Ο ελληνικής καταγωγής Τζέιμι Ντάιμοντ, πανίσχυρος επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας J. P. Morgan | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Προς διάλυση ο «αρραβώνας» JP Morgan – Viva Wallet

Εννέα μήνες μετά την ανακοίνωση εξαγοράς του πρώτου ελληνικού «μονόκερου» από τον αμερικανικό κολοσσό, το deal οδεύει σε ναυάγιο για λόγους «αποτίμησης». Πάντως οι Αμερικανοί δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα και προχωρούν στο plan B, δημιουργώντας «κόμβο» έρευνας και τεχνολογίας
Ζώης Τσώλης

«Η JP Morgan ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συμφωνήσει με τη Viva Wallet και τους υφιστάμενους μετόχους της να αποκτήσει πακέτο μετοχών περίπου 49%, με τη συμφωνία να υπόκειται σε εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές Αρχές»: χάρη σε αυτή τη λιτή ανακοίνωση, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, όλοι πίστεψαν ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο στην Ελλάδα με την έλευση της JP Morgan, του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού, που επέλεξε να αποκτήσει μια ελληνική εταιρεία η οποία αναδύθηκε στο fintech, με παρουσία σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

Ετσι, η Viva Wallet είχε γίνει ο πρώτος «μονόκερος» της ελληνικής αγοράς, καθώς, σύμφωνα με το due diligence και την αποτίμηση, που δεν ανακοινώθηκαν ποτέ επίσημα, η συνολική αξία της έφτανε (τότε) στα 2,05 δισ. δολάρια.

Κι όμως, εννέα μήνες μετά και παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές είχαν εξασφαλίσει την έγκριση των εποπτικών αρχών (της Τραπέζης της Ελλάδος και του SSM), η συμφωνία αυτή δεν ολοκληρώθηκε. Και όπως όλα δείχνουν, είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί επίσημα από τη  JP Morgan η διάλυση του… αρραβώνα.

Πρωταγωνιστές σε αυτό το deal που δεν έμελλε να γίνει είναι ο εκ των ιδρυτών της Viva Wallet Χάρης Καρώνης, ο πανίσχυρος επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας, ο ελληνικής καταγωγής Τζέιμι Ντάιμοντ, ο οποίος μάλιστα επισκέφθηκε την Ελλάδα δίνοντας ψήφο «επενδυτικής εμπιστοσύνης» στη χώρα καταγωγής του, και φυσικά… το χρήμα.

Ολοι γνωρίζουν ότι μετά τις πρώτες πανηγυρικές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συμφωνία, στους μετόχους της Viva υπήρξαν δεύτερες σκέψεις για το ύψος της αποτίμησης, όπως και στον κ. Καρώνη, ο οποίος ζήτησε, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο, με κάθε τρόπο την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, με το επιχείρημα ότι τα δεδομένα και το τίμημα άλλαξαν. Ενδεχομένως και οι σχέσεις μεταξύ των μετόχων…

Ομως, όπως διαμηνύεται από την άλλη πλευρά, αυτή της αμερικανικής τράπεζας, «κανείς δεν μπορεί να παίξει με την J.P. Morgan» και είναι πλέον θέμα χρόνου να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες αθέτησης της αρχικής συμφωνίας.

Για την ιστορία, η διαπραγμάτευση για την πώληση του 48% -49% της εταιρείας από τους μετόχους μειοψηφίας της διήρκεσε εννέα μήνες.

Πωλητές θα ήταν το Family Office της οικογένειας Λάτση, που είχε ποσοστό γύρω στο 13%, η Deca, με ποσοστό  10% –με την οποία η πλευρά Καρώνη είχε πάρει αποστάσεις– και το venture capital Hedosophia, με έδρα στο Λονδίνο, που κατείχε ποσοστό πάνω από  24%.

Οι ιδρυτές και μεγαλομέτοχοί της, Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας, θα διατηρούσαν τον έλεγχο και τη διοίκηση της εταιρείας, αφού άλλωστε κατέχουν αθροιστικά ποσοστό πάνω από 51,5%.

Το κέρδος είναι προφανές από τη «συμβολαιοποίηση» του τεράστιου τιμήματος για την εταιρεία τους, που θα επιτυγχανόταν μόνο μέσω της πώλησης

Πόσο αξίζει η εταιρεία

Το βασικό εμπόδιο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, είναι η απάντηση στο ερώτημα «πόσο αξίζει η εταιρεία;». Το ύψος της αποτίμησης, αρχικά είχε προσδιοριστεί στα 2,05 δισ. δολάρια, αλλά πλέον οι βασικοί μέτοχοι έχουν διαφορετική άποψη. Και ζητούν επαναδιαπραγμάτευση…

Ο Ομιλος της Viva είχε το 2021 έσοδα 82 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια από τα 44,2 εκατ. ευρώ του 2020, αλλά, όπως σημειώνουν αυτοί που γνωρίζουν, αυτό που έχει σημασία στον κόσμο των fintech εταιρειών και της νέας οικονομίας, είναι οι προοπτικές.

Η J.P. Morgan επιμένει… ελληνικά

Παρά ταύτα και τη διαφαινόμενη διάλυση της συμφωνίας, η αμερικανική τράπεζα επιμένει στο επενδυτικό πλάνο της για την Ελλάδα. Και σε αυτό, τον πρώτο λόγο έχει ο Τζέιμι Ντάιμοντ, ο οποίος στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Καθημερινή» με αφορμή την επένδυση στη Viva, είχε τότε δηλώσει:

«Για την Ελλάδα έχουμε και άλλα σχέδια. Θα δημιουργήσουμε έναν “κόμβο” για έρευνα και τεχνολογία. Βλέπετε, αυτό είναι κάτι που άλλαξε, και με την Covid, κάθε χώρα που έχει ταλαντούχους, μορφωμένους, δημιουργικούς ανθρώπους μπορεί να κτίσει επιχειρήσεις που δεν χρειάζεται να είναι στις ΗΠΑ. Μπορεί να είναι μακριά, εδώ ας πούμε. Αυτό πρέπει να το έχει κατά νου κάθε χώρα».