Πτώση σημείωσαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τις ενδείξεις ότι η Ρωσία θα αυξήσει τις εξαγωγές της τον Νοέμβριο.
Η Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει γεμίσει τις δεξαμενές αποθεμάτων της στη Ρωσία, δύο ημέρες μετά την εντολή Πούτιν να εξάγει μεγαλύτερες ποσότητες στην Ευρώπη.
Η τιμή του αερίου στην Ολλανδία έπεσε έως και 40% σε σχέση με το ρεκόρ που είχε καταγραφεί στις αρχές του μήνα και στη Βρετανία έως 20%.
Βέβαια, όπως σημειώνουν οι Financial Times, οι τιμές παραμένουν τρεις φορές υψηλότερα από ό,τι στις αρχές του χρόνου, όμως η ανακοίνωση των Ρώσων έδωσε ελπίδες για αποκλιμάκωση της κρίσης και επιστροφή των τιμών στα κανονικά επίπεδα, στο πρώτο τρίμηνο του 2022.
Η αποκλιμάκωση της τιμής του αερίου αρχίζει ήδη να περνά και στις τιμές χονδρικής του ρεύματος.
Η Gazprom θα ξεκινήσει τις πρόσθετες παροχές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στις 8 Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, σε κυβερνητική συνεδρίαση που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή στον Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής της Gazprom, να προχωρήσει στην παροχή μεγαλύτερων ποσοτήτων αερίου στην Ευρώπη, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η αναπλήρωση των αποθεμάτων της Ρωσίας. Ο Μίλερ δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της αναπλήρωσης των ρωσικών αποθεμάτων θα έχει ολοκληρωθεί την 1η Νοεμβρίου και από τις 8 Νοεμβρίου η Gazprom θα είναι σε θέση να αυξήσει την παροχή στην Ευρώπη.
Νωρίτερα, ο Πούτιν είχε συνδέσει την αύξηση της παροχής αερίου με την αδειοδότηση του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2, όμως αυτή τη φορά δεν έθεσε όρους ή προϋποθέσεις.
Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα αποθέματα αερίου των ευρωπαϊκών χωρών θα παραμείνουν χαμηλά για ένα διάστημα, και αν ο χειμώνας είναι έστω και λίγο πιο βαρύς από το συνηθισμένο, ενδέχεται να υπάρξουν ελλείψεις για λίγο καιρό.
Συνεχίζεται η κόντρα Ρωσίας – Μολδαβίας
Η Ρωσία πάντως, εξακολουθεί να εκβιάζει τη Μολδαβία τριπλασιάζοντας την τιμή του αερίου που της παρέχει.
Η Ρωσία απειλεί ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη χώρα εξαιτίας της διαμάχης για τις οφειλές του Κισινάου προς τη Μόσχα, αλλά και λόγω της αυξημένης τιμής που ζητεί η Μόσχα προκειμένου να υπογράψει νέο συμβόλαιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή, η Ουκρανία πούλησε για πρώτη φορά φυσικό αέριο για εμπορική χρήση στη Μολδαβία.
Η ΕΕ και σύμμαχοι της φιλοδυτικής κυβέρνησης της Μολδαβίας έχουν χαρακτηρίσει εκβιαστική τη στάση της Ρωσίας.