Νορβηγικό F-16 σε άσκηση. Η Νορβηγία είναι μία από τις χώρες που θα δώσει αεροσκάφη στην Ουκρανία | REUTERS/Ints Kalnins
Επικαιρότητα

Προηγμένα αμερικανικά όπλα θα φέρουν τα F-16 των Ουκρανών

Τα μαχητικά αεροσκάφη που θα παραλάβει το Κίεβο από δυτικές χώρες, ανάμεσά τους η Δανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, θα περιλαμβάνουν πυραύλους αέρος-εδάφους, αέρος-αέρος και κατευθυνόμενες βόμβες εκτεταμένου βεληνεκούς. Νέα μαζική επίθεση σε ουκρανικές πόλεις τα ξημερώματα
Protagon Team

Οι ΗΠΑ θα εξοπλίσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που προμηθεύουν άλλοι σύμμαχοι στην Ουκρανία με προηγμένα αμερικανικά όπλα.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται πύραυλοι αέρος-εδάφους, κατευθυνόμενες βόμβες εκτεταμένου βεληνεκούς και πύραυλοι αέρος-αέρος, ανάμεσά τους AMRAAM και AIM-9X, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Τα πρώτα από τα δεκάδες F-16 αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία αυτό το καλοκαίρι, τα οποία θα πετάξουν ουκρανοί πιλότοι εκπαιδευμένοι σε ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.

Αλλη μία νύχτα τρόμου: Mαζική επίθεση με drones σε Κίεβο και Χάρκοβο

Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση κατά κύματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο, τα ξημερώματα, σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση της πόλης.

Το Κίεβο και το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και ανατολικής Ουκρανίας βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού για αεροπορικές επιδρομές από το βράδυ της Τρίτης.

Πυροσβέστες επιχειρούν σε κτίριο που έπιασε φωτιά από τη ρωσική επίθεση, στο Κίεβο – Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Τα συστήματα αεράμυνας γύρω από το Κίεβο άνοιξαν πυρ, δήλωσε ο Σέρχιι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου.

Αστυνομικοί και πολίτες προσπαθούν να προστατευθούν στη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης στο Χάρκοβο, το πρωί της Τετάρτης – REUTERS/Valentyn Ogirenko

«Σύμφωνα με την επιχειρησιακή αναφορά αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν θύματα ή ζημιές στο Κίεβο».

Την ίδια ώρα, άμαχοι έπεσαν νεκροί στο Χάρκοβο μετά από ρωσική επίθεση drones.

Σε πρώτο πλάνο, ένα θύμα των ρωσικών βομβαρδισμών στο Χάρκοβο – REUTERS/Valentyn Ogirenko

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εκτόξευσε τη νύχτα έναν πύραυλο Kρουζ και 89 drones ιρανικής κατασκευής, δηλώνοντας ότι όλοι οι στόχοι καταρρίφθηκαν.

«Σήμερα, η ουκρανική αεροπορική άμυνα αντιστάθηκε και απέκρουσε μαζική επίθεση από εχθρικά drones», ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία, διευκρινίζοντας ότι αυτή η επίθεση ήταν η σημαντικότερη εδώ και ένα μήνα.

Η ρωσική επίθεση είχε κυρίως στόχο την κεντρική περιοχή του Κιέβου όπου σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε πάνω από 40 drones.