Κάθε χρόνο τέτοια εποχή κάνουμε… ασκήσεις επί χάρτου: ποιες ελληνικές ομάδες θα περάσουν, ποιες όχι, ποιες ίσως. Στο ποδόσφαιρο, όμως, η πραγματική ζωή είναι το χορτάρι. Εκεί δικαιώνονται τα φαβορί, εκεί μπορεί -αντιθέτως- να γίνει… «της Γκαμπάλα» ή «της Μακάμπι». Οι προβλέψεις είναι, απλώς, μια προσομοίωση – ας μην το ξεχνάμε.
Μια πρώτη εκτίμηση της κλήρωσης του Champions και του Europa League, είναι ότι δύο στις πέντε ομάδες μας -ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός- θα προκριθούν, εύκολα ή δύσκολα. Αν υπάρξει και τρίτη, αυτή μάλλον θα είναι ο ΠΑΟΚ. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, η ΑΕΚ έχει λιγότερες πιθανότητες, ενώ ο ΠΑΣ Γιάννενα σχεδόν μηδενικές. Το «τρεις στους πέντε» είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο.
Για τον Ολυμπιακό, η κλήρωση είναι εύκολη, όμως όχι καλή. Είναι εύκολη, επειδή ανάμεσα στις πιθανές αντιπάλους του ήταν και η Ρόζενμποργκ. Η Χάποελ Μπέερ Σεβά και η Σέριφ Τίρασπολ είναι κατώτερες. Δεν είναι καλή, γιατί θα παίξει -μάλλον- με τη Χάποελ και έχει πικρή πείρα από τις αναμετρήσεις του με ομάδες από το Ισραήλ. Εχει αποκλειστεί δυο φορές, μια από τη Μακάμπι Χάϊφα του Γιακούμπου Αγιεκμπένι το 2002, κι άλλη μια από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ το 2010. Φαβορί ήταν και τότε.
Επιπλέον τον Ολυμπιακό τον περιμένει απίστευτη ταλαιπωρία στη ρεβάνς του Ισραήλ. Το Μπέερ Σεβά -στα εβραϊκά μεταφράζεται ως «Η πόλη των επτά καλών»- βρίσκεται κοντά στην έρημο του Νεγκέβ, προς την Παλαιστίνη, και οι θερμοκρασίες εκεί -στις αρχές Αυγούστου- είναι γύρω στους 45 βαθμούς Κελσίου.
Αν και πρόκειται για την εν ενεργεία Πρωταθλήτρια Ισραήλ, το πιο πιθανό είναι να έχετε ακούσει το όνομά της Χάποελ Μπέερ Σεβά πολύ παλιά, με αφορμή τον Γιόσι Μπεναγιούν, τον παλαιό αστέρα της Λίβερπουλ που άρχισε εκεί την καριέρα του. Δεν είναι από τις υπερδυνάμεις της χώρας κι εφέτος ζει τις καλύτερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, αφού κατέκτησε το Πρωτάθλημα έπειτα από 40 χρόνια. Κατά μια έννοια είναι η… Λέστερ του Ισραήλ.
Το καλύτερο, το άφησα για το τέλος. Ιδιοκτήτης της ομάδας είναι μια γυναίκα: η 40χρονη Αλόνα Μπαρκάτ. Οχι μια οποιαδήποτε γυναίκα. Μια εξαιρετικά δραστήρια και επιτυχημένη επιχειρηματίας, σύζυγος του μεγιστάνα Ελι Μπαρκάτ και νύφη του δημάρχου της Ιερουσαλήμ, Νιρ Μπαρκάτ. Επειτα από εννέα χρόνια στο ποδόσφαιρο, πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να… σιδερώσει το «σεντόνι» του Champions League.
Στα μόλις 19 χρόνια της ζωής της, η εναλλακτική αντίπαλος του Ολυμπιακού, η Σέριφ Τίρασπολ, έχει κατακτήσει 14 πρωταθλήματα Μολδαβίας, 8 Κύπελλα και 6 Σούπερ Καπ. Αγωνίζεται διαρκώς στα προκριματικά του Champions League, όμως ποτέ δεν κατάφερε να περάσει στους ομίλους. Το ρόστερ της αποτελείται από 17 ξένους παίκτες, ενώ προπονητής της είναι ένας 40χρονος Γάλλος: ο Μπρούνο Ιρλέ. Την ανέλαβε πριν από ένα μήνα και αυτή είναι η πρώτη του δουλειά ως πρώτος προπονητής.
Ο ΠΑΟΚ έπεσε πάνω σε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τον Αγιαξ. Ισως, όμως, τα πράγματα να μην είναι τόσο άσχημα, όσο φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Πάντως ο Ιβιτς, τον Αγιαξ ήθελε για αντίπαλο. Είχε τους λόγους του:
Πρώτον, πριν από έξι καλοκαίρια, στην τελευταία πραγματικά μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΟΚ να μπει στους Ομίλους, η ολλανδική ομάδα τον είχε πικράνει -ως παίκτη, τότε- και τώρα θέλει να την «εκδικηθεί». Μάλιστα, ο σημερινός προπονητής του ΠΑΟΚ είχε πετύχει εκείνο το υπέροχο γκολ της ισοφάρισης (1-1), στο πρώτο ματς του Αμστερνταμ, ενώ στο 3-3 της Τούμπας είχε χάσει πέναλτι.
Δεύτερον, ο ΠΑΟΚ -ιστορικά- τα πηγαίνει πολύ καλύτερα, όταν το εμπόδιο μοιάζει αξεπέραστο. Ρωτήστε την Αρσεναλ, την Τότεναμ, την Ντόρτμουντ, την Μπάγερν, τη Νάπολη, τη Φιορεντίνα… Τότε γιγαντώνεται. Ενώ, όταν ο αντίπαλος φαίνεται εύκολος, ο ΠΑΟΚ -συνήθως- βγάζει αυτοκτονικές τάσεις.
Ο τρίτος λόγος για τον οποίο στον ΠΑΟΚ καλοδέχτηκαν τον Αγιαξ αντί να… βάλουν τα κλάματα, είναι ο πιο ουσιαστικός. Αυτή την εποχή, η ολλανδική ομάδα ανακαινίζεται, έπειτα από το πρόσφατο στραπάτσο της στο πρωτάθλημα. Δύσκολα θα προλάβει να έχει μονταριστεί, μέχρι να συναντηθεί με τον ΠΑΟΚ.
O Αγιαξ δαπάνησε 11 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει -μεταξύ άλλων- δύο νεαρούς Κολομβιανούς: τον Ματέο Κασιέρα και τον Ντάβιντσον Σάντσες. Αλλά η ομάδα δείχνει να έχει χάσει την παραδοσιακή λάμψη της στα Κύπελλα Ευρώπης…
Το… γκρέμισμα άρχισε έπειτα από την απώλεια – σοκ του τίτλου στην Ολλανδία. Την τελευταία αγωνιστική, ο Αγιαξ ήταν πρώτος στη βαθμολογία και χρειαζόταν τη νίκη απέναντι στην (ήδη υποβιβασμένη) Ντε Γκράφσααπ. Αλλά έφερε ισοπαλία και η Αϊντχόφεν τον προσπέρασε στο νήμα. Μεγάλο χαστούκι.
Πρώτος την πλήρωσε ο προπονητής. Ο Φρανκ Ντε Μπουρ αποχώρησε, έπειτα από έξι χρόνια στο Αμστερνταμ, και έδωσε τη θέση του στον 42χρονο Πίτερ Μποσζ. Ποιος είναι αυτός; Ενα ανερχόμενο ταλέντο των πάγκων, όπως λένε στην πατρίδα του. Πέρασε από διάφορες ολλανδικές ομάδας, όπως η Φίτεσε, ενώ επί τρία χρόνια διετέλεσε τεχνικός διευθυντής στη Φέγενορντ. Τον περασμένο Ιανουάριο βγήκε για πρώτη φορά από τη χώρα του, για να αναλάβει τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Εχασε το Πρωτάθλημα (από τη Χάποελ Μπέερ Σεβά), ενώ ηττήθηκε και στον τελικό του Κυπέλλου από τη Μακάμπι Χάιφα. Ετσι γύρισε πίσω κάπως… τσαλακωμένος.
Επειτα, αποχώρησαν 16 παίκτες. Από την άλλη, ο Αγιαξ δαπάνησε 11 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει -μεταξύ άλλων- δύο νεαρούς Κολομβιανούς: τον Ματέο Κασιέρα και τον Ντάβιντσον Σάντσες. Από όσους έμειναν, ξεχωρίζουν ο Αρκάντιους Μίλικ και ο Ντάβι Κλάασεν. Αλλά η ομάδα δείχνει να έχει χάσει την παραδοσιακή λάμψη της στα Κύπελλα Ευρώπης. Την τελευταία φορά που βρέθηκε στην ίδια, άβολη θέση των καλοκαιρινών προκριματικών στον 3ο γύρο -πέρυσι, δηλαδή- η Ραπίντ Βιέννης την υποβίβασε στα play-off του Europa League. Οι καλοκαιρινές περιπέτειες δεν του πάνε, του Αγιαξ. Πάντοτε αργούσε να πάρει μπρος στη σεζόν.
Στο Europa League, τη Σεντ Ετιέν και την Σπαρτάκ Μόσχας ευχόταν να αποφύγει η ΑΕΚ, πάνω στους Γάλλους έπεσε. Σαφώς μεγάλη… ανηφόρα για την Ενωση, η οποία εφέτος επιστρέφει στην Ευρώπη και περίμενε ένα χαμόγελο της Τύχης. Προφανώς δεν είναι «τελειωμένη», όμως θα πρέπει να κάνει πραγματική υπέρβαση για να περάσει.
Με ρίζες στην εργατική τάξη -καθώς ιδρυτικά μέλη της ήταν τα στελέχη του σωματείου εργαζομένων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Καζινό, το 1920- η Σεντ Ετιέν έχει στο παλμαρέ της δέκα πρωταθλήματα. Τα τελευταία τρόπαια που κατέκτησε, ήταν το Κύπελλο του 1977, το Πρωτάθλημα του 1981 και το Λιγκ Καπ πριν από τρία χρόνια. Υπήρξε η αφετηρία του Μισέλ Πλατινί, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της από 1979 έως το 1982.
Ο Κριστόφ Γκαλτιέ, που κάθεται στον πάγκο της από το 2009, είναι ένας από τους κορυφαίους στη Γαλλία. Καταφέρνει να εξασφαλίζει σχεδόν κάθε σεζόν την έξοδό της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τη σεζόν 2001-2002 ήταν βοηθός του Ανρί Μισέλ και του Ρισάρ Ταρντί στον Αρη.
Ο Παναθηναϊκός θα βρει απέναντί του την ΑΪΚ Στοκχόλμης, την οποία το 2015 είχε αποκλείσει ο Ατρόμητος με δύο νίκες στον τρίτο προκριματικό του περυσινού Europa League, ή την άσημη Γιουρόπα από το Γιβραλτάρ. Αν δεν… «πάθει Γκαμπάλα», δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί. Συγκριτικά με τα ματς του 2015, με τον Ατρόμητο, η ΑΪΚ είναι μια διαφορετική και κατά τα φαινόμενα ασθενέστερη ομάδα, που παίζει με ένα παλιομοδίτικο, βρετανικό στυλ. Στη 13η αγωνιστική, στη Σουηδία, βρίσκεται στην 5η θέση της βαθμολογίας με 23 βαθμούς, επτά μακριά από την κορυφή.
Ο Παναθηναϊκός, αν δεν… «πάθει Γκαμπάλα», δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί!
Σε περίπτωση που η Γιουρόπα κάνει την ανατροπή και βρεθεί στον δρόμο του Παναθηναϊκού, θα πρόκειται για μία σούπερ έκπληξη, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που ομάδα από το Γιβραλτάρ θα έχει προχωρήσει δύο γύρους στα Κύπελλα Ευρώπης. Η Γιουρόπα αποτελείται από… part time γηγενείς ποδοσφαιριστές και επαγγελματίες, κατά βάση Ισπανούς, που βρίσκουν την ποδοσφαιρική τους Ιθάκη σε αυτή την άκρη της Ευρώπης.
Για τον ΠΑΣ Γιάννενα, η γιορτή φαίνεται να ολοκληρώνεται με την επικείμενη πρόκρισή του κόντρα στη νορβηγική Οντ. Με αυτή την ιστορική «τριάρα» στην πρώτη παρουσία του στα Κύπελλα Ευρώπης, την οποία περίμενε επί 50 χρόνια. Διότι η ολλανδική Αλκμααρ φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από τα δικά του μέτρα. Τα τελευταία χρόνια είναι ανερχόμενη δύναμη στην Ολλανδία, και το 2009 κατάφερε να προσπεράσει το δίδυμο Αγιαξ – Αϊντχόφεν κατακτώντας το Πρωτάθλημα, που ήταν το δεύτερο της ιστορίας της μετά το 1981. Τότε είχε φτάσει και στο τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο πιο πρόσφατος τίτλος της ήταν το Κύπελλο Γαλλίας του 2013.
Το παιχνίδι του ΠΑΣ με την Οντ σήμανε την έναρξη μιας σεζόν κρίσιμης για τη θέση της Ελλάδας στη βαθμολογία της UEFA, όπου κάθε χρόνο τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα. Οι βαθμοί δεν έρχονται, και ο κατήφορος συνεχίζεται. Φέτος η Ελλάδα εκκινεί από τη 14η θέση με 22.100 βαθμούς (το 2003 ήταν έκτη…).
Πέρυσι τερμάτισε -πάλι στη 14η- με 29.700, κάτι που της στερεί κάθε ελπίδα απευθείας πρόκρισης του πρωταθλητή της στους Ομίλους του Champions League και του Κυπελλούχου σε αυτούς του Europa, για το 2017-2018. Τώρα θα πρέπει τουλάχιστον να διατηρήθει σε αυτή τη θέση (14η). Διότι, αν πέσει στη 16η, ο δευτεραθλητής της δεν θα βγει στα προκριματικά του Champions League 2018-2019, και η θέση αυτή θα χαθεί για τη χώρα μας.