Τι έβγαλε το μίτινγκ Εμανουέλ Μακρόν – Σεμπάστιαν Κουρτς της περασμένης Τρίτης στο Παρίσι στο οποίο συμμετείχε εξ αποστάσεως και η Ανγκελα Μέρκελ; Την είδηση ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών, στο δικό τους μίτινγκ της προσεχούς Παρασκευής, θα συζητήσουν επί της κοινής δήλωσης που συνέταξαν οι παραπάνω ηγέτες για λογαριασμό των χωρών τους και η οποία αφορά την τρομοκρατία. Δηλαδή το πολιτικό Ισλάμ (προς το παρόν).
Ο γάλλος πρόεδρος, ο αυστριακός καγκελάριος και η γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησαν σε ένα «σχέδιο», όπως έγραψε ο Guardian, που αναγκαστικώς σχετίζεται και με τους μετανάστες στην Ευρώπη, αφού οι περισσότεροι εξ αυτών, είτε εισέρχονται νομίμως είτε παρανόμως, είναι μουσουλμανικού θρησκεύματος.
Το εν λόγω «σχέδιο» προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση να υιοθετήσει δικλίδες ασφαλείας για να καταπολεμηθεί η ισλαμιστική τρομοκρατία. Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται η αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν, η υποχρεωτική εκμάθηση από πλευράς μεταναστών της γλώσσας που ομιλείται στη χώρα προορισμού τους, ο στοχευμένος έλεγχος ηλεκτρονικών μηνυμάτων και ιστοσελίδων «μίσους», κ.ά.
Αφορμή για όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν οι πρόσφατες επιθέσεις τζιχαντιστών στη Γαλλία, με τα αποτρόπαια αποτελέσματα στο Παρίσι και στη Νίκαια (φόνοι, αποκεφαλισμοί, κ.λπ.), αλλά και το φονικό σεργιάνι που έκανε ο νεαρός Σκοπιανός οπαδός του Ισλαμικού Κράτους στη νυχτερινή Βιέννη την παραμονή τού εκεί lockdown. Εξάλλου η ίδια η συνάντηση Μακρόν – Κουρτς στα Ηλύσια έγινε εξαιτίας αυτών των επιθέσεων.
Η Repubblica γράφει ότι ο Μακρόν δήλωσε στον φιλοξενούμενό του πως «χρειαζόμαστε μια γρήγορη και συντονισμένη απάντηση» και ότι ο Κουρτς, συμμεριζόμενος την άποψη του συνομιλητή του, απάντησε πως «η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα». Στο «γεύμα εργασίας» κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν αυτά έλαβε μέρος και η Μέρκελ με ψηφιακό τρόπο, όπως και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ ΛάιενΦον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
- Η εξαιρετικά σημαντική αλλά κρυμμένη είδηση βρίσκεται στην πληροφορία που παραθέτουν οι Ιταλοί και αφορά συμμετοχή και του συντηρητικού ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στη διαδικτυακή σύσκεψη. Ποια είναι αυτή; Οτι ο Ρούτε δεν συνυπέγραψε το τριμερές «σχέδιο» (των Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστρίας). Αρα δεν συμφωνεί με τα προτεινόμενα.
Επίσης:
- Οι χώρες εισόδου των μουσουλμάνων μεταναστών, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, κρίθηκε ότι σε πρώτη φάση εξαιρούνται από αυτές τις ζυμώσεις των χωρών που «επλήγησαν από την τρομοκρατία» γράφει το ιταλικό Μέσο, επικαλούμενο πηγές από το ιταλικό πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Το πλέον ουσιώδες ζήτημα, το οποίο σαφέστατα αφορά κυρίως τις χώρες εισόδου των μεταναστών, δεν είναι άλλο από τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Μακρόν μίλησε στους υπολοίπους του μίτινγκ για την «ανάγκη μεταρρύθμισης της Σένγκεν». Οπως είπε, «πρέπει να εξετάσουμε τη σχέση που έχει η μετανάστευση με την τρομοκρατία». Η Μέρκελ, μάλλον επαυξάνοντας, και σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις που έχει εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν, δήλωσε ότι ναι, «μιλάμε για προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης και όχι για θέσπιση εσωτερικών ελέγχων».
- Η Repubblica σχολιάζει ότι στόχος των Ευρωπαίων είναι μια μεταρρύθμιση που θα αποβλέπει στον αυστηρότερο διαχωρισμό των χαρακτηριζομένων σαν πρόσφυγες από τη μάζα των μεταναστών.
Οι τρεις ευρωπαίοι πολιτικοί που συμμετείχαν στο μίτινγκ και προσυπέγραψαν το «σχέδιο» μιλούν και για «ανάγκη καταπολέμησης της ιδεολογίας που τροφοδοτεί την ισλαμική τρομοκρατία» παρατηρούν οι Ιταλοί. «Οι οργανισμοί που υποστηρίζουν περιεχόμενο εχθρικό προς την ένταξη», τονίζεται στο κείμενό τους, «θα αποκλείονται από δημόσια κονδύλια». Η «επιμόρφωση των ιμάμηδων» είναι άλλη μία ιδέα (γερμανική) του «σχεδίου».
Μέρκελ: «Δεν πολεμάμε το Ισλάμ»
Η καγκελάριος της Γερμανίας, χώρας που αυτόν τον καιρό ασκεί την προεδρία στην ΕΕ, φέρεται να έχει πει στο μίτινγκ ότι «δεν πρόκειται για πόλεμο μεταξύ του χριστιανισμού και του μωαμεθανισμού, αλλά εναντίον των δυνάμεων που θέτουν σε κίνδυνο το δημοκρατικό μοντέλο της Ευρώπης». Αυτή η τελευταία επεξήγηση μπορεί να ερμηνευτεί και σαν κήρυξη πολέμου εναντίον όσων αμφισβητούν την Ενωση πολιτικά και εκκινώντας από πολιτική (μη ισλαμική, και γενικότερα μη θρησκευτική) βάση.
Υπάρχουν και αντιρρήσεις
Το βρετανικό Μέσο, από πλευράς του, επιμένει στις αντιρρήσεις επί του τριμερούς «σχεδίου». Δεν διαφώνησε μόνο ο Ρούτε με τους τρεις, αλλά διαφωνεί και το πολιτικό προσωπικό της Σουηδίας και του Λουξεμβούργου, λέει, όπως και ευρωπαίοι διπλωμάτες (που όμως, δεν κατονομάζονται από τον Guardian).
«Το να ξεχωρίζεις κάποια θρησκεία ή κάποια ομάδα δεν είναι ποτέ η απάντηση στον βίαιο εξτρεμισμό» δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της Ενωσης στο βρετανικό Μέσο. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ενστερνισμός των θεμελιωδών αξιών δεν είναι μόνο υποχρέωση των μεταναστών ή των μουσουλμανικών κοινοτήτων αλλά και όλων ημών. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην ακυρώσουμε τα επιτεύγματά μας».
Εκτιμάται από τους διπλωματικούς κύκλους ότι ο Μακρόν θα επανέλθει γρήγορα, αν το «σχέδιό» του δεν περπατήσει την προσεχή Παρασκευή. Μάλλον θα το επαναπροωθήσει για έγκριση στην επομένη ευρωπαϊκή συνάντηση κορυφής (των 27 αρχηγών των κρατών και κυβερνήσεων), από την οποία απέχουμε μόλις δύο εβδομάδες.