάρει το πανάκι της στα χέρια της και τα χείλη της ήταν μπλε. Η γιατρός κοιτούσε τη Μαλένα με απορία και αδράνεια, με αποτέλεσμα να της πιάσω το μπράτσο και να της πω, “Τι θα κάνεις; Θα ενεργοποιηθείς; Το παιδί πεθαίνει, δεν το βλέπεις;”. Δεν έγινε άμεσα ΚΑΡΠΑ, ούτε ανάνηψη. Κάλεσαν τη ΜΕΘ του Αγλαΐα Κυριακού για να πάρουν οδηγίες», υποστήριξε η μητέρα του.
Οι γιατροί δεν κατάφεραν να επαναφέρουν τη μικρή Μαλένα. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο θάνατος του κοριτσιού οφειλόταν σε ανακοπή καρδιάς, με αδιευκρίνιστα αίτια.
«Μετά από 10 λεπτά, έφτασαν οι γιατροί της ΜΕΘ και με έβγαλαν από το δωμάτιο. Μέχρι να έρθουν οι γιατροί, ήδη είχαν καταφθάσει ο σύζυγος και οι συγγενείς μας. Μετά από 20 λεπτά βγήκε ο γιατρός της ΜΕΘ και μας ανακοίνωσε ότι το παιδί δεν δείχνει σημάδια επαναφοράς και ότι θα προσπαθήσει άλλα 25 λεπτά, όπως και έκανε. Στις 18:05 μας ανακοίνωσε τον θάνατό της», δήλωσε η μητέρα.
Επειτα από 3 μήνες η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι ο θάνατος της μικρής οφειλόταν σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα, με τους γονείς να κάνουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου, θεωρώντας ότι δεν πήραν ικανοποιητικές απαντήσεις για τα αίτια θανάτου του παιδιού τους.
Σε ανακοίνωσή ο δικηγόρος των γονέων αναφέρει τα ακόλουθα σε σχεση με την εν εξελίξει έρευνα:
«Η αιτία θανάτου της μικρής Μαλένας το έτος 2019 σε ηλικία 3,5 ετών ήταν αρχικώς η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ενώ ακολούθως ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα. Για τη διερεύνηση του θανάτου της Μαλένας, οι γονείς έχουν υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση ερευνάται ποινικά.
»Η αιτία θανάτου της μικρής Ίριδας το έτος 2021 σε ηλικία 6 μηνών, σύμφωνα με τις αρχικές ιατρικές πιστοποιήσεις ήταν ομοίως η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ακολούθως όμως και μετά από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από εκ γενετής -σπανιότατα- παθολογικά αίτια (αγενεσία φλεβόκομβου). Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα τους ανέφεραν οι ιατροί που εξέτασαν το βρέφος, με το σπάνιο αυτό παθολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε δεν θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο από 15 έτη.
»Η αιτία του πρόσφατου θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας σε ηλικία 9 ετών είναι προς το παρόν (ομοίως) η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, καθόσον εκκρεμούν τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων. Αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία ενδεχομένως θα ’’ρίξουν φως’’ στα αίτια θανάτου της», επισήμανε σχετικά με τον τρίτο θάνατο που σόκαρε το πανελλήνιο.
»Οι γονείς με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκαν σήμερα δι’ εμού ότι ήδη από εχθές (9-2-2022) η κ.κ. Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών παρήγγειλε προς την Υπ/δνση Ασφαλείας Πατρών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια θανάτου της.
»Τελειώνοντας, οι γονείς απευθύνουν ευγενική έκκληση να σταματήσει εφεξής η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών και ανακριβειών σχετικά με την υπόθεση, οι οποίες ουδέν εισφέρουν σε ένα τόσο ευαίσθητο και τραγικό θέμα, όπως και η -εν μέσω του βαρέως πένθους τους- συνεχής ενόχληση τόσο των ιδίων, όσο και λοιπών μελών των οικογενειών τους σχετικά με απόσπαση πληροφοριών για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ευχαριστούν εκ των προτέρων για την κατανόηση».