Στην καθιερωμένη πια πρακτική –πριν από κάθε σημαντικό ελληνοτουρκικό ραντεβού– των εκατέρωθεν συνεντεύξεων σε Μέσα της Τουρκίας και της Ελλάδας, αντίστοιχα, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, αφού αναγνωρίζουν το θετικό μομέντουμ που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών κατά την τρέχουσα συγκυρία, μιλούν για τη βάση διαλόγου που θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» την πρόοδο των συνομιλιών, αλλά και για τις προσδοκίες-επιδιώξεις κάθε πλευράς.
Το μήνυμα που στέλνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην τουρκική κοινή γνώμη μέσω της Hurriyet, σαφές:
«Η επίλυση της διαφοράς της υφαλοκρηπίδας θα είναι καθοριστική για την αποτροπή εντάσεων», υπογραμμίζει, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μπορούμε να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση με συντονισμένο τρόπο, με αμοιβαία εποικοδομητική κατανόηση, για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)».
«Πιστεύω βαθιά ότι η οριστική λύση του ζητήματος θα είναι καθοριστική για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και την αποτροπή πιθανών εντάσεων», τονίζει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και για ακόμη μία φορά επαναλαμβάνει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι η μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που μπορεί να τεθεί σε διεθνή δικαιοδοσία.
Αυτή, σημειώνει ο κ. Γεραπετρίτης, δεν είναι μόνο η θέση μας, αλλά αποτελεί πρόβλεψη και του διεθνούς Δικαίου που «απαιτεί ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με αμοιβαίες ή παρακείμενες ακτές να πραγματοποιείται με συμφωνία βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και ότι, εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, τα ενδιαφερόμενα κράτη μπορούν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με βάση το Ναυτικό Δίκαιο».
Αντίστοιχα και για το θέμα με τα θαλάσσια πάρκα που προκάλεσε αντιδράσεις στην Τουρκία, με εκτενή δημοσιεύματα και ρεπορτάζ στον τουρκικό Τύπο, ο υπουργός Εξωτερικών μιλά για δυσανάλογη αντίδραση:
«Εάν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να δηλώσω ότι πιστεύω ότι η αντίδραση που παρουσιάζεται σε αυτό το θέμα είναι δυσανάλογη», αναφέρει, διαβεβαιώνοντας ότι «η ελληνική πλευρά, όπως πάντα, είναι ανοιχτή και ειλικρινής και δεν έχει καμία πρόθεση να παραπλανήσει».
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει, «δύο θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος, τα όρια των οποίων καθορίζονται με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια, δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα άλλων κρατών. Αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να ενώσουν τους ανθρώπους μας, ειδικά σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε και οι δύο τις ίδιες προκλήσεις» και κλείνει με ένα ακόμη σαφές μήνυμα με αποδέκτη την Αγκυρα: «Ο σχεδιασμός του θαλάσσιου χώρου στο Αιγαίο αποτελεί υποχρέωση βάσει της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι ένα θέμα που η Τουρκία πρέπει επίσης να λάβει υπόψη στην ευρωπαϊκή διαδρομή της».
Στην άλλη πλευρά, στη δική του συνέντευξη, στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία των συνομιλίων, για να ρίξει στη συνέχεια στο τραπέζι το χαρτί της «ολιστικής προσέγγισης» – όρο που είχε άλλωστε χρησιμοποιήσει πρόσφατα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Αν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ολοκληρωμένες λύσεις ως αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου, θα προσφύγουμε στη διεθνή δικαιοδοσία με μια ολιστική προσέγγιση. Σε κάθε περίπτωση, με τον Γιώργο θέσαμε τα θεμέλια του σημερινού διαλόγου μας, κάνοντας μια μακρά συζήτηση», αναφέρει, τονίζοντας ότι για να συμβεί αυτό, είναι απαραίτητο να αρθούν οι επιφυλάξεις και τα εμπόδια και, κυρίως, «να απαλλαγούμε από αβάσιμους φόβους».
«Θα έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στις διμερείς σχέσεις αν ξεκινήσουμε τη συζήτηση σκεπτόμενοι ότι και η άλλη πλευρά έχει δικαιώματα και προτεραιότητες», διαμηνύει ο κ. Φιντάν, μήνυμα που συνοδεύεται με την επισήμανση ότι από αυτή την προσέγγιση ενοχλούνται όσοι αντλούν κέρδη από την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αναφορικά με το ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων σημείωσε ότι από την πρώτη ημέρα που τέθηκε στην ημερήσια διάταξη, η Τουρκία είναι ανοικτή σε συνεργασία για αυτό το θέμα στο Αιγαίο, ενώ για το Κυπριακό, επανέλαβε τη πάγια τα τελευταία χρόνια –και ανεδαφική, εκτός κάθε έννοιας διεθνούς Δικαίου– τουρκική θέση περί δύο κρατών:
Σύμφωνα με αυτή, υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο που μπορούν να ζήσουν δίπλα δίπλα με συνεργασία ως γείτονες, αλλά και ένα νέο πνεύμα στο νησί που θα καταστήσει εφικτό τον πλούτο, την ασφάλεια, την ελευθερία και την κυριαρχία τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.
Τέλος, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει σημαντικό να «διατηρήσουμε λειτουργικούς τους διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα» και στον τομέα της Μετανάστευσης.