Η Εντίθ Πιαφ θα αφηγηθεί τη ζωή της, με τη φωνή της ανασκευασμένη μέσω λογισμικού | Getty Images
Επικαιρότητα

Πρόγραμμα ΤΝ αναπλάθει τη φωνή της Εντίθ Πιαφ

Ενα βιογραφικό ντοκιμαντέρ για τη θρυλική γαλλίδα τραγουδίστρια, που βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας, φουντώνει τις διαμάχες γύρω από την αναδημιουργία φωνών αείμνηστων σταρ
Protagon Team

Εξήντα χρόνια μετά τον θάνατό της, η φωνή της Εντίθ Πιαφ θα αναδημιουργηθεί με τη χρήση προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή της γαλλίδας ντίβας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian.

Οπως αναφέρει το περιοδικό Variety, η Warner Music Group (WMG) συνεργάστηκε με το Ιδρυμα Πιαφ για την παραγωγή της ταινίας μεγάλου μήκους «Edith». Η ΤΝ έχει εκπαιδευτεί να αναπαράγει τη φωνή της, τροφοδοτώντας το λογισμικό με εκατοντάδες φωνητικά κλιπ – με την WMG να υπόσχεται ότι η αναδημιουργία που θα προκύψει «θα ενισχύει περαιτέρω την αυθεντικότητα και τον συναισθηματικό αντίκτυπο της ιστορίας της».

Τεχνικές animation (κινουμένων σχεδίων) θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή μιας «μοντέρνας εκδοχής» της ιστορίας της τραγουδίστριας του «La Vie en Rose», υπόσχεται η εταιρεία, «ενώ η συμπερίληψη αρχειακού υλικού, σκηνικών και τηλεοπτικών παραστάσεων, προσωπικών πλάνων και τηλεοπτικών συνεντεύξεων θα προσφέρει στο κοινό μια αυθεντική ματιά στις σημαντικές στιγμές της ζωής της Πιαφ».

Θα χρησιμοποιηθούν επίσης οι πρωτότυπες ερμηνείες της γαλλίδας ερμηνεύτριας, ενώ δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση σχετικά με την πιθανότητα η τεχνολογία ΤΝ να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέας μουσικής. Η ταινία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, με την WMG να συνεργάζεται με την εταιρεία παραγωγής Seriously Happy για να την αναπτύξει περαιτέρω.

Η Ζουλί Βεϊγέ, σκηνοθέτις γαλλικών ντοκιμαντέρ για την Νταϊάνα Ρος, τον Στινγκ και τον Στίβι Γουόντερ, είχε την αρχική ιδέα. «Οταν δημιουργούσαμε την ταινία, αναρωτιόμασταν συνεχώς: “Αν η Εντίθ ήταν ακόμα μαζί μας, ποια μηνύματα θα ήθελε να μεταφέρει στις νεότερες γενιές;”» ανέφερε σε δήλωσή της.

«Η ζωή της είναι μια ιστορία απίστευτης ανθεκτικότητας, υπέρβασης δυσκολιών και αψήφησης των κοινωνικών κανόνων για την επίτευξη μεγαλείου – και είναι τόσο επίκαιρη τώρα όσο και τότε» τονίζει η Βεϊγέ. «Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στο animation και την τεχνολογία, για να φέρουμε αυτή τη διαχρονική ιστορία σε ένα ευρύ κοινό κάθε ηλικίας».

Οι εκτελεστές του Ιδρύματος, Κατερίν Γκλαβά και Κριστί Λομ, αναφέρουν: «Ηταν μια ιδιαίτερη και συγκινητική εμπειρία να μπορέσουμε να ακούσουμε τη φωνή της Εντίθ για άλλη μια φορά – η τεχνολογία μάς έκανε να νιώθουμε σαν να ήμασταν μαζί της. Το animation είναι όμορφο και μέσα από αυτήν την ταινία θα μπορέσουμε να δείξουμε την πραγματική πλευρά της Εντίθ – τη χαρούμενη προσωπικότητά της, το χιούμορ της και το ακλόνητο πνεύμα της».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας νεκρός καλλιτέχνης επιστρέφει απροσδόκητα ως κινηματογραφικός αφηγητής. Το 2022, η φωνή του Αντι Γουόρχολ αναδημιουργήθηκε μέσω λογισμικού ΤΝ για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ του Netflix «The Andy Warhol Diaries».

Οι καταχωρήσεις του ημερολογίου του διαβάστηκαν από τον ηθοποιό Μπιλ Ιρβιν και στη συνέχεια μεταμορφώθηκαν στη φωνή του καλλιτέχνη με τη χρήση του προγράμματος λογισμικού AI Resemble. Το αποτέλεσμα ήταν μια σύγχρονη εκδοχή της έκδοσης ρομπότ του εαυτού του, που ο ίδιος ο Γουόρχολ είχε δημιουργήσει το 1982.

Ο ηθοποιός Εντουαρντ Χέρμαν έγινε διάσημος αφηγητής ηχητικών βιβλίων, μαζί με ρόλους του στον κινηματογράφο («Annie») και στην τηλεόραση («Gilmore Girls»), και μετά τον θάνατό του, το 2014, η ΤΝ χρησιμοποιήθηκε για να αναδημιουργήσει τη φωνή του και να του επιτρέψει να αφηγηθεί πιο πρόσφατα ηχητικά βιβλία. Ο γιος του χαιρέτισε την τεχνολογία της εταιρείας DeepZen με έδρα το Λονδίνο, ως «έναν καταπληκτικό τρόπο να συνεχιστεί η κληρονομιά του».

Η πρακτική αποδείχθηκε αμφιλεγόμενη όταν χρησιμοποιήθηκε στην ταινία τεκμηρίωσης του 2021 «Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain», για τον αείμνηστο σεφ και δημιουργό ντοκιμαντέρ ταξιδιών και γαστρονομίας, Αντονι Μπουρντέν, ο οποίος πέθανε το 2018.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Μόργκαν Νέβιλ, χρησιμοποίησε λογισμικό εκπαιδευμένο στη φωνή του σεφ για να αναδημιουργήσει ηχητικά ένα email που είχε στείλει ο Μπουρντέν σε έναν φίλο, με την ηχητική «ρεπλίκα» του να διαβάζει: «Η ζωή μου είναι κάπως χάλια τώρα. Είσαι επιτυχημένος, και εγώ είμαι επιτυχημένος, αλλά αναρωτιέμαι: Είσαι ευτυχισμένος;»

Ο Μόργκαν είχε ισχυριστεί ότι το κοινό δεν θα αντιλαμβανόταν απαραιτήτως το τρικ με την ανασκευασμένη φωνή του σεφ. Στις αντιδράσεις που ακολούθησαν την κυκλοφορία της ταινίας περιλαμβανόταν και εκείνη της πρώην συζύγου του Μπουρντέν, Οτάβια, η οποία έγραψε: «Σίγουρα ΔΕΝ ήμουν αυτή που είπε ότι ο Τόνι θα συμφωνούσε με κάτι τέτοιο».

Στο χώρο της μουσικής, η φωνή του αείμνηστου Τζον Λένον απομονώθηκε πρόσφατα μέσω λογισμικού ΤΝ για να βοηθήσει τους επιζώντες Beatles να ηχογραφήσουν το «Now and Then», το τελευταίο τους τραγούδι μαζί. Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ τόνισε ότι το λογισμικό δεν χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία μιας νέας απόδοσης της φωνής του Λένον: «Τίποτα δεν έχει δημιουργηθεί τεχνητά ή συνθετικά» είπε. «Είναι όλα αληθινά. Απλώς καθαρίσαμε κάποιες υπάρχουσες ηχογραφήσεις».

Αλλά η ΤΝ χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά για να δημιουργήσει εντελώς πρωτότυπες παραστάσεις από τραγουδιστές, οι φωνές των οποίων τροφοδοτούν την εκπαίδευση του λογισμικού και στη συνέχεια αυτό δημιουργεί μια ακριβή αναπαραγωγή – με τους ίδιους τους καλλιτέχνες να αντιτίθενται συχνά στη συγκεκριμένη πρακτική.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο ράπερ Drake είχε δηλώσει «αρκετά πια, ξεχείλισε το ποτήρι», όταν μια εκδοχή της φωνής του επεξεργασμένη από πρόγραμμα ΤΝ χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία μιας πλαστής μουσικής παράστασης από τον συνάδελφό του, επίσης ράπερ, Ice Spice.

Τον ίδιο μήνα, η Universal Music Group κατήγγειλε επίσης «παραβίαση περιεχομένου που δημιουργήθηκε με γενετική ΤΝ» και απέσυρε ένα τραγούδι από τις υπηρεσίες ροής, το οποίο περιείχε πειστικές εκδόσεις του Drake και του Weeknd δημιουργημένες από πρόγραμμα ΤΝ.