Εβδομάδες και μήνες πολιτικών διεργασιών έφεραν ξανά την Ισπανία μπροστά στις κάλπες, με την ελπίδα (αλλά όχι τη βεβαιότητα) ότι η χώρα θα αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση.
Μετά την απόφαση του βασιλιά Φίλιππου να μην δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κανένα άλλον υποψήφιο, έπειτα και από την άρνηση όλων των άλλων κομμάτων να στηρίξουν τον ηγέτη των Σοσιαλιστών (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ για την πρωθυπουργία, προκηρύχθηκαν εκλογές.
Εκτός απροόπτου, η Βουλή θα διαλυθεί την προσεχή Δευτέρα και οι κάλπες θα στηθούν στις 10 Νοεμβρίου.
Η απόφαση για την προκήρυξη εκλογών ελήφθη μετά τις διήμερες διαβουλεύσεις που είχε ο βασιλιάς με τους ηγέτες όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.
Πρακτικά, η άρνηση των κεντροδεξιών Ciudadanos να συμμαχήσουν με τους Σοσιαλιστές αλλά και το βέτο του PSOE να συμμαχήσει με τους Podemos έφεραν την πρόωρη αναμέτρηση, σημειώνει ο Guardian. Ευθύνες σε αυτές τις παρατάξεις επέρριψε στις δηλώσεις του και ο Σάντσεθ.
Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, είτε έκανε λόγο για «ιστορικό λάθος» του πρωθυπουργού, όπως είπε το Podemos, είτε τον κατηγόρησε ότι εξαρχής είχε κατά νου τις εκλογές, όπως δήλωσε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος.
Ο Σάντσεθ είχε κερδίσει τις εκλογές του Απριλίου, χωρίς όμως να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και δεν κατάφερε να πείσει τα άλλα κόμματα, όπως του Podemos με τους οποίους είχε εκτενείς συζητήσεις για τη δημιουργία συμμαχίας.
Μετά την πρώτη αποτυχία του Σάντσεθ να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης τον Ιούλιο, καθώς δεν κατάφερε να συμφωνήσει με το αριστερό Podemos, ο χρόνος κυλούσε αντίστροφα. Η καταληκτική ημερομηνία ήταν η 23η Σεπτεμβρίου, οπότε, εφόσον δεν βρισκόταν λύση, το Κοινοβούλιο θα διαλυόταν και η χώρα θα όδευε ξανά σε εκλογές.
Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν πρώτους τους Σοσιαλιστές και πάλι χωρίς αυτοδυναμία. Το Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να ενισχυθεί, αλλά οι Ciudadanos θα χάσουν γύρω στις 20 έδρες.
Η αναμέτρηση του Νοεμβρίου θα είναι η τέταρτη μέσα σε πέντε χρόνια.